ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με οδικό χάρτη στην συνάντηση της Κυριακής ο Τ/κ ηγέτης

Δεν συμμερίζεται την εκτίμηση για δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο ο Ακιντζί

Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Διευθυντή για θέματα Άμυνας του Υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Jonathan Allen, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας προβαίνει σε σημαντικές δηλώσεις σχετικά με την συνάντηση των δυο ηγετών της Κυπριακής και την επανέναρξη των συνομιλιών. 

Ο Μουσταφά Ακιντζί ξεκαθαρίζει το περιεχόμενο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και υπογραμμίζει την σημασία του καθορισμού ενός οδικού χάρτη στις συνομιλίες.

Στις απαρχές των δηλώσεων του προς τους τ/κ δημοσιογράφους, ο κ. Ακιντζί αναφέρει τα εξής: «Με αφορμή τις δηλώσεις του Κασουλίδη θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής: Οι δηλώσεις του Κασουλίδη είναι ορθές. Με την υποστήριξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού πραγματοποιήθηκε ένα βήμα. Έτσι συναντιόμαστε στα πλαίσια μιας κοινωνικής εκδήλωσης. Όπως έγινε γνωστό και στον τύπο, στις 7 Απριλίου θα υπάρξει συνέχεια (στο ζήτηματου ενωτικού δημοψηφίσματος). Θα διορθωθεί το λάθος. Έτσι θα έχουμε μπροστά μας μια νέα περίοδο για την επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν πρόκειται για ένα νέο χρονικό περιθώριο (στις συνομιλίες). Στην ε/κ πλευρά, τον Φεβρουάριο του 2018 υπάρχουν εκλογές. Η αγωνία (το κλίμα) αυτών των εκλογών έχουν ήδη επηρεάσει την Νότια Κύπρο. Άρχισαν να εμφανίζονται υποψήφιοι. Το δήλωσα και πριν από λίγες ημέρες. Ο Απρίλιος και ο Μάιος θα πρέπει να είναι μήνες που θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Πρέπει να ολοκληρωθούν αυτά που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Πρέπει να δούμε (επιτέλους) τους μιναρέδες του χωριού, προς το οποίο οδεύουμε».

Η συνάντηση της Κυριακής και τα ΜΟΕ

Στην συνέχεια, ο κ. Ακιντζί δηλώνει τα εξής: «Υπάρχουν κάποιες λανθασμένες εκτιμήσεις σχετικά με τον δείπνο της Κυπριακής. Υπάρχουν αντιλήψεις όπως αυτή που μας θέλει στην νέα περίοδο να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι λανθασμένες. Οπωσδήποτε δεν μας ικανοποιεί η έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις των δυο κοινοτήτων και τα πλήγματα που δέχεται αυτή η εμπιστοσύνη. Τουλάχιστον είναι προς το συμφέρον των δυο πλευρών η υλοποίηση των αποφάσεων που λάβαμε ομόφωνα πριν από δυο χρόνια. Η μη υλοποίηση αυτών των αποφάσεων μας στεναχωράει και μας προβληματίζει».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ακιντζί ρίχνει φως στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την σκοπιά της δικής του ηγεσίας: «Οι αποφάσεις που λάβαμε στις 28 Μαΐου 2015, το ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας… Ξεπεράστηκαν όλα τα τεχνικά ζητήματα. Για ποιο λόγο δεν υλοποιείται (η απόφαση για την κινητή τηλεφωνία); Τίθεται ζήτημα ενός νόμου στην ε/κ πλευρά. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει αυτός ο νόμος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί βήμα. Σε μια περίοδο που μπορούμε και επικοινωνούμε με το πιο απομακρυσμένο κομμάτι της υφηλίου, ένα άτομο από τον Βορρά δεν έχει την δυνατότητα να μεταβεί στην Πάφο και να συνομιλήσει με την Κερύνεια. Με τον ίδιο τρόπο, από την νότια Κύπρο κάποιος δεν μπορεί να μεταβεί στην Καρπασία και να συνομιλήσει με την Λεμεσό. Αυτή είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη για τον αιώνα μας. Η έλλειψη επικοινωνίας (στις σχέσεις των δυο πλευρών) δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Εκτιμώ ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ μπορούν να αναλάβουν θετικό ρόλο για την προώθηση του σχετικού κανονισμού».

Το ζήτημα της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ»

Ο κ. Ακιντζί σε αυτό το σημείο αναφέρεται στα ζητήματα της ηλεκτρικής ενέργειας και των δασικών πυρκαγιών: «Μια άλλη απόφαση που λάβαμε αφορά την μόνιμη σύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας. Συνδέθηκαν προσωρινά. Όταν χρειαστεί εμείς λαμβάνουμε ηλεκτρικό από εκείνους και εκείνοι από εμάς. Σε περίπτωση που εξασφαλιστεί η μόνιμη σύνδεση θα υπάρξει η δυνατότητα για να συνδεθούν στο σύστημα σε μεγάλο βαθμό και οι ανανεώσιμες πηγές. Μπορείτε να προσθέσετε και την ηλιακή ενέργεια. Αυτό θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές και θα συμβάλλει στην μείωση των τιμών. Για ποιο λόγο καθυστερούμε τα τελευταία δυο χρόνια; Πραγματοποιήθηκαν οι προσωρινές συνδέσεις και οι δοκιμές. Διαπιστώθηκε ότι το σύστημα λειτουργεί. Σύμφωνα με την ε/κ πλευρά υπάρχει ανάγκη για έναν τελευταίο έλεγχο.

Εντάξει να τον πραγματοποιήσουμε. Μετά θα χρειαστούμε πηγή. Δηλώνουν βρέθηκε η πηγή. Όμως ακόμη δεν συνδέθηκε. Την περίοδο 1994-95 στην δική μας πλευρά υπήρξαν μεγάλες πυρκαγιές. Τότε η δική μας ηγεσία δεν αποδέχθηκε την βοήθεια της ε/κ πλευράς. Στην δική μου θητεία, στην ε/κ πλευρά έλαβε χώρα μια μεγάλη πυρκαγιά. Διήρκησε 5 ημέρες. Εμείς θελήσαμε να τους βοηθήσουμε. Εκείνοι δεν δέχθηκαν. Υπάρχει μια επιτροπή για την διαχείριση των κρίσεων. Ας συνεδριάσει και ας καταλήξει σε συμφωνία. Να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα βήματα που θα πραγματοποιήσουμε από τώρα και στο εξής. Να μην καίγονται και καταστρέφονται τα δάση μας. Αυτά τα δάση, αυτή η φύση ανήκει σε όλους μας.

Να μην τα χάνουμε. Να συμφωνήσουμε. Η ε/κ πλευρά έφερε στο τραπέζι μια πρόταση: Όταν έχετε πυρκαγιά εσείς, εμείς θα στείλουμε βοήθεια δίχως να κλείσουμε τις κεραίες μας. Ωστόσο, όταν στείλετε εσείς βοήθεια θα κλείσετε τις κεραίες και όλα τα εξαρτήματα σας και έτσι θα μεταβείτε (σ.σ. στις ελεύθερες περιοχές). Όσο δεν ξεπερνιέται αυτή η φοβία για την αναγνώριση (της «ΤΔΒΚ») το έργο δυσχεραίνεται. Όταν τα δικά μας πυροσβεστικά μεταβαίνουν σε εκείνη την περιοχή η ε/κ πλευρά δεν αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ». Μονάχα γλυτώνει τα δάση της. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστροφη περίπτωση. Πριν από λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, κοινή επιχείρηση για τα γραφεία τζόγου (καζίνο) στην Πύλα. Η τ/κ αστυνομία πήγε σε καταστήματα όπου εργάζονται τ/κ και η ε/κ σε αυτά που απασχολούνται ε/κ. Την επόμενη ημέρα ο ε/κ τύπος παρέλειψε να αναφερθεί στους τ/κ αστυνόμους. Υπάρχει μια πολύ σοβαρή διαφορά αντίληψης. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε ακόμη και στην περίπτωση των αποφάσεων που λήφθηκαν από κοινού πριν από δυο χρόνια».

Ο κ. Ακιντζί υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά την σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τονίζει ότι δεν έχει την δυνατότητα να πράξει τίποτα περισσότερο σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά θεωρεί «ασήμαντα» αυτά τα μέτρα.

Έμφαση Ακιντζί σε οδικό χάρτη

Στην συνέχεια, αναφέρεται στον δείπνο της Κυριακής και τονίζει τα εξής: «Το βράδυ της Κυριακής ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα μας απασχολήσει θα είναι το εξής: Ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης μας; Δεν τον ονομάζουν χρονοδιάγραμμα, διότι δεν προσεγγίζουν θετικά τα χρονοδιαγράμματα. Γνωρίζουν και εκείνοι πολύ καλά την σημασία της περιόδου Απρίλιος-Ιούνιος. Εκλογές, εξορύξεις για φυσικό αέριο κ.α. Αυτά τα ζήτημα θα έρθουν στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες. Πρέπει να καθορίσουμε τον οδικό χάρτη δίχως να σπαταλήσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί σε αυτή την περίοδο ο ΟΗΕ θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις επαφές του με τις δυο πλευρές. Ο ίδιος εύχεται ότι η νέα περίοδο δεν θα σπαταληθεί στον βωμό των εκλογών. Ακόμη, ο ίδιος δεν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι τον Ιούνιο θα εξασφαλιστεί λύση και τον Σεπτέμβριο η Κύπρος θα οδηγηθεί σε δημοψηφίσματα. Ο ίδιος αναρωτιέται με τον τρόπο τον οποίο ο ε/κ τύπος κατέληξε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Επίσης, αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η Διάσκεψη της Γενεύης.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X