ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους ασφάλεια και εγγυήσεις

«Ελπίζουμε μετά το δημοψήφισμα να έχουμε μια νέα στάση από πλευράς Τουρκίας»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Νίκος Αναστασιάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο αμερικανικό κανάλι CNBC, στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΕΛΚ, στη Μάλτα.

Ερωτηθείς, ανάμεσα σε άλλα, για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «ελπίζουμε μετά το δημοψήφισμα να έχουμε μια νέα στάση από πλευράς Τουρκίας. Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε σκλήρυνση των θέσεων της και υποχώρηση από συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Αναμένω ότι στο κοινωνικο δείπνο της Κυριακής θα μας δοθεί η ευκαιρία για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε ότι «πάντοτε ήμασταν προσηλωμένοι στον διάλογο αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση που όλοι θα είναι κερδισμένοι, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων χωρίς να δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους. Πάντα είμαι έτοιμος για τον διάλογο για να συνεχίσουμε με τις διαπραγματεύσεις για να βρούμε μια συνολική λύση που θα ικανοποιεί πρώτα και πάνω από όλα τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και όχι τρίτων χωρών.

Δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους ασφάλεια και εγγυήσεις, δεν χρειαζόμαστε ξένα στρατεύματα ούτε να γίνουμε προτεκτοράτο της οποιασδήποτε χώρας».

ΠτΔ: Σημαντική η στήριξη του ΕΛΚ στο Κυπριακό

Την στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην επίλυση του Κυπριακού εξήρε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Σύνοδο της Μάλτας.

Ανέφερε ότι το Κυπριακό δεν αφορά μόνο την Ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά είναι και θέμα της Ευρώπης καθώς με τη λύση του θα τερματιστεί το οξύμωρο της ύπαρξης ενός κράτους μέλους στο οποίο υπάρχει κατοχή.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΕΛΚ είναι η ισχυρότερη και πιο δυναμική ομάδα στην Ευρώπη και έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη δύναμή μας για να ενισχύσει ακόμη και την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι με ψήφισμα του το βράδυ της Τετάρτης το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο. Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ

Όσο αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο πρόεδρος ανέφερε ότι σήμερα, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, η ανάγκη για συλλογική ενότητα και συντονισμένες ενέργειες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ακόμη πιο αναγκαίες.

Η ενότητα είναι και θα έπρεπε να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της Ένωσης. Είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο δυνατή, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Η Ευρώπη πρέπει να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της, σημείωσε, ενδυναμώνοντας την αμεσότητα στην λήψη αποφάσεων που θα δίνει στους πολίτες της ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση