ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ: Υποψήφιος πάλι από την αρχή

Τι πήγε λάθος και ποια τα επόμενα βήματα για το κόμμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν το απόγευμα της Πέμπτης, ο Άντρος Κυπριανού, έχοντας παρά τω πλευρώ του τον Μάικ Σπανό ανακοίνωνε το ναυάγιο της συνεργασίας του, σίγουρα δεν αποτελούσε την καλύτερη στιγμή για τον ίδιο. Ούτε ήταν ένα σενάριο που υποψιαζόταν πως θα προέκυπτε καθώς λίγες μέρες προηγουμένως, δήλωνε σε συνέντευξή του στην «Κ» τους λόγους που το ΑΚΕΛ στηρίζει τον συγκεκριμένο και για ποιο λόγο χωρίζει χάος τον εκλεκτό του κόμματος από τον κ. Αναστασιάδη.

Λίγο τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων, λίγο η οργή της βάσης και σίγουρα η τοποθετήσεις του στην πρώτη του συνέντευξη ήταν αρκετά για να ασκηθούν πιέσεις από πάνω προς τα κάτω και να αναθεωρήσουν τη συνεργασία τους. Πώς ξεκίνησε η ιδέα Μάικ Σπανού και τι πήγε λάθος σε μία συνεργασία που προκαλούσε αρκετές προσδοκίες; Το σίγουρο είναι πως η προσεχής βδομάδα, είναι βδομάδα έντονων διεργασιών και διαβουλεύσεων στο κόμμα, ούτως ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση που θα βγάλει το κόμμα από το αδιέξοδο αλλά και από την κρίση που αναμφίβολα έχει προκληθεί.

Προαποκλεισμός

«Το ΑΚΕΛ σκέφτεται τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές» έλεγαν συχνά ο γ.γ του κόμματος και άλλα ανώτατα στελέχη και είναι λίγο πολύ αληθές. Η ηγεσία είχε επικεντρωθεί στις εξελίξεις του κυπριακού, παραβλέποντας ότι το 2018 ήταν πλέον πολύ κοντά. Αυτή η ραθυμία που επικρατούσε γύρω από τις προεδρικές εκλογές, έδιδε σε κομματικούς κύκλους την εκτίμηση πως το κόμμα θα προχωρήσει με τον γενικό του γραμματέα ως υποψήφιο. Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο, που κατέγραφαν χαμηλά ποσοστά για τον Άντρο Κυπριανού, έκανε τη γραμματεία να αλλάξει πλεύση, να σταματήσει παράλληλα τις όποιες συνομιλίες είχε δειλά αρχίσει με άλλους πιθανούς κομματικούς υποψηφίους και να προχωρήσει στο δεύτερο πλάνο. Την εξεύρεση ενός δεύτερου Βασιλείου.

Η λάθος επιλογή

Με τον πανικό αποκλεισμού στον β’ γύρο και με τον χρόνο να πιέζει επικεντρώθηκε στην εξεύρεση μιας υποψηφιότητας, απομακρυσμένης από τα κομματικά δέσμια, με επαγγελματικές περγαμηνές και όνομα στον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο. Τρία στοιχεία που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κάποιους ψηφοφόρους από άλλους κομματικούς χώρους αλλά προφανώς δεν ήταν αρκετά για την ΑΚΕΛική βάση. Η διαφορά φιλοσοφίας, δεν άργησε βέβαια να διαφανεί καθώς στην πρώτη του συνέντευξη ο κ. Σπανός έκανε λόγο για ελεύθερη οικονομία και λιγότερο κράτος, λέξεις εν πολλοίς απαγορευτικές για το κόμμα.

Πώς λοιπόν η ηγεσία δεν αντιλήφθηκε αυτές τις διαφορές είναι ένα ζήτημα που συζητείται ιδιαίτερα. Κάτω από την πίεση του χρόνου, η ηγεσία παρέβλεψε να προχωρήσει στην αναγκαία καταγραφή ενός πλαισίου αρχών και βασίστηκε στις όποιες προφορικές συζητήσεις των δύο μερών αλλά και στα φιλοφρονητικά σχόλια του γ.γ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση για τις κοινωνικές ευαισθησίες του κ. Σπανού. Αυτά θεωρήθηκαν αρκετά, ώστε η ηγεσία να προχωρήσει το όνομά του στα συλλογικά όργανα και να αναγκαστεί λίγες μέρες μετά να την ακυρώνει.

Αναμφίβολα η επιλογή και η πρόχειρη διαδικασία που ακολουθήθηκε, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη βάση, με την ηγεσία να βρίσκεται εν πολλοίς σε στενωπό για τα επόμενά της βήματα. Ήδη αυτό που μελετάται είναι η υποψηφιότητα κομματικού. Μία υποψηφιότητα που αποκλείστηκε όταν διαφάνηκε πως ο γ.γ του ΑΚΕΛ λαμβάνει χαμηλά ποσοστά.
Όπως επεσήμανε η «Κ», ο Κίκης Καζαμίας, φέρεται να δέχεται πολλές πιέσεις το τελευταίο διάστημα από μέλη και στελέχη του κόμματος ώστε να κατέλθει υποψήφιος.

Σύμφωνα με μερίδα στελεχών, είναι το πρόσωπο που μπορεί να σώσει την παρτίδα για το κόμμα, ιδιαίτερα στη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται. Σύμφωνα με το κομματικό παρασκήνιο, ο κ. Καζαμίας, δεν ήταν κάθετα αρνητικός, σε ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο η ηγεσία περιορίστηκε, δια του Πάμπη Κυρίτση να του ζητήσει να βρίσκεται το όνομά του στις μετρήσεις, χωρίς να προχωρήσει σε σοβαρή πρόταση για να κατέλθει ως υποψήφιος. Αν ο πρώην υπουργός, μετά και από τις πιέσεις που δέχτηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ενδώσει, σε μία προσπάθεια να διασωθεί η αξιοπρέπεια αλλά και τα ποσοστά του κόμματος, είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Στα ονόματα που αναμένεται να ακουστούν, θα είναι και αυτό του ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου. Και αυτό γιατί μερίδα στελεχών θεωρεί πως ο ευρωβουλευτής έχει προοπτική νίκης. Ήδη πολλοί διερωτώνται γιατί ο ίδιος δεν τέθηκε καν σε μετρήσεις από τη στιγμή που προτάθηκε από στέλεχος και συγκεκριμένα από τον Ανδρέα Χρίστου. Μαζί με τον κ. Χατζηγεωργίου, στην ονοματολογία μπαίνει και ο Σταύρος Μαλάς. Το ζήτημα είναι αν μπορεί, μετά και από τον αποκλεισμό που δέχτηκε η υποψηφιότητά του από το Πολιτικό Γραφείο να πείσει τη βάση αλλά και ευρύτερα την κοινωνία ότι έχει προοπτική νίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X