ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕ: Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση της τ/κ πλευράς στο δείπνο

Αναστασιάδης-Ακιντζί συναντώνται σε δείπνο υπό την αιγίδα των ΗΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει απόψε στο δείπνο ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τουρκοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στον Αγ. Θεόδωρο Λάρνακας, ο Εκπρόσωπος κληθείς να αναφερθεί στο αποψινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε «ας ελπίσουμε ότι απόψε θα πρυτανεύσει η λογική και η σοβαρότητα και θα οδηγήσει στην επιστροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ειδικότερα που ξεφεύγουν του πλαισίου που κατά καιρούς έχει συμφωνηθεί. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις που δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν και είχαν καθοριστική σημασία στο να οδηγηθούμε σε αποτυχημένες προσπάθειες.

Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει απόψε στο δείπνο ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τουρκοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η αρμόδια Υφυπουργός του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας θα έρθει στην Κύπρο για να είναι παρούσα στην υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Θεωρούμε ως μια σημαντικότατη εξέλιξη την παρουσία εδώ της επίσημης Αμερικανικής Κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει και τη στήριξη της σε αυτή τη συνεργασία και την ίδια στιγμή είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης και μια απάντηση σε όσους αμφισβητούν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι γεγονός ότι η νέα Αμερικανική Κυβέρνηση προσδίδει μια ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στο ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατίας, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή μας».

Σε άλλη ερώτηση, Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό το διήμερο θα υπογραφούν και οι σχετικές συμφωνίες και με την ENI και με την TOTAL και, γενικότερα, η παρουσία ενεργειακών κολοσσών, και αμερικανικών και ευρωπαϊκών, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θα υπάρξουν και έσοδα για τα ταμεία του κράτους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι και η οικονομική πτυχή, είναι και η απόδειξη της υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X