ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ε/κ πλευρά έχει ξεστρατίσει, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου

Δήλωσε πως «ο Αναστασιάδης άρχισε ‘να μετατοπίζεται’ στο θέμα της πολιτικής ισότητας

«Δυστυχώς η ε/κ πλευρά, ενώ πηγαίνει κατευθείαν για τις εκλογές έχει ξεστρατίσει», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση  ΤRT, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ενώ στο Μοντ Πελεράν έφτασαν σε σημείο που να μπορούν να συμφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα, η ε/κ πλευρά είπε ‘δεν έχω ούτε από την Ελλάδα, ούτε και από το νησί τόση στήριξη και επίσης η εκκλησία είναι αρνητική’, ζητώντας διάλειμμα. Στη συνέχεια, υποστήριξε, η ε/κ πλευρά εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις έπειτα από τις επικρίσεις τόσο του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όσο και του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε για την απόφαση της Βουλής για την Ένωση. «Ο Αναστασιάδης ακόμη κι αν θέλει προσωπικά να κάνει κάποια πράγματα φαίνεται ότι είναι σε ένταση και ανήσυχος. Δεν έχει πλήρη στήριξη. Τρία κόμματα είναι εξ' ολοκλήρου εναντίον της λύσης», είπε.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η πρόταση για την απόφαση για την ένωση ανήκει σε ρατσιστικό κόμμα. «Δύο ρατσιστικά κόμματα, αυτή είναι η κατάσταση στην ε/κ πλευρά και στην Ευρώπη, παίρνουν όμηρο ολόκληρη τη Βουλή. Κανένας δεν μπόρεσε να πάει εναντίον τους. Τώρα προσπαθούν να το διορθώσουν. Και όσο δεν διορθώνεται αυτή είναι απόφαση που έχει ληφθεί από τη Βουλή- ο Ακιντζί, δηλαδή η τ/κ πλευρά, δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.

«Εάν το αφήσουν σε εκκρεμότητα αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να αποφασίσουμε το συντομότερο αν θα γίνει ή όχι. Στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε. Ακόμη και η απόφαση της ένωσης, έχει δείξει για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Επειδή η καρδιά τους δεν είναι σωστή, ακόμη τρέχουν πίσω από συγκεκριμένα όνειρα. Αλλά ας μην ξεχάσουν ούτε την ιστορία, ούτε το 74. Επομένως εμείς δεν θα δώσουμε ευκαιρία σε αυτό», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι «ο Αναστασιάδης άρχισε ‘να μετατοπίζεται’ στο θέμα της πολιτικής ισότητας, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό για τη λύση οι φήμες ότι ο Αναστασιάδης δεν θέλει να δει τους Τ/κ πολιτικά ίσους».

Αν δεν θα υπάρξει λύση θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και η Τουρκία θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο, πρόσθεσε και κατέληξε «αν χαθεί αυτή η ευκαιρία δεν θα υπάρξουν ξανά τέτοιες διαπραγματεύσεις».

ΤΜΤ: Εάν οι ε/κ θέλουν συνέχιση των συνομιλιών, να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος

Ο σύνδεσμος των βετεράνων της ΤΜΤ διατύπωσε τη θέση πως αν η ε/κ πλευρά επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών και την επίτευξη συμφωνίας τότε θα πρέπει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος αλλά και ότι το τ/κ συνιστών κρατίδιο είναι η «τδβκ».

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο σύνδεσμος εξέδωσε «ομόφωνη» ανακοίνωση, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του Τσελάλ Μπαγιάρ στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών είναι η άρση του εμπάργκο και της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ και η αποδοχή της πολιτικής ισότητας με κυριαρχία, των δύο κρατών και της διζωνικότητας ως «αρχών» της λύσης.

Ο σύνδεσμος επιρρίπτει ευθύνες στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για υποχωρήσεις στο θέμα των εγγυήσεων όπως επίσης και στο εδαφικό και περιουσιακό και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η απόφαση της Βουλής σε σχέση με το ενωτικό δημοψήφισμα καταδεικνύει πως η ε/κ πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει την Ένωση και αντιμετωπίζει τους Τ/κ ως μειονότητα.

Ο σύνδεσμος προβάλλει ακόμη διάφορους άλλους ισχυρισμούς όπως ότι με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, οριστικοποιήθηκε η διχοτόμηση (Taksim) και η επιτεύχθηκε η λύση (του Κυπριακού). Αλλά και πως τα ΗΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και πως ο τουρκικός στρατός είναι αυτό που εγγυάται την ειρήνη στην Κύπρο και ως εκ τούτου οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί κρίνεται ζωτικής σημασίας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση