ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Υπουργικό αύριο πρόταση για νέα μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο

Θα προκηρυχθούν οι διαδικασίες για ιδιωτική επένδυση με μακροχρόνιο συμβόλαιο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ανέφερε στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής ότι θα υποβάλει αύριο πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, για κατασκευή νέας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικής 15 χιλιάδων τόνων νερού την ημέρα για την Πάφο.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις μετά το πέρας της Επιτροπής, θα προκηρυχθούν οι διαδικασίες για ιδιωτική επένδυση με μακροχρόνιο συμβόλαιο, από την οποία το κράτος θα υποχρεούται να αγοράζει συγκεκριμένες ποσότητες νερού.

Πριν το Πάσχα οι αποζημιώσεις στους αγρότες

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις που ανέλαβε να καταβάλει το κράτος σε αγρότες που πλήγηκαν από την ανομβρία το 2016, λόγω της αδυναμίας του Οργανισμούς Γεωργικής Ασφάλισης να καταβάλει το ποσό, ανέφερε ότι μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη θα έχει καταβληθεί το 100% της αποζημίωσης σε όλους τους αγρότες.

Ο ΟΓΑ ανέφερε, μπορούσε να καλύψει μόνο το 15% και η Κυβέρνηση ανέλαβε να καλύψει τη διαφορά με 18 εκ ευρώ. Όπως είπε υπάρχουν ομάδες παραγωγών που δεν έλαβαν ακόμα το 100% της αποζημίωσής τους και απομένει ένα ποσό 1,5 εκ ευρώ, το οποίο όπως είπε ο Υπουργός θα καταβληθεί μέχρι την Μ. Πέμπτη.

Είπε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα υποβάλει την πρότασή του για τη μεταρρύθμιση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης.

Κινητοποιήσεις αγροτών

Σε σχέση με τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι το θέμα αφορά κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών αφού, όπως είπε, οι αγρότες έχουν κάποιες ευαισθησίες για το θέμα του Συνεργατισμού.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θεωρεί πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και αν εφαρμοστούν θα είναι προς το συμφέρον και του Συνεργατισμού και των αγροτών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι η Κυβέρνηση άργησε πολύ να δει την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, ότι πολλοί ασφαλισμένοι γεωργοί δεν έχουν πληρωθεί τα ποσά που δικαιούνται που σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για διαφορές χιλιάδων ευρώ.

Ανέφερε ότι έγινε έκκληση στην Κυβέρνηση να καταβάλει το σύνολο των ποσών που οφείλει στους ασφαλισμένους γεωργούς. Πρόσθεσε ότι αναμένουν να δουν αν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για να πληρωθούν οι αγρότες πριν από το Πάσχα.

Είπε επίσης ότι αναμένεται η πρόταση της Κυβέρνησης που θα δίνει λύση για το παρόν και το μέλλον του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης στον τόπο και θα καθιστά τον ΟΓΑ έτοιμο να εκτελεί την αποστολή του.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς, εξέφρασε την ικανοποίηση που, αφού όπως είπε, παρά την αδυναμία του ΟΓΑ να πληρώσει για τις αποζημιώσεις το κράτος προσέτρεξε να αποζημιώσει όσους είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές. Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της γεωργικής ασφάλισης κάτω από την εποπτεία του κράτους σε ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά όχι υπέρ της διατήρησης ενός αναποτελεσματικού οργανισμού όπως είναι ο ΟΓΑ.

Συμπλήρωσε ότι παρά το γεγονός ότι η διατήρηση του ΟΓΑ απαγορεύεται από το κοινοτικό κεκτημένο, το ΑΚΕΛ παραμένει προσκολλημένο στη διατήρηση ενός οργανισμού τα έξοδα του οποίου είναι ίσα με τα έσοδά του. Πιστεύουμε, ανέφερε, σε ένα πιο αποτελεσματικό μοντέλο προς όφελος των αγροτών και της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κριτική Ακιντζί στους Ε/κ με αφορμή την επέτειο της 20ης Ιουλίου

«ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ Τ.Δ. ΤΗΣ Β.ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΟΛΑΝΔΗΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ!!!!! ΚΑΛΑ ΑΚΚΙΝΤΖΙΗ ΜΟΥ Ο ...»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  14:33

Βιβλίο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό εκδίδει ο Κοτζιάς

«Όταν έπρεπε να διώχναν αυτόν τον `κύριο` δεν το έκαναν και τώρα γράφονται βιβλία για να αποδείξουν ότι ...»
knak  |  09:46

Κριτική Ακιντζί στους Ε/κ με αφορμή την επέτειο της 20ης Ιουλίου

«Τελικά είναι με αυτόν τον κύριο που το ΑΚΕΛ ξηλαριντζίζεται για να αρχίσουν οι συνομιλίες? »
knak  |  09:44

Αποκαθίσταται σταδιακά το πρόβλημα στον εναέριου χώρο του Βελγίου

«ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ? Ιωάννης Κόντος ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ»
Ιωάννης Κόντος  |  19:49

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση