ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άγκυρα: Σημαντική αλλά όχι καθοριστική η άφιξη της Λουτ

Η τουρκική οπτική γωνία για την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό, στον απόηχο της συνάντησης Μεβλούτ Τσαβούσογλου- Jane Holl Lute

Η τουρκική πλευρά θεωρεί σημαντική την άφιξη της Jane Holl Lute στην Κύπρο. Από τις επαφές της Αμερικανίδας διπλωμάτισσας θα εξαρτηθούν οι νέες αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και οι νέες εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα. Προβάλλοντας αυτήν την άποψη, η τουρκική πλευρά απορρίπτει την άποψη-εκτίμηση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο και θέλει την κ. Lute να σπεύδει στην Κύπρο με τελεσίγραφα και σχέδια λύσης.

Η τουρκική πλευρά μας υπενθυμίζει τον ρόλο και την ιδιότητα της κ. Lute και τονίζει ότι υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να σημειωθεί πρόοδος στον διάλογο στο Κυπριακό.

Σε έναν από αυτούς του όρους, εστίασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχοντας αναπτύξει στην κ. Lute τις γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, έσπευσε να υπογραμμίσει την σημασία του πολυδιάστατου διάλογου στο Κυπριακό. Στην Άγκυρα αυτή η παρέμβαση εκλαμβάνεται ως ένα απευθείας μήνυμα προς την Αθήνα. Η τουρκική πλευρά προσελκύει το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς σε δυο ζητήματα. Πρώτον, στην νέα περίοδο, χρειαζόμαστε περισσότερη εμπλοκή της Ελλάδας στο Κυπριακό. Δεύτερον, όπως η Τουρκίας έτσι και η Ελλάδα καλείται να συνομιλήσει απευθείας με την τ/κ πλευρά.

Πως προσεγγίζει η Άγκυρα την άφιξη της κ. Λουτ;

Οι πληροφορίες της «Κ» τόσο στα κατεχόμενα όσο και στην Άγκυρα σχετικά με την επικείμενη άφιξη της κ. Lute έχουν ως σημείο εκκίνησης μια σημαντική «ερμηνεία» της τουρκικής πλευράς, η οποία αφορά τον ρόλο και τα καθήκοντα της Αμερικανίδας διπλωμάτισσας.

Η τουρκική πλευρά υπενθυμίζει ότι τα καθήκοντα της κ. Lute είναι περιορισμένα και συγκεκριμένου χρονικού ορίου. Η ίδια καλείται να υποστηρίξει το έργο του ΓΓΟΗΕ για την λήψη σημαντικών αποφάσεων για το Κυπριακό. Με άλλα λόγια, η κ. Lute δεν είναι αυτή που θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για τις συνομιλίες. Αντιθέτως, θα εξερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Κοινή ή εναλλακτικά «διαφορετική» βάση για συζήτηση

Ακριβώς σε αυτό το σημείο, οι συνομιλητές μας στην τ/κ κοινότητα και στην Άγκυρα υπογραμμίζουν ότι την παρούσα στιγμή δεν πρέπει καμία πλευρά να αναμένει την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα. Και αυτό διότι δεν υπάρχει κοινό όραμα των δυο πλευρών για το μέλλον του Κυπριακού.

Έτσι, πέρα από το περίφημο terms of references και το Πλαίσιο Γκουττέρες, οι δυο πλευρές καλούνται να καταλήξουν σε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Κύπρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ξεκίνησε την συζήτηση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, η οποία εκλαμβάνεται από πολλούς στην Άγκυρα ως μια ελεγχόμενη από την ε/κ πλευρά χαλαρού τύπου ομοσπονδία, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να λάβει υπόψη του τις ευαισθησίες της τ/κ πλευράς.

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίζεται απομονωμένος πολιτικά και η τουρκική πλευρά έτοιμη να συζητήσει κάθε είδους σενάριο και μοντέλο δίχως ενδοιασμούς και προκαταλήψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X