ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κινητοποιήσεις αν δεν μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις

Ο κ. Βύρας τοποθετείται στην «Κ» για την παράταση που δόθηκε στις εταιρείες υγραερίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Γιωργάλλα

Οι συνεχείς παρατάσεις των χρονοδιαγραμμάτων για το διάταγμα τερματισμού χρήσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου στη Λάρνακα δημιουργούν έντονες ανησυχίες στον δήμο της πόλης και δίνουν νέα τροπή στο όλο ζήτημα. Από το Υπουργείο Εσωτερικών δόθηκε ένας χρόνος παράταση για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών –μέχρι την 1η Μαρτίου 2018 για τις ιδιωτικές εταιρείες υγρών καυσίμων- και δύο χρόνια για τη μετακίνηση των εταιρειών υγραερίου, μέχρι την 1η Μαρτίου 2019. Προ ημερών το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση τονίζοντας μέσω ανακοίνωσης :«Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με την παράταση του Διατάγματος τερματισμού χρήσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου στη Λάρνακα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετακίνησης τους στο Βασιλικό, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με τον Δήμο Λάρνακας. Ακόμη μία φορά λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των Λαρνακέων». Ήδη πολίτες και οργανωμένα σύνολα ετοιμάζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 8 Απριλίου στον κυκλικό κόμβο του λιμανιού. Όπως ανέφερε ,από την πλευρά του, στην «Κ» ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσο θα γίνει αποδεκτό από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού το αίτημα των εταιρειών υγραερίου για σύσταση κοινοπραξίας για την δημιουργία κοινού τερματικού στο Βασιλικό, ώστε να είναι βιώσιμη η μετακίνησή τους από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε ο κύριος Βύρας, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ποιο πλάνο θα ακολουθηθεί, ώστε να είναι εφικτή η μετακίνηση. 

Επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, στις 12/04/2017 υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών στην παρουσία όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων, των εταιρειών αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου και αντιπροσωπείας του δήμου Λάρνακας, ώστε μέσα από γόνιμο διάλογο να δρομολογηθούν τα μετέπειτα βήματα. Σε ερώτησή μας για το τι θα επιδιώξει ο Δήμος Λάρνακας, ο κύριος Βύρας απάντησε χαρακτηριστικά ότι «ο πρωταρχικός και μοναδικός στόχος του Δήμου είναι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων μέσα σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» και πρόσθεσε ότι «αν δούμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μετακίνησης, τότε θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Τα αντισταθμιστικά μέτρα

Ο Δήμαρχος Λάρνακας έκανε ξεκάθαρο επίσης ότι από τη στιγμή που δόθηκε η παράταση, ο Δήμος θα ζητήσει μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα από τις εταιρείες. Υπογράμμισε δε ότι το τίμημα της παραμονής των εγκαταστάσεων δεν πρέπει να επιβαρύνει και πάλι τους δημότες της Λάρνακας. Όσο παραμένουν οι εγκαταστάσεις, κατέληξε, πέραν των περιβαλλοντικών κινδύνων υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για τους δημότες σύμφωνα πάντα με τις πρόνοιες των ευρωπαϊκών οδηγιών (π.χ. σε περίπτωση πυρκαγιάς), αλλά τίθεται και θέμα ανάπτυξης, αφού ένα μεγάλο σε έκταση κομμάτι του παραλιακού μετώπου της πόλης παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Πώς προχωρούν τα έργα

Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με το πώς προχωρούν τα έργα μετακίνησης, αφού στο πρόσφατο παρελθόν είδαν το φως της δημοσιότητας πλάνα που δείχνουν εργασίες κατεδάφισης εγκαταστάσεων, ο κύριος Βύρας εξήγησε πως τα έργα στις εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕτΑΠ), τα γνωστά ως πρώην διυλιστήριαπου βρίσκονται στο εσωτερικό του δρόμου, συνεχίζονται κανονικά. «Αυτό που έχει παγώσει είναι τα έργα μετακίνησης στις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες εφάπτονται με τη θάλασσα», τόνισε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση