ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Πολιτική ουτοπία ότι η λύση είναι το βελούδινο διαζύγιο

Οι δύο ηγέτες, με δεδομένη την θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ο κ. Νεοφύτου, να βρεθούν σε ένα κοινωνικό δείπνο χωρίς όρους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οσοι στην τουρκοκυπριακή πλευρά με δημόσιες τους τοποθετήσεις μιλούν για τη λύση δύο κρατών και για όσους στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είτε στο επίπεδο κοινωνίας είτε ηγεσίας, σιωπηλά φλερτάρουν με αυτή την ιδέα, απλώς είναι μια πολιτική ουτοπία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δεν στέκει, σημείωσε, στη βάσανο μιας σοβαρής πολιτικής ανάλυσης. Εάν εκτιμούν οι Τουρκοκύπριοι ή η Τουρκία ή κάποιοι κρυφά στην ελληνοκυπριακή κοινωνία ότι ένα βελούδινο διαζύγιο ή ένα επίσημο διαζύγιο θα μιλήσει, είπε, είναι πολιτική αυταπάτη.

«Ρώτησαν την Ευρώπη; Ρώτησαν τον διεθνή παράγοντα και τη διεθνή κοινότητα; Δεν είναι διατεθειμένη η διεθνής κοινότητα ούτε και η Ευρώπη να ξεκινήσουν και να σφραγίσουν την αρχή του τέλους της Ευρώπης γιατί αν η μικρή Κύπρος έχει δυο ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη τι θα πει η Ευρώπη στους Καταλανούς και τους Βάσκους;», σημείωσε.

Τι θα πει αύριο, συνέχισε, στους Βενετσιάνους στην Ιταλία και πώς θα αντιμετωπίσουν τους Φλαμανδούς και τους λοιπούς στο Βέλγιο; «Δεν μπορεί να είναι η απαρχή μιας νέας εποχής, κάθε πόλη και κράτος, κάθε κοινότητα και κράτος» συμπλήρωσε.

Σε άλλη σχετική ερώτηση, είπε πως τα έσοδα από το φυσικό αέριο ανήκουν στο σύνολο του λαού μας και πως ο τομέας της ενέργειας και των υδρογονανθράκων πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος κι όχι ως πεδίο αντιπαραθέσεων.

Ανέφερε ότι τα θέματα υφαλοκρηπίδας, τα θέματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ρυθμίζονται από διεθνείς κανόνες και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κύπρος, σημείωσε, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα και τα κυριαρχικά δικαιώματα για εξορύξεις και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

«Καταγράφουμε και παρακολουθούμε τις προκλητικές ενέργειες εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου της Τουρκίας», είπε και ξεκαθάρισε, όπως ανέφερε, ότι «εμείς (ως Ε/κ) ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι αυτό το κράτος και η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Το κράτος μας, η Κυπριακή Δημοκρατία του '60 είναι δικοινοτική. Συμμετείχαν και στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι. Αυτοί αποφάσισαν- κακώς κατ'εμάς- το '64 να φύγουν από τις δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μετά από την τουρκική εισβολή, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, αυτή η πολιτεία και το σύνολο της ελληνοκυπριακής κοινότητας δεχτήκαμε τον ιστορικό εθνικό συμβιβασμό να κοιτάξουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό μέσα από τις παραμέτρους μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους του '60.

«Εχουμε το νομοσχέδιο», συνέχισε, «για την ίδρυση του Ταμείου Υδρογονανθράκων και η πολιτική προσέγγιση είναι ότι αυτά τα έσοδα δεν είναι για τις σημερινές γενιές αλλά κατά κύριο λόγο για τις μελλοντικές γενιές κι όχι μόνο για την μελλοντική ελληνοκυπριακή γενιά».

Όμως, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «χωρίς λύση του Κυπριακού αυτά τα έσοδα θα είναι στο Ταμείο, στο Ταμείο για τις μελλοντικές γενιές. Αν θα έχουμε μια λύση εντός των παραμέτρων που έχω περιγράψει και πάλι οι Τουρκοκύπριοι, με βάση τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Αναστασιάδη-Ακιντζί, τα έσοδα από το φυσικό αέριο ανήκουν στο κεντρικό κράτος. Αρα ας λειτουργήσει ο τομέας της ενέργειας και των υδρογονανθράκων ως καταλύτης για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος κι όχι ως πεδίο αντιπαραθέσεων».

Μέσα από την επίλυση τη συνολική του κυπριακού προβλήματος, θα βγούμε κερδισμένοι όλοι, τόνισε περαιτέρω. «Είναι αυτό το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους Τουρκοκύπριους, να εργαστούν χωρίς εκβιασμούς, χωρίς να τίθενται εξωπραγματικές προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες, με δεδομένη την θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ο κ. Νεοφύτου, να βρεθούν σε ένα κοινωνικό δείπνο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να ανταλλάξουν απόψεις και να βρουν τον τρόπο να ξανανοίξει ο δρόμος της επανέναρξης του διαλόγου αφού πρώτα η Τουρκία σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Οσο φυσικό αέριο και να βρούμε τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μπορέσουμε να έχουμε τα πρώτα έσοδα. Κι αν χρειαζόμαστε από την ώρα που θα βρούμε το φυσικό αέριο πέντε έως επτά και οκτώ χρόνια για να έρθουν τα πρώτα έσοδα, το μήνυμα που στέλλουμε στους Τουρκοκύπριους είναι αν θα μπούμε σε μια διαπραγμάτευση, εμείς ως ΔΗΣΥ ευχόμαστε ότι δεν θα χρειαστούμε ακόμα επτά χρόνια για να βρούμε λύση του Κυπριακού, έχουμε υποχρέωση για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές να βρούμε μια αξιοπρεπή και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΠτΔ: Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή ένα ρόλο σταθερότητας

«Τα λόγια του αέρα είναι προσωρινά χρήσιμα για τον πολιτικό που τα εκστομίζει, δεν προσφέρουν όμως καλή ...»
Ai Em  |  09:55

Αναστασιάδης: Απειλή στην Αν. Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Η Ντάλια της Λιθουανίας προδίδει αν όχι τα fake news, τουλάχιστον τη fake photo. Άσχημη εικόνα για την ...»
Λευκωσιατης  |  11:51

Τ/κ ΜΜΕ: Ο Τσαβούσογλου πρότεινε λύση δυο κρατών, διαφώνησε ο Ακιντζί

«Και ζήσανε αυτοί καλά και ‘μείς καλύτερα... όλοι για ύπνο»
ΑΖ  |  08:00

Χριστόφιας: H κυβέρνηση δεν έχει το Θεό της

«Πρέπει μέσα μέσα να γελούμε και να θυμούμαστε το επίπεδο αυτούς που μας κυβερνούσαν.»
ΔΗΜΟΣ  |  13:16

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση