ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Ιστορική υπέρβαση της ε/κ κοινότητας η πολιτική ισότητα

Στόχος μας είναι να επανενώσουμε την πατρίδα μας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δεν μπαίνω στη λογική του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών (blame game), δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λέγοντας ότι στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου, η ε/κ ηγεσία έκανε την ιστορική υπέρβαση αποδεχόμενη την πολιτική ισότητα και είναι στο χέρι της τ/κ πλευράς να δηλώσει ετοιμότητα να συνεχίσει από εκεί που έμειναν οι διαπραγματεύσεις με βάση και το πλαίσιο Γκουτέρες.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η Κύπρος είναι μοιρασμένη γιατί υπάρχει μια τουρκική εισβολή από το 1974. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Αλλά, συνέχισε, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η επανένωση προϋποθέτει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αρχών για όλους τους πολίτες.
 
«Και θα πω ένα απλό πράγμα. Η ε/κ πλευρά έκανε την ιστορική της υπέρβαση να δεχθεί την πολιτική ισότητα σ’ ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομοσπονδιακό κράτος ως μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θεωρήσαμε και δεν θεωρούμε τους Τ/κ ως μειονότητα αλλά ως πολιτικά ίση κοινότητα. Όμως ένα πράγμα: να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο όπου η μειονότητα που αναγνωρίστηκε από εμάς ως πολιτικά ίση, θα επιβάλλει στην ε/κ πλευρά και τις αποφάσεις».
 
Αν όλοι μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για μια κοινή πατρίδα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αρχών, είναι στο χέρι όλων μας να προσπαθήσουμε, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Αλλά και με μια άλλη παράμετρο, μια ελεύθερη επανενωμένη Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους εγγυητές και ξένους χωροφύλακες. Είτε με ξένα στρατεύματα είτε με εγγυητικά δικαιώματα».
 
Σε ερώτηση κατά πόσο οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, σε συνάρτηση με τη θέση που μετέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους Τ/κ, σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα, ίσως εμποδίσουν την επανέναρξη του διαλόγου στη βάση της ΔΔΟ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι βλέπει σε όλα αυτά «το πόσο επιβεβαιώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Το πρόβλημα ήταν γιατί μεταξύ της Τουρκίας και πολιτικών δυνάμεων στην τ/κ κοινότητα υπήρχε φλερτ με πλάνα εκτός των παραμέτρων και της μορφής λύσης του Κυπριακού ως αυτή έχει εγκριθεί από σωρεία ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης αλλά και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».  
 
Επαφίεται, είπε, στην τουρκική και στην τ/κ πλευρά να επαναβεβαιώσουν τη θέση ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο και παραμέτρους συμπεριλαμβανομένου και του πλαισίου Γκουτέρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Tην προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης αναλαμβάνει ο Κασουλίδης

«`Οτι και να κάνει ο Αβέρωφ, πάλι η δήλωση του Πόθεν Έσχες του δεν βγάζει νόημα. Ο μοντέρνος, προοδευτικός ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:59

Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα

«...και ο Προδρόμου σταθερά σε Colloquium γκαιμπελισμού!!!»
Ai Em  |  09:57

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση