ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτρεξε νερό στο παρασκήνιο για τις 11 Απριλίου

Tην Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η πρόταση ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στις 11 Απριλίου καθορίστηκε η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών και συνεπώς η επανέναρξη των συνομιλιών, μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη Λευκωσία και τη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες. Μέχρι και την ανακοίνωση από τον Έσπεν Μπαρθ Αϊντε της ημερομηνίας επανέναρξης συνομιλιών, υπήρξε έντονο πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο στη Λευκωσία. Αμέσως μετά το άκαρπο του δείπνου της Κυριακής και υπό τον φόβο τορπιλισμού της όποιας προόδου εντατικοποιηθήκαν οι διαβουλεύσεις και υπήρξε κινητοποίηση του διπλωματικού κόσμου της Λευκωσίας για εκτόνωση της κρίσης και εξεύρεση λύσης. Στόχος ήταν να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση για την πρώτη ουσιαστική συνάντηση των δύο ηγετών όπερ και εγένετο, πρόδρομος της οποίας θα είναι μάλλον συνάντηση μεταξύ των δύο διαπραγματευτών εντός των ημερών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε ξεκινήσει από τη Δευτέρα έντονες διαβουλεύσεις με πρέσβεις και συνεχείς επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη. Ήδη έχει συναντήσει την Αμερικανίδα Πρέσβειρα Καθλίν Ντόχερτυ, την Πρέσβειρα της Ολλανδίας, Nathalie Jaarsma, αλλά και τον Ρώσο Πρέσβη Στανισλάβ Οσάτσι. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την επεισοδιακή αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Νεοφύτου είχε αναλάβει πρωτοβουλίες και επαφές με χαρακτηριστικό το δείπνο που είχε με τον Τ/κ ηγέτη ούτως ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

Ο ρόλος Ναμί

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως με δεδομένη την απουσία του Μουσταφά Ακιντζί, τον πρώτο λόγο στα κατεχόμενα, έχει αυτή τη στιγμή ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατέβαλε προσπάθειες στο παρασκήνιο, όλο αυτό το διάστημα, ούτως ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Τ/κ ηγέτης, έχοντας παράλληλα επαφές με πολιτικούς παίκτες της ε/κ πλευράς. Ο κ. Ναμί πραγματοποιεί συναντήσεις επίσης με ξένους διπλωμάτες, ιδιαίτερα με διπλωμάτες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επανέρχεται η πρόταση ΔΗΣΥ

Οι τελευταίες εξελίξεις που είχαν ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των συνομιλιών αλλάζουν και τα δεδομένα στη Βουλή. Από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και το πρωί της Τρίτης επικρατούσε σκεπτικισμός στον ΔΗΣΥ για το πώς θα προχωρήσει την Παρασκευή στη Βουλή. Η μη δημοσιοποίηση ημερομηνίας επανέναρξης των συνομιλιών μετά το δείπνο της Κυριακής –ως αναμενόταν – προκάλεσε έντονη δυσφορία, τόσο στον ΔΗΣΥ όσο και στο Προεδρικό, για τις επόμενες κινήσεις. Έγκυρες πηγές της «Κ» επισημαίνουν πως σε συνάντηση στο Προεδρικό τέθηκε το ζήτημα απόσυρσης της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για την προσεχή Παρασκευή ώστε να πάρει τον δρόμο του χωρίς να τύχει επίσπευσης.

Όπως ενημερώνουν έγκυρες πηγές της «Κ», η έγκριση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλίους, χωρίς οποιαδήποτε θετικά δείγματα από την τ/κ ηγεσία, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό τόσο στο Προεδρικό όσο και στον ΔΗΣΥ, μήπως δοθεί η εικόνα, πως η ε/κ υποχωρεί στους εκβιασμούς του Τ/κ ηγέτη. Δεν ήταν μάλιστα λίγα τα στελέχη που εξέφρασαν προβληματισμό για μία τέτοια εξέλιξη, με τον ΔΗΣΥ να μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να μη συζητηθεί η πρόταση νόμου την Παρασκευή, αλλά να πάρει τον χρόνο της.

Με λίγα λόγια να παγώσει το όλο ζήτημα μέχρι και την κατάθεση ημερομηνίας. Ανεξάρτητα με τις πληροφορίες της «Κ», μέχρι και χθες, η επίσημη θέση της Πινδάρου είναι ότι το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της Παρασκευής χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν θα ψηφιστεί τελικώς. Μετά και από την ανακοίνωση της ημερομηνίας πάντως ηγετικά στελέχη επισημαίνουν πως όχι μόνο θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, το θέμα, αλλά και θα ψηφιστεί. Το ζήτημα ωστόσο που μένει ανοικτό είναι αν ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα ψηφίσει υπέρ της εν λόγω πρότασης, καθώς  ο Αντρέας Κυπριανού, η Ελένη Σταύρου Σύρου αλλά και ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου έχουν εκφράσει ήδη ανοικτά τη διαφωνία τους.

Από πλευράς πάντως της ΕΔΕΚ δημοσιεύθηκαν πληροφορίες ότι θα τεθεί από τον Μαρίνο Σιζόπουλο θέμα αναβολής της συζήτησης. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ζήτησε την προηγούμενη Παρασκευή με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής γνωμάτευση για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ. «Αναλόγως της απάντησης θα τοποθετηθούμε στην ολομέλεια», αναφέρουν οι ίδιες πηγές επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ότι θα ζητήσει αναβολή, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την απάντηση της επιστολής. Πηγές της Βουλής αναφέρουν στην «Κ» ότι το προφανές είναι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα απαντήσει στην επιστολή, πως δεν είναι σύμβουλος της Βουλής.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση