ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο αγωγός East Med πήρε κεφάλι στο Τελ Αβίβ

Με την στήριξη της Ε.Ε. το έργο αξιολογήθηκε ως στρατηγικής προτεραιότητας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ώρα που η Κύπρος συνεχίζει να έχει προσανατολισμό για τις ποσότητες του κοιτάσματος «Αφροδίτη» τα εκεί δυο τερματικά υγροποίησης και το Ισραήλ επίσημα προτίθεται να κάνει πράξη το αγωγό ΦΑ προς Τουρκία στο Τελ Αβίβ η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει μπροστά αναλαμβάνοντας να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο ευρύτερο κομμάτι αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου με προσανατολισμό της Ευρωπαϊκές αγορές.

Η συνάντηση των τριών υπουργών Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ με την προσθήκη του ιταλού ομολόγου τους αλλά και του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά πράγματα της περιοχής.

Στο Τελ Αβίβ η υπουργική τετραμερής πλέον υπό το βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ουσιαστικά έβαλε μπροστά ένα από τα μεγαλεπήβολα ενεργειακά έργα ανοίγοντας ενεργειακούς δρόμους και τεράστιες προοπτικές για τις χώρες παραγωγούς ΦΑ ενισχύοντας συνάμα την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ε.Ε.

Στο Τελ Αβίβ ο αγωγός East Med πήρε σάρκα με τους τέσσερις υπουργούς να βάζουν τα θεμέλια προκειμένου το έργο να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Η διακήρυξη του Τελ Αβίβ

Η τετραμερής του Τελ Αβίβ πέρα από τις επιμέρους επιλογές των κρατών της περιοχής αποφάσισαν να καταστήσουν τον East Med ως την αιχμή του δόρατος για την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής τα οποία θα έχουν ως κατεύθυνση την Ευρώπη.

Το πλαίσιο τόσο της στρατηγικής επιλογής των αγορών της Γηραιάς Ηπείρου όσο και του αγωγού τέθηκε μέσα από την διακήρυξη που υπέγραψαν Κύπρος Ελλάδα Ισραήλ και Ιταλία.

•Τα Μέρη στηρίζουν τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

•Το έργο του αγωγού East Med, ενώ συμπληρώνει άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου

•Τα Μέρη θα υποστηρίξουν της δραστηριότητες ανάπτυξης του αγωγού East Med και προς αυτήν την κατεύθυνση θα στηρίξουν την αίτηση της κοινοπραξίας IGI Poseidon για εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον κανονισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη»

•Τα Μέρη θα ενισχύσουν, επίσης, τη μεταξύ τους συνεργασία, δημιουργώντας μια τετραμερή ομάδα εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση και τη στήριξη του έργου του αγωγού EastMed και την εξέταση όρων για την απαραίτητη Διακυβερνητική Συμφωνία για επίσπευση της κατασκευής του έργου

•Τα Μέρη υιοθετούν την έκθεση της ομάδας εργασίας των τεσσάρων χωρών, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2017, αναφορικά με τον αγωγό EastMed, η οποία κατατέθηκε στον Επίτροπο Cañete.

Η Ε.Ε. δήλωσε παρούσα

Στα θετικά της διακήρυξης που κατατάσσει τον αγωγό East Med ως το φαβορί επενδυτικό έργο που μπορεί να υλοποιηθεί είναι η τρίτη από τις πέντε πρόνοιες ότι οι τέσσερις χώρες θα στηρίξουν την κοινοπραξία του αγωγού ούτως ώστε να ξεπερασθεί και ένα από τα σοβαρά προβλήματα αυτό της χρηματοδότησης με κεφάλαια ευρωπαϊκά.

Συνάμα οι τέσσερις χώρες θα προχωρήσουν και σε πρακτικά μέτρα υλοποίησης του έργου με πρώτο την ομάδα που θα παρακολουθεί την υλοποίησή του. Από πλευράς Κύπρου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Κύπρος, υπό την ιδιότητά της ως διαμετακομιστής και μελλοντικός παραγωγός φυσικού αερίου, θα συνεχίσει να στηρίζει εφικτές επιλογές εξαγωγής φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός East Med και ο απευθείας αγωγός από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση