ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου

Καταβάλλονται προσπάθειες για καταγραφή στοιχείων για ορισμένα παραδοσιακά προϊόντα

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη τυποποίησης αλλά και κατοχύρωσης των παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου, ώστε να προωθηθούν καλύτερα στο εξωτερικό και να αναζωογονηθεί η κυπριακή ύπαιθρος, συζήτησε η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής. Στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να καταγραφούν στοιχεία για ορισμένα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου με σκοπό την τυποποίησή τους.

Σημειώθηκε επίσης ότι η εξασφάλιση του καθεστώτος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) που χορηγείται από την ΕΕ είναι σημαντικό διαβατήριο για τα προϊόντα μιας χώρας στο εξωτερικό αφού λαμβάνουν επιχορήγηση για την ανάπτυξη και προώθησή τους στο εξωτερικό.

Ο αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείο Γεωργίας Ανδρέας Σελεάρης ανέφερε πως οι προσπάθειες του Υπουργείου Γεωργίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση, με κάποια προϊόντα να έχουν κατοχυρωθεί όπως το παφίτικο λουκάνικο, το λουκούμι Γεροσκήπου και κάποια άλλα να βρίσκονται υπό κατοχύρωση, όπως το χοιρομέρι Πιστιλιάς, το ροδόσταγμα του Αγρού κ.α., συνολικά 5 προϊόντα, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο αιτήσεις που έχουν παραληφθεί.

Ωστόσο ανέφερε, ένα σημαντικό εμπόδιο για την κατοχύρωση κάποιων παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου είναι ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τυποποίησή τους, για αυτό και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών έχει αναλάβει εκστρατεία σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα ώστε να υπάρξει παραγωγή στοιχείων.

Αγροτικές οργανώσεις σημείωσαν τη σημασία του ορισμού του τί είναι παραδοσιακό προϊόν αλλά και οργάνωσης της παραγωγής τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι τα παραδοσιακά προϊόντα πρέπει να βρουν τρόπους να κατονομαστούν και ότι αυτή τη στιγμή υλοποιείται τυποποίηση συγκεκριμένων προϊόντων σε εθνικό επίπεδο. Ζήτησε επίσης από το Υπουργείο να λάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για τα παραδοσιακά προϊόντα, αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι 13 χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική εμπορική εκμετάλλευσης των παραδοσιακών μας προϊόντων, και έψεξε τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις και τις κακές δημοσιοϋπαλληλικές πρακτικές. Όπως είπε, η Επιτροπή θα φροντίσει οι παραγωγοί να ενημερωθούν προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και την παραμονής των κατοίκων στην ύπαιθρο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενέργειες για την τυποποίηση προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, αφού παρατηρείται φοβερή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών από μέρος του αρμοδίου Υπουργείου. Είπε επίσης ότι μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού έχουν διπλασιαστεί τα τέλη εξαγωγής του πιο σημαντικού παραδοσιακού προϊόντος της Κύπρου, του χαλουμιού.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ορισμός για το τί είναι παραδοσιακό προϊόν με αποτέλεσμα να βλέπουμε πλήρως βιομηχανοποιημένα προϊόντα να βαφτίζονται ως παραδοσιακά. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει φορέας που να διαχειρίζεται τα παραδοσιακά προϊόντα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X