ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άγκυρα: Η ΕΕ έχασε την αξιοπιστία της στο Κυπριακό

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Η Τουρκία απέρριψε σήμερα τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε χθες τις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της χώρας αυτής στη Μεσόγειο που συνδεόνται με διενέξεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι υποστήριξε ότι η ΕΕ έχει χάσει την αξιοπιστία της στο θέμα της Κύπρου, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να γίνει αποδεκτή στο Κυπριακό ως τρίτο μέρος. 

Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα ο Χαμί Ακσόι είπε ότι «είμαστε απέναντι με ένα κείμενο που περιέχει εκφράσεις απαράδεκτες εναντίον της χώρας μας που εξυπηρετούν τα επιχειρήματα της Ελλάδας. Η ΕΕ στηρίζει αυτές τις δύο χώρες χωρίς να βλέπει αν έχουν δίκιο, μόνο επειδή είναι μέλη της».

Η ΕΕ, ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ «έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία της στο θέμα της Κύπρου. Το είδαμε αυτό και το 2004. Παρακολουθούμε και πάλι το ίδιο έργο», προσθέτοντας ότι «όσον αυτή η στάση συνεχίζεται δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να γίνει αποδεκτή στο Κυπριακό ως τρίτο μέρος. Οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν χωρίς όρους και χωρίς να αμφισβητούν καθόλου την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου».

Για τα συμπεράσματα ηγετών ΕΕ, ο Χαμί Ακσόι είπε ότι «εμείς ενώ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα με την ΕΕ, ασφαλώς και δεν θα υπάρξουν εποικοδομητικά αποτελέσματα εάν η ΕΕ λαμβάνει αυτού του είδους τις αποφάσεις».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ακσόι, μετά το τέλος των προεδρικών εκλογών, η ε/κ πλευρά φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το αίτημα «μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις». Ο κ. Ακσόι υπενθύμισε την τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι τέτοιου είδους αιτήματα δεν είναι τίποτα άλλο παρά όνειρα, ενώ πρόσθεσε πως «συμβουλεύουμε την ελληνοκυπριακή φορά για άλλη μια φορά να ξυπνήσει και να δει καλύτερα τις πραγματικότητες στο νησί».

Σε ότι αφορά το νέο μήνυμα της Ε.Ε., ανέφερε πως «Στη Σύνοδο Κορυφής  βρεθήκαμε αντιμέτωπη με ένα ανακοινωθέν που περιέχει απαράδεκτες δηλώσεις κατά της χώρας μας και εξυπηρετεί πάλι τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας. Η Ε.Ε. υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μονάχα επειδή είναι μέλη της, δίχως να εξετάζει το αν έχουν δίκιο ή όχι. Σε αυτό το σημείο, εμείς κατανοούμε το εξής: Η Ε.Ε. έχει χάσει ολοκληρωτικά την ουδετερότητα της στο Κυπριακό Ζήτημα. Το διαπιστώσαμε το 2004».

Για τη σύνοδο της Βάρνας, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι αναμένουν να υπάρξει κινητικότητα στο θέμα των σχέσεων με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η ΕΕ να επιδείξει πιο εποικοδομητική στάση για να υπάρχει εμπιστοσύνη. Πρόσθεσε ότι αναμένουν η ΕΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. 

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες της Τουρκίας από τη σύνοδο της Βάρνας, είπε ότι αναμένουν επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης, διασφάλιση της απελευθέρωσης της βίζας, και επιτάχυνση της βοήθειας για τους Σύριους. Όπως δήλωσε το πιο σημαντικό αίτημα της Τουρκίας είναι η απομάκρυνση των πολιτικών εμποδίων στην ενταξιακή διαπραγματευτική πορεία της Τουρκίας. 

Ικανοποιημένη η Λευκωσία

Ικανοποιημένη η Λευκωσία με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και με τα συμπεράσματα για Ελλάδα και Κύπρο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και την Ελλάδα. 

Αυτά αναφέρουν τα συμπεράσματα για Ελλάδα και Κύπρο

1. Καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς Κύπρο και Ελλάδα.

2. Καλεί επειγόντως της Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για διερεύνηση/αξιοποίηση φυσικών πόρων κατά το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο.

3. Υπενθυμίζει υποχρέωση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και εξομάλυνση των σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανόμενης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

4. Εκφράζει ανησυχία για την κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία και απευθύνει έκκληση για ταχεία και θετική επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου.

5. Δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει αυτά τα ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X