ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κυπριακό βασικό θέμα στην ατζέντα Κοτζιά-Τζόνσον την Πέμπτη

Οι δύο ΥΠΕΞ θα προβούν σε κοινές δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησής τους

ΚΥΠΕ

Την Αθήνα θα επισκεφθεί την Πέμπτη για συνομιλίες με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια εκτός Βρετανίας από την ημέρα που η Τερέζα Μέι υπέγραψε το αίτημα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης με τον κ. Νίκο Κοτζιά και γύρω στις 6:30 μμ προαναγγέλθηκε ότι θα προβούν σε κοινές δηλώσεις και, όπως συνηθίζεται, θα απαντήσουν σε μία-δύο ερωτήσεις προεπιλεγέντων δημοσιογράφων.

Μετά από την ενημέρωση των ΜΜΕ, ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει δείπνο εργασίας προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Τζόνσον είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αττάλεια, όπου και συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα, οι επαφές του σε Αθήνα και Αττάλεια εντάσσονται στο πλαίσιο των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και στις διμερείς σχέσεις της Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή.

Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία είναι βάσει των Συνθηκών του ‘60 οι 3 εκείνες δυνάμεις που πρέπει να εγγυώνται την «ανεξαρτησία, εδαφική κυριαρχία και ασφάλεια της Κύπρου».

Ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, κατά την πολυμερή Διάσκεψη της Γενεύης τον περασμένο Ιανουάριο, που τελικά οδήγησε στο ναυάγιο των συνομιλιών.

Εσχάτως, καταβάλλεται προσπάθεια επανέναρξής τους, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να πιστεύει ότι αυτό έχει πιθανότητες να ευοδωθεί όταν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία με την τέλεση του Δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για σειρά συνταγματικών αλλαγών και ρυθμίσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X