ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Επανέναρξη διαπραγματεύσεων ζητά η κυβέρνηση για επίτευξη λύσης

Η λύση να εδράζεται στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας

ΚΥΠΕ

Η κυβέρνηση επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου, για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό που να διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη γη των προγόνων του, που θα απαντά στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και θα εδράζεται στον αλληλοσεβασμό και τις βασικές αρχές δικαίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Σε ομιλία του στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955, ο Υπουργός ανέφερε ότι «o απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, δεν οδήγησε στην επίτευξη του καθολικού αιτήματος της τότε εποχής, που ήταν η αυτοδιάθεση και η ένωση με την Ελλάδα, σήμανε ωστόσο το τέλος της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που εγκαθιδρύθηκε τότε με τη συνθήκη Ζυρίχης – Λονδίνου, αποτέλεσε και αποτελεί το στήριγμά μας στις δύσκολες μέρες που πέρασε και περνά ο τόπος μας».

Σήμερα, συνέχισε «62 χρόνια μετά, η πατρίδα μας εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα υπό το βάρος της τουρκικής κατοχής. Η Κυβέρνηση επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου, προκειμένου να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη γη των προγόνων του, μια λύση που θα απαντά στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και θα εδράζεται στον αλληλοσεβασμό και τις βασικές αρχές δικαίου».

Αφού ανέφερε ότι «ελπίζουμε πως και η άλλη πλευρά θα προσέλθει στον διάλογο με ανάλογη προσέγγιση» ο κ. Καδής σημείωσε πως «η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ και η αποδοχή από όλους ότι η λύση πρέπει να εδράζεται στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν θετικά στην προσπάθειά μας να φτάσουμε σε μια σωστή λύση. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην πρόσφατη σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ με την ευκαιρία των 60χρονων της, αναδείχθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη, με σκοπό ακριβώς την επικράτηση των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή επικράτεια».

Επιπρόσθετα σημείωσε, «θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ανάπτυξη από μέρους της Κυβέρνησης στρατηγικών συμμαχιών σε διάφορους τομείς, αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευαίσθητη, αλλά και ταλαιπωρημένη από τις συνεχείς διαμάχες ευρύτερη περιοχή. Μέσα από αυτές μας τις προσπάθειες, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για εκσυγχρονισμό του κράτους μας και έξοδο από τις οικονομικές περιπέτειες των τελευταίων χρόνων, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας «αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955, έχουμε χρέος και εμείς να θέσουμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από προσωπικά οφέλη και σκοπιμότητες και μονοιασμένοι να προχωρήσουμε με την ελπίδα να επιτύχουμε τον στόχο μας για μια ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο».

Αναφερόμενος στην επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 ο Κώστας Καδής είπε πως «με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας τιμούμε σήμερα την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, που αποτελεί μία από τις λαμπρότερες σελίδες της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας μας. Σαν σήμερα, 62 χρόνια πριν, ξημερώματα της 1ης Απριλίου, οι πρώτες εκρήξεις που ακούστηκαν ήταν η κραυγαλέα διαμαρτυρία ενός λαού που ζούσε για πάρα πολλά χρόνια μέσα στην καταπίεση και στην περιφρόνηση των ποικιλώνυμων κατακτητών του».

Αφού είπε ότι ο «Κυπριακός Ελληνισμός συνειδητοποίησε πως ουδέποτε στην Κύπρο θα εφαρμοζόταν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης» στη συνέχεια «τόλμησε να αναλάβει το μεγάλο εγχείρημα και να αναμετρηθεί με την πανίσχυρη αγγλική αυτοκρατορία «δια την αποτίναξιν του Αγγλικού ζυγού» και οι αγωνιστές «επιστράτευσαν όσα αποθέματα ηθικής δύναμης διέθεταν και αντιμετώπισαν τον πολυάριθμο και καλά οργανωμένο στρατό των Βρετανών, διεκδικώντας το δίκαιο και τη λευτεριά της πατρίδας».

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι «το έπος του 55-59 γράφτηκε με τον ιδρώτα και το αίμα των αγωνιστών της ελευθερίας που υπερασπίστηκαν πανανθρώπινες αξίες και μας δίδαξαν ότι ο άνθρωπος καταξιώνεται, όταν σέβεται την αξιοπρέπειά του και αγωνίζεται για την ελευθερία και το κοινό καλό. Σήμερα θυμόμαστε με σεβασμό το ψυχικό τους μεγαλείο, τις θυσίες και το ήθος τους και τους τιμούμε όλους».

Ειδικά για τη Λάρνακα ο Κώστας Καδής είπε ότι «η πόλη δίκαια σεμνύνεται και για δικά της παιδιά, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας» μεταξύ των οποίων ο Μιχαλάκης Παρίδης, ο Ανδρέας Σουρουκλής, ο 17χρονος μαθητής Πετράκης Κυπριανού και ο 7χρονος επίσης μαθητής Δημητράκης Δημητριάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X