ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Ιστορικός συμβιβασμός χωρίς να διαγράφεται η ιστορία

Ο κ. Νεοφύτου που εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Βουλής, στις αντικατοχικές εκδηλώσεις της παροικίας στην Αυστραλία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος μπορεί να φτάσει σε ένα ιστορικό συμβιβασμό χωρίς να διαγράφεται η ιστορία, ο πολιτισμός και η ταυτότητα του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ο κ. Νεοφύτου που εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Βουλής, στις αντικατοχικές εκδηλώσεις της παροικίας για τις μαύρες επετείους του 1974, ήταν κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης η κυπριακή κοινότητα και η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα στην Αδελαϊδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής αναφερόμενος στην κάθοδο στην Κύπρο της συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Λουτ εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη του διαλόγου να αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διατύπωσε τη θέση ότι το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί μια καλή βάση, πάνω στην οποία μπορούν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε την ηγεσία και τα μέλη της Κυπριακής Κοινότητας, καθώς και πολιτειακούς αξιωματούχους της Νότιας Αυστραλίας και άλλους επίσημους προσκεκλημένους, για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.

Επίσης απάντησε σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων που υπέβαλαν τα μέλη της Κοινότητας και αφορούσαν σε επιμέρους πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως, το περιουσιακό ζήτημα και θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Εξάλλου, συναντήθηκε με τον ομογενή Βουλευτή Steve Georganas, μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό και την οικονομική και επενδυτική κατάσταση στην Κύπρο.

Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε επίσης τον ομογενή βουλευτή για την πορεία διαχείρισης του φυσικού πλούτου της Κύπρου και τις συναφείς συνεργασίες που δρομολόγησε η Δημοκρατία με χώρες της περιοχής.

Η Κύπρος, επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου, στο πλαίσιο της έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αυστραλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, μπορεί να συμβάλει και να υποστηρίξει θετικά αυτή τη διαδικασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Από πλευράς του, ο κ. Georganas ενημέρωσε τον κ. Νεοφύτου για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ώστε το άλυτο Κυπριακό να παραμείνει στην ατζέντα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας. Τόνισε επίσης τη σημασία διαφύλαξης της στενής σχέσης που διατηρεί με τα μέλη της κυπριακής παροικίας στην Αδελαϊδα.

Ακολούθως, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Νοτίου Αυστραλίας Andrew McLachlan και τα Μέλη της Γερουσίας Jing Lee και Ειρήνη Πνευματικού.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ευχαρίστησε τους Αυστραλούς γερουσιαστές για τη σταθερή θέση αρχών που διατηρεί η Αυστραλία σε σχέση με το Κυπριακό, τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στη διαφύλαξη της πολυπολιτισμικής της ταυτότητας.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τρόποι σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, μέσω και της ενεργότερης εμπλοκής της Κυπριακής Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας στα δρώμενα του οικείου πολιτειακού Κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Εξαγγελία και άλλων μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία από το ΥΠΠ

«Την τσαπατσουλιά στην τσαπατσουλιά οι άριστοι των αρίστων ονομάζουν …πρόσθετα μέτρα!!! »
Ai Em  |  11:53

Το απίστευτο θρίλερ με τον Τζαμάλ Κασόγκι

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πιο βάρβαρο, απάνθρωπο καθεστώς από αυτό της Σαουδικής Αραβίας. Κάθε ...»
CGA  |  10:23

Ανεβαίνει η ένταση με αντεγκλήσεις, εν μέσω αναμονής, για κυπριακό

«Οσο και να θελει ο Ερντογαν και η τουρκικη ηγεσια να ξεφορτωθει το κυπριακο, μορει να το κανει μονο ...»
Γιωτας  |  03:57

Ξέμεινε από αξιωματικούς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

«Ενώ το δικό μας ναυτικό είναι πλήρες από αξιωματικούς που εισάγει 10 δοκίμους κάθε χρόνο και οι παραιτήσεις ...»
ΠολεμιστήςΤηςΚαρέκλας  |  16:49

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση