ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλήρη στήριξη στην Κύπρο για Κυπριακό εκφράζει η Ρωσία

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις

ΚΥΠΕ

Την πλήρη στήριξη της Ρωσίας, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό εξέφρασε ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Aleksey Meshkov.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Ζήνων, ο κ. Meshkov δήλωσε πως η Ρωσία πάντοτε λαμβάνει υπόψιν τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την ψήφιση των σχετικών ψηφισμάτων και ότι θα είναι κοντά στην Κύπρο όταν αυτό χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο κ. Ζήνων είπε ότι η Ρωσία αποτελεί σημαντικό παίκτη στο Κυπριακό αλλά και σε άλλα διεθνή ζητήματα.

«Θεωρούμε τη Ρωσία στρατηγικό εταίρο της ΕΕ και εταίρο σε μια σειρά διεθνών προβλημάτων», όπως η Συρία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πρόσθεσε.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας σε διεθνή φόρα και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων πολιτικών διαβουλεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των δύο Υπουργείων. Η επόμενη τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζήνων, στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και εξετάστηκαν μέτρα για περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση τους. Εξετάστηκαν ακόμα ζητήματα νομικής συνεργασίας και εκκρεμούσες συμφωνίες, το εμπόριο, ο τουρισμός και η συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς. Ανασκοπήθηκαν ακόμα η κατάσταση στην Ουκρανία, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η Κυπριακή προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υφυπουργός σημείωσε ότι στο οικονομικό πεδίο οι διμερείς σχέσεις έχουν κάνει μια «νέα θετική επανεκκίνηση», επισημαίνοντας πως τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς είναι ελπιδοφόρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. «Αναμένουμε ότι φέτος θα στείλουμε στην όμορφη χώρα σας περισσότερους τουρίστες» πρόσθεσε.

Είπε, τέλος, ότι οι διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών ήταν πολύ παραγωγικές και ότι οι τακτικές διαβουλεύσεις αποδεικνύουν την πληθώρα των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που πρέπει να συζητηθούν σε επίπεδο Υπουργείων.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Ρώσος Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος των ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση