ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Θεσμών ο διορισμός της Επιτρόπου Διοικήσεως

Ο Ι.Νικολάου εξηγεί τους λόγους που προτάθηκε ο διορισμός της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην Επιτροπή Θεσμών βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ζήτημα του διορισμού της νέας Επιτρόπου Διοικήσεως, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου να εξηγεί τους λόγους που προτάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για διορισμό, η νομικός Μαρία Στυλιανού Λοττίδου. 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Νικολάου επεσήμανε τους λόγους της συγκεκριμένης απόφασης. Στην εισαγωγή του κ. Νικολάου σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εισηγείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και το Υπουργικό Συμβούλιο υποβάλλει την πρόταση στη βουλή προς επεξήγηση της διαδικασίας.

Ιωνάς: Η πείρα και τα προσόντα  της κας. Στυλιανού Λοττίδου ανταποκρίνονται πλήρως για τη θέση Επιτρόπου Διοικήσεως

Μιλώντας για το προφίλ του επιτρόπου επεσήμανε πως είθισται να είναι άνω των 35 ετών και συνήθως διαθέτει πτυχίο νομικής. Μιλώντας συγκεκριμένα για την επιλογή της κας. Στυλιανού Λοττίδου επεσήμανε πως  είναι νομικός με μεταπτυχιακό στο ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος με 18 χρόνια στη νομική υπηρεσία. Όπως επεσήμανε χειρίζεται περιπτώσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα σε διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίων προσθέτοντας το γεγονός ότι χειρίζεται υποθέσεις διοικητικού δημόσιου δικαίου, ενώ σημείωσε πως στα προσόντα απαιτείται να μπορεί να ανταποκριθεί τη χρηστή διοίκηση όπως επίσης χειρίζεται και θέματα αστικού δικαίου. Όπως ανέφερε ασχολείται με ζητήματα παραβίασης δικαιωμάτων και σημείωσε πως η δικαστηριακή πείρα της κας. Στυλιανού Λοττίδου αποτελεί σημαντικό εφόδιο. Της δίδει την εμπειρία της διερεύνσης και χειρισμού ζητημάτων παραβίασης δικαιωμάτων. Όπως εξήγησε είναι ένα άτομο, με ήθος αρχές και ευαισθησίες. 

Υπέρ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ εναντίον 

Με το πέρας της συζήτησης της επιτροπής θεσμών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου επεσήμανε πως ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ τάσσονται υπέρ της έγκρισης της Επιτρόπου, το ΑΚΕΛ εναντίον, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην ολομέλεια της βουλής την προσεχή Παρασκευή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου θα ψηφίσει υπέρ του διορισμού της κας. Στυλιανού Λοττίδου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζαχαρίου επεσήμανε πως έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες στον διορισμό της επιτρόπου τόσο σε ο,τι αφορά τα ακαδημαϊκά κριτήρια, όσο και σε ότι αφορά τον χαρακτήρα της.

Από πλευράς του ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε ο Άριστος Δαμιανού εκφράζοντας την ανησυχία ως ΑΚΕΛ για τη λειτουργία του επιτρόπου διοίκησης. Όπως επεσήμανε ο κ. Δαμιανού βάση της περιγραφής των κριτηρίων, υπάρχει αριθμός ατόμων μέσα στην ίδια την υπηρεσία που θα μπορούσαν με απόλυτη επάρκεια να πληρώσουν τη θέση και λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί αρνητικά στην πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Από πλευράς της Συμμαχίας Πολιτών, η Άννα Θεολόγου ανέφερε πως η Συμμαχία Πολιτών θα τοποθετηθεί στη βουλή ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία της με το ότι έρχεται στη βουλή μόνο ένα όνομα από το υπουργικό συμβούλιο. 

Ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την άποψη πως το πρόσωπο που διορίζεται ως επίτροπος διοικήσεως πέραν από τα νομικά του προσόντα θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη δράση και παρουσία στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως εξήγησε θα πρέπει να κατοχυρωθεί κάτι τέτοιο από το νομικό πλαίσιο. Όπως επεσήμανε ο κ. Περδίκης οι Οικολόγοι θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη στάση που θα κρατήσουν ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Δεν αφορά τη Βουλή τι ειπώθηκε στο Υπουργικό

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ρώτησε ποιός ήταν ο υπουργός που εισηγήθηκε άλλο πρόσωπο. Ο Ιωνάς Νικολάου επεσήμανε πως δεν έχει καμία σημασία τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και δεν αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Περδίκης επεσήμανε πως υπάρχει υπόμνημα μίας ομάδας οργανώσεων που θέτουν ζήτημα και ισχυρίζονται οτι ο Επίτροπος Διοικήσεως θα πρέπει να έχει απαιτούμενες εμπειρίες στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνώσεις και ευαισθησίες. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως είναι θέση διορισμού η θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως για να τίθεται ζήτημα απαιτούμενων εμπειριών. Όπως επεσήμανε αν τίθετο ένα τέτοιο θέμα απαιτούμενων εμπειριών θα ήταν θέση προαγωγής και θα περιοριζόταν σε όσους βρίσκονται στην εν λόγω υπηρεσία. Αν αποφασίσετε να την κάνετε θέση προαγωγής αλλάζουν τα πράγματα λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Όπως επεσήμανε κάποιοι ενδεχομένως να έχουν περισσότερη πείρα αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια, η συγκεκριμένη υποψήφια έχει τα εχέγγυα να αναλάβει τα καθήκοντα. 

Η κα Στυλιανού Λοττίδου είναι νομικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εγγεγραμμένη δικηγόρος με πείρα στην ιστάμενη δικηγορία 18 χρόνων από τα οποία 15 ως δικηγόρος της δημοκρατίας στη Νομική Υπηρεσία. 

Η κα Στυλιανού Λοττίδου χειρίζεται υποθέσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα τόσο του αστικού όσο και του διοικητικού και δημοσίου δικαίου, σε διαδικασίες, ενώπιον δικαστηρίων και με την παροχή γνωματεύσεων στη διοίκηση. Τα καθήκοντά της δείχνουν ευρεία και πολυδιάστατη γνώση του δικαίου ενόψει του οτι οι προαναφερθέντες τομείς δικαίου είναι οριζόντιας εμβέλειας πολύ μεγάλος δε αριθμός υποθέσεων τις οποίες χειρίζεται περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για παραβίαση δικαιωμάτων και αρχών δικαίου. 

Η δικαστηριακή πείρα εξασφαλίζει στην κα Στυλιανού Λοττίδου σημαντικό εφόδιο για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής της, αφού της δίνει και την εμπειρία της εξέτασης διερεύνησης και χειρισμού περιπτώσεων με αντδικία ή παραβίαση δικαιώματος, κατ αντιστοιχία με τα παράπονα που υποβάλλονται στον επίτροπο.

Περαιτέρω κατέχει εξαίρετη γνώση της Αγγλικής η οποία τεκμαίρεται και από το μεταπτυχιακό της στο πανεπιστήμιο του Leicester και πολύ καλή γνώση της γαλλικής. 

Εχέγγυο για την αμερόληπτη και ανεπηρέαστη εκτέλεση των καθηκόντων της είναι και το γεγονός οτι προέρχεται από άλλη υπηρεσία που απολαύει συντεταγμένης θεσμικής και πραγματικής λειτουργικής ανεξαρτησίας. 

Σε προσωπικό επίπεδο πρόκειται για άτομο που διαθέτει ευφυία και πραότητα, ελεύθερο πνεύμα και ενδιαφέρον για τα κοινά κάτι που φαίνεται και από το προσόν επαγγελματικής δημοσιογραφίας που απέκτησε το οποίο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο χώρο εργασίας της και γενικότερα για το ήθος τις αρχές της και για την ευαισθησία της για τον πάσχοντα συνάνθρωπο. 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X