ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΔΑΔ: Καμία κακομεταχείριση του Κενυάτη από την Κυπριακή Αστυνομία

Ο κ. Thuo αποπειράθηκε το 2005 να ταξιδέψει προς Λονδίνο με πλαστό διαβατήριο

ΚΥΠΕ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν επαλήθευσε τους ισχυρισμούς του Κενυάτη David William Thuo ότι έτυχε κακομεταχείρισης από μέλη της Κυπριακής Αστυνομίας το 2005, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία απέλασής του από το νησί.

Με σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο στο Στρασβούργο δικαίωσε ωστόσο τον αιτητή σε σχέση με την αναποτελεσματική διερεύνηση του συμβάντος από τις Αρχές, αλλά και σε ό,τι αφορά τις συνθήκες της 16μηνης κράτησής του στις Κεντρικές Φυλακές, όπου κρατείτο μέχρι την απέλασή του από την Κύπρο, τον Μάρτιο του 2007.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικαστηρίου, ο αιτητής δεν κατέθεσε αίτημα για αποζημίωση.

Ο κ. Thuo συνελήφθη το 2005 όταν αποπειράθηκε να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο της Λάρνακας προς το Λονδίνο με πλαστό διαβατήριο. Μετά την αποφυλάκισή του, το Νοέμβριο του 2005, συνελήφθη αμέσως εκ νέου και τέθηκε υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές ενόψει της απέλασής του από τη χώρα. Η αίτηση ασύλου που κατέθεσε απορρίφθηκε και ο κ. Thuo απελάθηκε στις 9 Μαρτίου 2007.

Ο Κενυάτης αιτητής είχε ισχυριστεί ότι έτυχε κακομεταχείρισης από αξιωματικούς της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, οι οποίοι τον χτύπησαν πριν τον μεταφέρουν από τις φυλακές στο αεροδρόμιο. Επιπρόσθετα, ισχυρίστηκε ότι στο αεροδρόμιο, ένστολοι τον έδειραν και τον φίμωσαν με τη συνδρομή άλλων αξιωματικών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τοποθέτησαν χαρτί στο στόμα του, το οποίο σφράγισαν με ταινία ενώ έβαλαν και επιδέσμους στο κεφάλι και το λαιμό του. Κατά τον κ. Thuo, ο ίδιος παρέμεινε σε αυτή την κατάσταση μέχρι την άφιξή του στο Μιλάνο, το πρώτο σκέλος του ταξιδιού για την Κένυα.

Μετά την επιστροφή του στην Κένυα, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2009 επίσημη διερεύνηση για το συμβάν, μετά από ενέργειες του ίδιου ενώ παρουσίασε και ιατρικά πιστοποιητικά από δημόσιο νοσοκομείο στο Ναϊρόμπι ενώπιον των κυπριακών Αρχών.

Οι υπό κατηγορία αξιωματικοί αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς περί κακομεταχείρισης και αν και δεν κατέγραψαν το συμβάν, ανέφεραν ότι όφειλαν να επέμβουν στο αεροδρόμιο και να κάνουν χρήση επιδέσμων για να εμποδίσουν το κ. Thuo από αυτοτραυματισμό.

Η διερεύνηση ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2010 και έκανε αποδεκτή την κατάθεση των αξιωματικών ότι η χρήση βίας ήταν επιβεβλημένη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο κ. Thuo είχε πει ψέμματα και ότι χρησιμοποίησε διάφορα τεχνάσματα για αποκόμιση οικονομικού οφέλους ή για να παραμείνει στην Κύπρο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε εγκρίνει τα συμπεράσματα και ως εκ τούτου δεν ακολούθησε ποινική ή πειθαρχική δίωξη των αξιωματικών.

Στην προσφυγή του στο ΕΔΑΔ, πέραν των ισχυρισμών περί κακομεταχείρισης, ο κ. Thuo έκανε λόγο και για αναποτελεσματική διερεύνηση του συμβάντος, στη βάση του άρθρου 3 της Σύμβασης. Επίσης παραπονέθηκε για τις συνθήκες κράτησής του ενόψει της απέλασής του, λόγω του συνωστισμού που επικρατούσε στο κελί, το οποίο ήταν κατάλληλο μόνο για σύντομες περιόδους κράτησης. Οι δύο τελευταίοι ισχυρισμοί έγιναν αποδεκτοί από το Δικαστήριο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση