ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακίνητα στα κατεχόμενα αγοράζουν οι ξένοι

Ρώσοι, ιρανοί και πολίτες αραβικών κρατών οι καλύτεροι πελάτες των Τούρκων κτηματομεσιτών

Στις αγορές της Ρωσίας και του αραβικού κόσμου επικεντρώνει την προσοχή του ο κτηματομεσιτικός τομέας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την ανασφάλεια, τους πολέμους και την πολιτική και οικονομική αστάθεια, τουρκικές και τουρκοκυπριακές κτηματομεσιτικές εταιρίες καταβάλλουν προσπάθειες για προβολή των κατεχομένων ως έναν «ασφαλή τόπο» με ακίνητα σε ελκυστικές τιμές.

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η νέα εκστρατεία της τουρκοκυπριακής πλευράς έφερε ήδη και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Σε προηγούμενο δημοσίευμά της, η Οικονομική «Κ» είχε αναφερθεί στο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα. Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο ενδιαφέρον όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και προσλαμβάνει διαστάσεις. Από το 2015 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι πολίτες έχουν επιλέξει να αγοράσουν ακίνητα σε διάφορες περιοχές των κατεχομένων. Η τ/κ πλευρά παρέχει διάφορες διευκολύνσεις και κίνητρα στους πολίτες της Ρωσίας για αυτές τις αγορές.

Καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι η εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της αγοράς των ακινήτων των κατεχομένων. Μετά την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των πολιτών της Ρωσίας που επισκέπτονται τα κατεχόμενα και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων. Στην Καρπασία και στην Κερύνεια, οι Ρώσοι στρέφουν την προσοχή τους σε νέες συνοικίες που παρέχουν πολυτελείς κατοικίες με πολλές ανέσεις και σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο, πολλές από αυτές τις κατοικίες δεν φέρουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και ανήκουν σε Ε/Κ. Σε άλλες περιπτώσεις, η τ/κ πλευρά φαίνεται πως επιχειρεί να επωφεληθεί από την πρώτη συμφωνία στις συνομιλίες και να αναπτύξει οικοδομική δραστηριότητα σε περιοχές που δεν υπάρχουν οικίες ή άλλα οικοδομήματα έτσι ώστε σε περίπτωση λύσης, αυτές οι εκτάσεις να περάσουν με σχετική ευκολία στα χέρια της τ/κ πλευράς και να πωληθούν σε Ρώσους και ξένους πολίτες.

Ο αραβικός παράγοντας

Οι πολίτες της Ρωσίας δεν είναι οι μόνοι πολίτες μιας μεγάλης δύναμης που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά των ακινήτων των κατεχομένων. Πολίτες του Ιράν και άλλων αραβικών χωρών ακολουθούν το παράδειγμα της Ρωσίας και στρέφουν την προσοχή τους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας, αναφέρει σε αυτό το μέσο ότι τα τελευταία 2 με 3 χρόνια, πολίτες του Ιράν και άλλων αραβικών χωρών έρχονται σε επαφή με κτηματομεσιτικές εταιρείες στην Τουρκία και ζητούν να πληροφορηθούν για την αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα. Πολλοί από αυτούς τους πολίτες τελικά προχωρούν σε αγορές ακινήτων. Η πηγή μας κάνει λόγο για χιλιάδες Ιρανούς και πολίτες αραβικών χωρών που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει ακίνητα στα κατεχόμενα αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.

Αυξημένο ενδιαφέρον για τα ακίνητα στα κατεχόμενα παρουσιάζουν και οι πολίτες της Συρίας με αξιοσημείωτη οικονομική επιφάνεια. Πλούσιοι πολίτες της Συρίας, οι οποίοι αναζητούν καταφύγιο στα περίχωρα της χώρας τους, προχωρούν στην αγορά σημαντικών ακινήτων και εκτάσεων γης στα κατεχόμενα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, και αυτές οι αγοροπωλησίες γίνονται διά μέσου των τουρκικών κτηματομεσιτικών εταιρειών και τραπεζών.

Τέλος, το ενδιαφέρον των πολιτών του Ισραήλ παραμένει σταθερό για την αγορά ακινήτων των κατεχομένων. Η πηγή μας, δίχως να είναι σε θέση να κάνει λόγο για ιστορική ανάπτυξη της δραστηριότητας των πολιτών του Ισραήλ σε αυτό το πεδίο, σημειώνει ότι το ισραηλινό ενδιαφέρον για την «ΤΔΒΚ» παραμένει σταθερό δίχως μεγάλες μετατροπές και ανεβοκατεβάσματα.

Εκτιμήσεις και στόχοι της τουρκικής πλευράς

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της τουρκικής πλευράς για το μέλλον της αγοράς των ακινήτων των κατεχομένων; Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της τουρκικής πλευράς για την επόμενη ημέρα; Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, οι τουρκικές πηγές εστιάζουν σε δυο σενάρια.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, σε περίπτωση που οι δυο ηγεσίες καταφέρουν να έρθουν άμεσα σε συμφωνία για την τελική λύση του Κυπριακού, η τουρκική πλευρά αναμένει ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η «ΤΔΒΚ» θα έχει στην διάθεσή της όλες τις προϋποθέσεις για να ακολουθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης. «Σήμερα, με τις απομονώσεις και τα μεγάλα προβλήματα σε πολλούς τομείς, η «ΤΔΒΚ» κατορθώνει να προσεγγίσει το ενδιαφέρον των ξένων αγορών. Για φανταστείτε τι θα συμβεί σε περίπτωση που αυτή η μικρή χώρα καταφέρει τελικά να ενταχθεί στο διεθνές σύστημα και κυρίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», αναρωτιέται μια πηγή μας.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο της τουρκικής πλευράς, σε περίπτωση αδιέξοδου στο Κυπριακό, το «τουρκικό κράτος της Κύπρου» θα στρέψει την προσοχή του στις χώρες του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας, του μουσουλμανικού κόσμου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε εναλλακτικούς προορισμούς και φυσικά στην αγορά της Βρετανίας, η οποία ετοιμάζεται να χωρίσει τους δρόμους της με την ΕΕ. «Το πρώτο σενάριο είναι προτιμητέο. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η «ΤΔΒΚ» μακροπρόθεσμα θα εξασφαλίσει οφέλη», καταλήγει η πηγή μας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X