ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς ολοταχώς για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Καθυστερεί η δημιουργία ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους στον δημόσιο τομέα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Αριάνας Χαριλάου

Νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αλλαγής λειτουργίας των ταμείων προνοίας. Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο διάλογος. Ζήτησαν, μάλιστα,  προτού ξεκινήσει η ετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου, να προηγηθεί ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος, ενώ στην Επιτροπή  εξετάστηκε και η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα της δημιουργίας και κατάθεσης κανονισμών για Ταμείο, το οποίο θα καλύψει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους του δημόσιου ευρύτερου τομέα και τους ωρομίσθιους εργαζόμενους στο δημόσιο που έχουν προσβληθεί από τον Οκτώβριο του 2011. Τόσο η Νομοθετική Εξουσία αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν άμεση εφαρμογή της σχετικής με το ζήτημα δέσμευσης της Κυβέρνησης.

Αναλύοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όσον αφορά τα θέματα της αναμόρφωσης του τομέα των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών ενώπιον του Νομοθετικού Σώματος, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση του εποπτικού ελέγχου, τόσο στα ταμεία προνοίας όσο και στις ασφαλιστικές εταιρείες. Θα δημιουργηθεί δηλαδή μια ανεξάρτητη εποπτική αρχή για να ασκεί αυτόνομο έργο. Παράλληλα θα γίνει αναμόρφωση του θεσμού των ταμείων προνοίας, με την ενοποίηση των μικρών επαγγελματικών ή και εργοστασιακών ταμείων προνοίας , καλύτερη διαχείριση των τμημάτων των ταμείων και θα υπάρξει αλλαγή στους μηχανισμούς παραχώρησης των ωφελημάτων. Επίσης θα διερευνηθεί η δυνατότητα κατά πόσον θα λαμβάνεται από το δικαιούχο το ποσό που δίνεται ως εφάπαξ ή ως σύνταξη. Η όλη μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τη διασφάλιση της ποιότητας των ταμείων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, ο υφιστάμενος νόμος για τα ταμεία προνοίας είναι νόμος, ο οποίος εναρμονίζει ευρωπαϊκή οδηγία αλλά υπάρχουν κάποια σημεία, τα οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εντοπίζουν ως αδυναμίες. Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προβεί σε μελέτη χρησιμοποιώντας διεθνείς εμπειρογνώμονες για τα σημεία που χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση και επεξεργασία, ώστε να ληφθούν αποφασίσεις που αφορούν μηχανισμούς για τη μεταφορά των ωφελημάτων από το ένα ταμείο στο άλλο, αλλά και να διασφαλιστεί ο τρόπος που δίδονται αυτά τα ωφελήματα (αν θα είναι συνταξιοδοτικά ή εφάπαξ).

Φωνάζουν οι συντεχνίες            

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους τονίζοντας πως διαφωνούν με την μετατροπή του θεσμού αυτού ως συνταξιοδοτικό, ενώ υποστηρίζουν ότι η Κυβέρνηση έχει καταλήξει σε αποφάσεις, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τα ταμεία προνοίας, ανέφεραν, είναι ένας θεσμός πολύ πετυχημένος παρά το κούρεμα που έχουν υποστεί και είναι αποτέλεσμα συλλογικής σύμβασης, καθώς είναι μια συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και υπάρχει εθελοντική εισφορά στα ταμεία προνοίας. «Όταν χαράσσεται μια πολιτική, πρέπει να γίνεται μέσα από μια συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ακούσαμε πριν από δύο εβδομάδες τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών ότι έχει παρθεί απόφαση στην σύσταση επιτροπής για ετοιμασία νομοθεσίας και εμείς όλοι δεν γνωρίζουμε τι γίνεται για αυτό το ζήτημα, ενώ υπάρχει και στόχος μέχρι το τέλος του 17 να κλείσει αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ. Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, ανέφερε ότι οι αντικρουόμενες θέσεις θα διαφανούν μέσα από τη συζήτηση Κυβέρνησης – οργανώσεων, ενώ ακολούθως  η Βουλή θα έχει και την ανάλογη ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση αυτού του διαλόγου. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα λειτουργούν 1.191 Ταμεία Προνοίας, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης από το 2013, έχουν διαλυθεί 1.028 μέχρι και σήμερα, ενώ το ποσό που κουρεύτηκε υπολογίζεται γύρω στα 500 - 600 εκατομμύρια.

Καθυστέρηση 5,5 χρόνων στο ταμείο των νεοεισερχόμενων

Όσον αφορά το θέμα της δημιουργίας ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους στον δημόσιο τομέα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2011 είχε καταργηθεί το επαγγελματικό σχέδιο για τους νεοεισερχομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ως αντιστάθμισμα, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταθέσει κανονισμούς ταμείου προνοίας, ώστε να καλυφθεί ο αριθμός του προσωπικού αυτού με το νέο σχέδιο κοινωνικής ασφάλισης. Όπως ανέφερε ο κ. Φακοντής, έχουν παρέλθει από τότε 5,5 χρόνια και δυστυχώς ακόμα η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να καταθέσει και να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη της δέσμευση. Βάσει της ενημέρωσης που είχε η Βουλή από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και συγκριμένα από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, αναφέρθηκε ότι έγινε μια συμφωνία -πλαίσιο μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι μέχρι το τέλος του Μάη του 2017 θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση με στόχο την ετοιμασία των κανονισμών του ταμείου προνοίας, ώστε μετά τον Μάιο να μπορεί να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, υποστήριξε ο κ. Φακοντής, έγκειται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση θέλει να εντάξει το συγκεκριμένο θέμα στη δημιουργία του ταμείου προνοίας μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ενώ από πλευράς συντεχνιών υπάρχει κάθετη διαφωνία. Ζητούν όπως  εξαιρεθεί η δημιουργία του ταμείου προνοίας για να καλύψει τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, ώστε να μπορέσει επιτέλους να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή. Εκ μέρους της Κυβέρνησης δε υπήρξε η δέσμευση ότι θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τη διαβούλευση μέχρι το τέλος του Μάη, με στόχο τους επόμενους μήνες να κατατεθούν ενώπιον της Βουλής οι κανονισμοί για τη ρύθμιση αυτού του ζητήματος. Ερωτηθείς εάν η δέσμευση της Κυβέρνησης ικανοποιεί τη Νομοθετική Εξουσία, ο κ. Φακοντής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι το θέμα αυτό έπρεπε να ήταν ήδη λυμένο, αφού η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τα τέλη του 2015  οι κανονισμοί του ταμείου προνοίας θα ετίθεντο σε ισχύ.

«Βρισκόμαστε στα μέσα του 17 και ακόμη χρειάζεται νέος χρόνος. Στην κάθε συνεδρία της Βουλής μας δίνουν και νέες ημερομηνίες, κάπου πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα και ως ημερομηνία ολοκλήρωσης μια νέα δέσμευση της Κυβέρνησης είναι το τέλος Μαΐου», ανέφερε. Σημείωσε δε πως τον Οκτώβριο του 2011 είχε αποφασιστεί η κατάργηση του συνταξιοδοτικού που κάλυπτε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και πλέον όλοι οι νεοεισερχόμενοι στον δημόσιο τομέα δεν θα έχουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα. «Μέχρι σήμερα μετά από 5,5 χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί αυτή η υποχρέωση δέσμευσης από πλευράς Κυβέρνησης», κατεληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση