ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Ολομέλεια της Παρασκευής ο διορισμός της Επιτρόπου Διοικήσεως

Υπέρ ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ, ο Κ.Ευσταθίου και εναντίον το ΑΚΕΛ- Επιφυλάσσονται τα υπόλοιπα κόμματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στην Ολομέλεια της βουλής την ερχόμενη Παρασκευή οδηγείται η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για τον νέο διορισμό του επιτρόπου διοικήσεως. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου, για τη θέση προτείνεται η νομικός Μαρία Στυλιανού Λοττίδου.

Μέχρι τώρα υπέρ της πρότασης τάσσονται ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, εναντίον το ΑΚΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην ολομέλεια της βουλής. Σήμερα στην επιτροπή θεσμών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη εισήγηση, επισημαίνοντας πως η κα Λοττίδου πληροί τα κριτήρια και τα προσόντα που χρειάζονται για τη θέση του επιτρόπου.

Κατ εξοχήν κατάλληλη

Κατά τη διάρκεια της επιτροπής θεσμών, ο Ιωνάς Νικολάου επεσήμανε πως τα νομικά προσόντα είναι κυρίως και κατ εξοχήν κατάλληλα για το αξίωμα της επιτρόπου και πως η κα Λοττίδου είναι νομικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εγγεγραμμένη δικηγόρος με πείρα στην ιστάμενη δικηγορία 18 χρόνων από τα οποία 15 ως δικηγόρος της δημοκρατίας στη Νομική Υπηρεσία.

«Τα καθήκοντά της δείχνουν ευρεία και πολυδιάστατη γνώση του δικαίου ενόψει του οτι οι προαναφερθέντες τομείς δικαίου είναι οριζόντιας εμβέλειας πολύ μεγάλος δε αριθμός υποθέσεων τις οποίες χειρίζεται περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για παραβίαση δικαιωμάτων και αρχών δικαίου. Η δικαστηριακή πείρα εξασφαλίζει στην κα Στυλιανού Λοττίδου σημαντικό εφόδιο για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής της, αφού της δίνει και την εμπειρία της εξέτασης διερεύνησης και χειρισμού περιπτώσεων με αντιδικία ή παραβίαση δικαιώματος, κατ αντιστοιχία με τα παράπονα που υποβάλλονται στον επίτροπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου.

«Εχέγγυο για την αμερόληπτη και ανεπηρέαστη εκτέλεση των καθηκόντων της είναι και το γεγονός οτι προέρχεται από άλλη υπηρεσία που απολαύει συντεταγμένης θεσμικής και πραγματικής λειτουργικής ανεξαρτησίας. Σε προσωπικό επίπεδο πρόκειται για άτομο που διαθέτει ευφυία και πραότητα, ελεύθερο πνεύμα και ενδιαφέρον για τα κοινά κάτι που φαίνεται και από το προσόν επαγγελματικής δημοσιογραφίας που απέκτησε το οποίο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο χώρο εργασίας της και γενικότερα για το ήθος τις αρχές της και για την ευαισθησία της για τον πάσχοντα συνάνθρωπο» κατέληξε ο κ. Νικολάου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ρώτησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης ποιος υπουργός πρότεινε άλλο πρόσωπο, με τον κ. Νικολάου να απαντά πως η συζήτηση στο υπουργικό δεν αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο κ. Περδίκης αναφερόμενος στο υπόμνημα κοινωνικών ομάδων που υπογραμμίζουν την ανάγκη όπως ο επίτροπος να έχει απαιτούμενη εμπειρία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Νικολάου απάντησε πως με αυτό τον τρόπο γίνεται θέση προαγωγής και περιορίζεται μόνο στους λειτουργούς που ήδη εργάζονται στο γραφείο του επιτρόπου.

Υπέρ ΔΗΣΥ, εναντίον ΑΚΕΛ, οι άλλοι επιφυλάσσονται

Με το πέρας της συζήτησης της επιτροπής θεσμών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου επεσήμανε πως ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ τάσσονται υπέρ της έγκρισης της Επιτρόπου, το ΑΚΕΛ εναντίον, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην ολομέλεια της βουλής την προσεχή Παρασκευή. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου θα ψηφίσει υπέρ του διορισμού της κας. Στυλιανού Λοττίδου ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η ΕΔΕΚ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζαχαρίου επεσήμανε πως έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες στον διορισμό της επιτρόπου τόσο σε ο,τι αφορά τα ακαδημαϊκά κριτήρια, όσο και σε ότι αφορά τον χαρακτήρα της.

Από το ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε ο Άριστος Δαμιανού εκφράζοντας την ανησυχία ως ΑΚΕΛ για τη λειτουργία του επιτρόπου διοίκησης. Όπως επεσήμανε ο κ. Δαμιανού βάση της περιγραφής των κριτηρίων, υπάρχει αριθμός ατόμων μέσα στην ίδια την υπηρεσία που θα μπορούσαν με απόλυτη επάρκεια να πληρώσουν τη θέση και λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί αρνητικά στην πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Από πλευράς της Συμμαχίας Πολιτών, η Άννα Θεολόγου ανέφερε πως η Συμμαχία Πολιτών θα τοποθετηθεί στη βουλή ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία της με το ότι έρχεται στη βουλή μόνο ένα όνομα από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την άποψη πως το πρόσωπο που διορίζεται ως επίτροπος διοικήσεως πέραν από τα νομικά του προσόντα θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη δράση και παρουσία στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως εξήγησε θα πρέπει να κατοχυρωθεί κάτι τέτοιο από το νομικό πλαίσιο. Όπως επεσήμανε ο κ. Περδίκης οι Οικολόγοι θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη στάση που θα κρατήσουν στην ολομέλεια.


Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση