ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιλλήκας: Δεν εξυπηρετεί η συνέχιση ενός άκαρπου διαλόγου

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα της συνάντησης των ηγετών, δηλώνει ο πρόεδρος της Συμμαχίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχει κανένα νεότερο από τις διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο για τις Προεδρικές Εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχία Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας ότι «Δεν ξέρω αν γίνονται άλλες διαβουλεύσεις με άλλους, αλλά με τη Συμμαχία Πολιτών δεν υπήρξε καμία κίνηση και καμία ενημέρωση».

Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα προβεί σε οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για την επιλογή ενός κοινού υποψηφίου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως όπως είχε γράψει και στην τελευταία επιστολή προς τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, εκείνη ήταν η ύστατη προσπάθεια.

“Νομίζω ότι μια συνεργασία για να ευοδωθεί απαιτεί να υπάρχει καλή βούληση και πραγματική και ειλικρινής διάθεση. Δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί σε τίποτε να δώσουμε συνέχεια σε ένα δημόσιο διάλογο, ο οποίος αποδεικνύεται άκαρπος”, είπε.

Σε ερώτηση αν η δική του υποψηφιότητα θεωρείται δεδομένη, ο κ. Λιλλήκας απάντησε θετικά λέγοντας πως η απόφαση της Ανώτατης Συγκλήτου δεν ήταν υπό την αίρεση της στήριξης από οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη.

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα του δείπνου

Αναφορικά με το δείπνο των δύο ηγετών, ο κύριος Λιλλήκας χαρακτήρισε το απότέλεσμα αναμενόμενο καθώς όπως ανέφερε οι στόχοι της Άγκυρας είναι ξεκάθαροι και δεν εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Όσον αφορά τις Προεδρικές εκλογές και ερωτηθείς για τις διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως για να υπάρξει συνεργασία θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάθεση, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος για ένα δημόσιο διάλογο που δεν οδηγεί πουθενά.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως το αποτέλεσμα του χθεσινοβραδινού δείπνου των ηγετών, για αυτούς που δεν έτρεφαν αυταπάτες ως προς τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, ήταν αναμενόμενο.

“Ενδεχόμενα να μπορούσαν να είχαν επαναρχίσει οι συνομιλίες αλλά επί της ουσίας είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η Άγκυρα και ο Ερντογάν εκείνο που επιδιώκουν είναι είτε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών που θα μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, είτε σε περίπτωση που αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική, να οδηγηθεί το Κυπριακό σε αδιέξοδο”, είπε, σημειώνοντας πως η Άγκυρα έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός πλάνου Β` για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και για δημιουργία των προϋποθέσεων επί του εδάφους για προσάρτηση των κατεχομένων.

Σημείωσε πως το πλάνο αυτό είναι ανεξάρτητο από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και χαρακτήρισε τραγικό κάποιοι να πιστεύουν πως μετά το δημοψήφισμα θα αλλάξει πολιτική ο Ερντογάν.

Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της δικής μας πλευράς, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει σε καταγγελία της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα και κυρίως την ΕΕ. “Στις περιπτώσεις προσάρτησης και στην περίπτωση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η ΕΕ είχε προχωρήσει και διατηρεί μέχρι σήμερα πολύ αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ αρνητική εικόνα εντός της ΕΕ για τον Ερντογάν, ο οποίος απέδειξε και στον πιο δύσπιστο Ευρωπαίο ποιο είναι το πραγματικό επεκτατικό, επιθετικό πρόσωπο της Τουρκίας”, είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το περιβάλλον για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ο κ. Λιλλήκας συνέχισε λέγοντας πως μόνο όταν η κατοχή καταστεί ασύμφορη στην Τουρκία, θα μπει στον προβληματισμό κατά πόσον της συμφέρει να συνεχίσει αυτή την ακραία και αδιάλλακτη θέση, καθώς η υποχωρητικότητα και η πολιτική κατευνασμού από μέρος της κυπριακής Κυβέρνησης προς την Τουρκία δεν οδηγεί σε εξευμενισμό αλλά αντίθετα την αποθρασύνει και την οδηγεί στο να αναβαθμίζει τις απαιτήσεις της.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση