ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

Προκάλεσαν σύγχυση οι τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για Eastmed ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης

Μέσω διάσκεψης τύπου άνοιξε τα χαρτιά του γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό ο Μουσταφά Ακιντζί. Η συνέντευξη τύπου έγινε σε μια στιγμή που ο «Υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες εφόσον οι δυο πλευρές δεν έχουν κοινό όραμα για το Κυπριακό και ο ηγέτης της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ερσίν Τατάρ ισχυρίζεται ότι ο κ. Ακιντζί διαφωνεί για την πορεία του Κυπριακού με την Άγκυρα. Η «Κ» παρακολούθησε ζωντανά την συνέντευξη τύπου του τ/κ ηγέτη και συγκέντρωσε σε ελεύθερη απόδοση τα βασικά σημεία που ξεχώρισαν.

Τα κύρια σημεία

Απευθυνόμενος σε Ε/κ και Τ/κ χαιρέτησε στα ελληνικά την ε/κ κοινότητα, άρχισε την ομιλία του ο Μουσταφά Ακιντζί. Ξεκαθαρίζοντας πως η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε δεν αποτελεί «απάντηση» στον ε/κ ηγέτη υπογράμμισε πως η τ/κ πλευρά δεν επιδιώκει ένα νέο «blame game». Σε ότι αφορά το άνοιγμα των νέων οδοφραγμάτων, ο κ. Ακιντζί, έκανε λόγο για μια καθυστερημένη εξέλιξη και δήλωσε ότι στόχος είναι μια λύση στην οποία δεν θα υπάρχει ανάγκη για οδοφράγματα.

Στην αρχή της τοποθέτησής του τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα σχετικά με τις παραμέτρους της λύσης. «Οι τ/κ δεν θα αρκεστούν σε δικαιώματα-εξουσίες μειονότητας», τόνισε ο κ. Ακιντζί, αναφερόμενος στην προοπτική της λύσης. Επίσης, παρά τις διάφορες φωνές που ακούγονται στην ε/κ πλευρά, η πλειοψηφία της ε/κ κοινότητας δεν αποδέχεται άλλη λύση παρά την ομοσπονδία. Για αυτόν τον λόγο, αυτήν την στιγμή το δίλημμα που τίθεται είναι το εξής: Λύση ή (διαιώνιση του) status quo. Το τελευταίο φέρει ρίσκα και για τις δυο πλευρές» ανέφερε συγκεκριμένα.

Μιλώντας για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, δηλαδή στα σημεία που έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ο όρος «αποτελεσματική συμμετοχή» αφορά όλες τις αποφάσεις και όλες τις δομές. Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στην «θετική ψήφο» και στα παραδείγματα του υπουργικού συμβουλίου, της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και τις ισορροπίες στις σχέσεις Προέδρου-Αντιπροέδρου.

Αναστασιάδης και EastMed

Δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη γύρω από το Eastmed σημειώνοντας πως οι δηλώσεις του δημιούργησαν σύγχυση. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Αναστασιάδης σχετικά με τον EastMed σημειώνοντας πως, με τα όσα ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης έδειξε ότι απορρίπτει τα όσα συμφωνήθηκαν σχετικά με το υπουργικό συμβούλιο της ομοσπονδίας. Όπως είπε, με το εν λόγω παράδειγμα αφήνει να εννοηθεί ότι μετά την ίδρυση της ομοσπονδίας, το φυσικό αέριο θα είναι ένα ζήτημα που θα αφορά μόνο τους ε/κ. Ακόμη, μετά την λύση δεν θα δρομολογηθεί το σχέδιο της μεταφοράς του αερίου στις ξένες αγορές δια μέσου της Τουρκίας, κάτι που ωφελεί όλες τις πλευρές και το οποίο έχει ανάγκη η Κύπρος.

Σε περίπτωση που μια πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση, τότε αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Η λύση θα έρθει μονάχα με την βούληση και των δυο πλευρών υπογράμμισε ο κ. Ακιντζί.

Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Αναφερόμενος στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία μίλησε για μια διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα.

«Ακόμη και εάν αυξηθούν οι εξουσίες των ιδρυτικών κρατών, η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί την λήψη αποφάσεων σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης με βάση την λογική μειοψηφίας-πλειοψηφίας» σημείωσε ο κ. Τ/ ηγέτης προσθέτοντας πως σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή αυτή η θέση, τότε οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν θα πρέπει να απασχολήσουν άλλο την διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί έχει έρθει πλέον η στιγμή της αλήθειας (ειλικρινούς τοποθέτησης).

Ο κ. Ακιντζί απέφυγε να τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο σχετικά με το ενδεχόμενο της επανέναρξης των συνομιλιών

Η συνάντηση που ακυρώθηκε

Μιλώντας για το ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας υπογράμμισε στην σημασία της συνεργασίας των δυο πλευρών. Όπως σημείωσε, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε αυτό το πεδίο και γι αυτό ακριβώς οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στις 12 Νοεμβρίου.

Στο ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το θέμα δεν πρόκειται να φέρει διεθνή αναγνώριση για την τ/κ πλευρά. Ο ίδιος εξέφρασε πικρία για την έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές. Και αυτό συμβαίνει την στιγμή που κατά διαστήματα υπάρχει συνεργασία στο πεδίο του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο και σε αυτό το πεδίο δεν σημειώθηκε πρόοδος. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δεν έλαβε χώρα η προγραμματισμένη νέα συνάντηση των δυο ηγετών εξαιτίας της έλλειψης προόδου σε αυτά τα σημεία.

Τα ερωτήματα δημοσιογράφων

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί απέφυγε να τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο σχετικά με το ενδεχόμενο της επανέναρξης των συνομιλιών. Επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη προκαλούν σύγχυση.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί εάν δεν ξεκαθαρίσει το ζήτημα της πολιτικής ισότητας, θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα. Ο ΟΗΕ θα λάβει υπόψη του αυτήν την πραγματικότητα. Ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Επίσης, τίθεται ζήτημα για modality της διαδικασίας, σχετικά με το γεγονός ότι αυτή δεν θα πρέπει να είναι με ανοιχτή την άκρη.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην επικείμενη άφιξη της κ. Λουτ πριν την Πρωτοχρονιά. «Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην κ. Λουτ», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για το μέλλον των συνομιλιών. Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί συνέστησε υπομονή για το αποτέλεσμα του έργου της κ. Λουτ.

«Να αναζητήσουμε το εφικτό»

«Είστε απογοητευμένος για την στάση του κ. Αναστασιάδη;» Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι περισσότερο από τα δικά του αισθήματα, σημασία έχει το μέλλον των κοινοτήτων. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε την προκειμένη στιγμή οι εξελίξεις δεν εξυπηρετούν τις δυο πλευρές. «Εμείς θα πρέπει να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις νέες γενιές», τόνισε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος αναφέρθηκε στην απογοήτευση που προκάλεσε η αποτυχία του Κραν Μοντάνα. Ωστόσο, αν προκύψουν νέες ευκαιρίες στο μέλλον, ο ίδιος θέλει να τις εκμεταλλευτεί. «Αυτό πρέπει να το πράξουμε σε μια ρεαλιστική βάση, να αναζητήσουμε το εφικτό», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος προειδοποίησε ότι με την κάθε νέα ημέρα αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που απομακρύνονται από την λύση. Ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα του φυσικού αερίου και τόνισε ότι η λογική λύση είναι η συνεργασία.

Το περιβόητο «βέτο»

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ύπαρξη «μειοψηφίας και πλειοψηφίας» στην Κύπρο, σε σχετική τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη και στο ζήτημα του «βέτο», ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ από τώρα και στο εξής οι δυο σχέσεις των κοινοτήτων δεν θα έχουν χαρακτήρα «μειοψηφίας» και «πλειοψηφίας». Ο κ. Ακιντζί τοποθετήθηκε σε όσα αναφέρουν τα κείμενα του ΟΗΕ και στον όρο «αποτελεσματική συμμετοχή».

Μιλώντας για την αποτελεσματική συμμετοχή τόνισε ότι οι τ/κ δεν επιδιώκουν βέτο. Ο ίδιος έδωσε ένα παράδειγμα στο οποίο θα απαιτούνται 6 ε/κ και 3 τ/κ ψήφοι. Σε περίπτωση που υπάρξουν 3 τ/κ όχι, ποια θα είναι η λογικότερη-προτιμότερη επιλογή: Η επιλογή πλειοψηφίας-μειοψηφίας ή η εστίαση στους λόγους για τους οποίους οι τ/κ ψηφίζουν όχι; Δεν θα είναι πιο λειτουργική η ομοσπονδία σε περίπτωση που επιλεχθεί η δεύτερη επιλογή, αναρωτήθηκε ο κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και σε πρόσφατες επισημάνσεις του Α. Μαρκίδη, ο οποίος τόνισε ότι οι τ/κ δεν επιδιώκουν βέτο.

«Στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι πέρα από τις εξουσίες των ιδρυτικών κρατών, για την τ/κ πλευρά σημασία φέρουν όσες εξουσίες παραμένουν στην ομόσπονδη κυβέρνηση. Και σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζει την σημασία της αποτελεσματικής συμμετοχής.

Απαντώντας σε ένα άλλο ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφου σχετικά με την πορεία της ομοσπονδιακής λύσης, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλέον μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί για άλλα 50 χρόνια. Από τώρα και στο εξής θα υπάρξει ένας σχεδιασμός για τις συνομιλίες, ο οποίος θα βασιστεί σε κάποιες αρχές. «Αυτό μέχρι αυτήν την ημερομηνία, και αυτό μέχρι αυτήν», θα προβλέπει η νέα διαδικασία, για την οποία δεν απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Δεν υπάρχει ε/κ ηγέτης που θα συζητήσει λύση δυο κρατών με την τ/κ κοινότητα»

Οι υπόλοιπες «λύσεις»

Πέρα από την ομοσπονδία, υπάρχουν δυο φόρμουλες, ενιαίο κράτος ή δυο κράτη, υπογράμμισε ο κ. Ακιντζί. Το πρώτο δεν το αποδέχονται οι τ/κ. Η πλειοψηφία των ε/κ δεν αποδέχεται το δεύτερο. Ωστόσο αυτό το σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, ο ίδιος ρώτησε: «Τίθεται τέτοιο ζήτημα; (συζήτηση δυο κρατών);». «Δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει ε/κ ηγέτης που θα συζητήσει λύση δυο κρατών με την τ/κ κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί. Και ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει παρόμοια εντύπωση. Το τελικό αποτέλεσμα θα έρθει στο προσκήνιο σύντομα.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχει μοντέλο λύσης δυο κρατών υπό την σκέπη της Ε.Ε. και αν ο ίδιος δεν το συζητά, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι στοχεύει στο εφικτό και ότι επιθυμεί να δώσει τέλος στο status quo.

Για το θέμα της ομοσπονδίας, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη για θέληση και βούληση και από τις δυο πλευρές. «Ξεπεράσαμε το ταγκό, για το οποίο χρειαζόμαστε δυο πλευρές. Χρειαζόμαστε συρτάκι και χαλάϊ (είδος χορού) ταυτοχρόνως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί.

Το ζήτημα του EastMed

Ε/κ δημοσιογράφος ζήτησε διευκρινήσεις για την στάση του κ. Ακιντζί σχετικά με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, την σχέση βέτο-αποτελεσματικής συμμετοχής και για την εμπλοκή της Τουρκίας στο ζήτημα του EastMed και στο φυσικό αέριο. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η πλευρά του είναι έτοιμη να συζητήσει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης δεν μοιράστηκε τις σχετικές λεπτομέρειες με την τ/κ πλευρά στην πρόσφατη συνάντηση των δυο ηγετών. Όπως είπε εφόσον οι διαπραγματεύσεις θα είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα, δίχως ανοιχτή την άκρη (σπατάλη χρόνου), τότε είναι έτοιμος να συζητήσει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Ωστόσο, οι εξουσίες που θα παραμείνουν στην κεντρική διοίκηση είναι εξουσίες που θα χρησιμοποιηθούν από κοινού και αφορούν τους τ/κ.

Σε ότι αφορά τον EastMed και την εμπλοκή της Τουρκίας στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει τις δικές της διεκδικήσεις για χωρικά ύδατα και ότι την παρούσα στιγμή υπάρχουν γκρίζες ζώνες στα περίχωρα της Κύπρου. Την ίδια στιγμή, υπάρχει το μερίδιο των τ/κ στο φυσικό αέριο, το οποίο αναβάλλεται για μέλλον. Ωστόσο, οι δυο πλευρές θα έπρεπε να ξεκινήσουν συνεργασία στην βάση μιας δικοινοτικής επιτροπής. «Τι θα συμβεί τώρα; Στον νότο θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση. Η Τουρκία θα αγοράσει δεύτερο σκάφος γεώτρησης και θα ξεκινήσει με εκείνα τα σκάφη έρευνες», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεπιθύμητες εξελίξεις». Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο λογικότερος και φτηνότερος τρόπος για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Δύση είναι η Τουρκία. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μονάχα σε συνθήκες ειρήνης», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε ότι από τα συμφραζόμενα του κ. Αναστασιάδη γίνεται κατανοητό ότι δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας με τ/κ κοινότητα και την Τουρκία ακόμη και μετά την λύση.

Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την γνωστή θέση του για την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας, που θα ενώνει το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Αιγύπτου και θα προνοεί την εμπλοκή της Τουρκίας.

Η αποτελεσματική συμμετοχή

Σε ότι αφορά την αποτελεσματική συμμετοχή, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι θα υπάρξει αυτή η αρχή εφόσον θα υπάρχει κοινή συμμετοχή (των δυο πλευρών) στην ομοσπονδία. Διαφορετικά δεν τίθεται ζήτημα ομοσπονδίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πλειοψηφία θα λαμβάνει αποφάσεις και η τ/κ πλευρά θα παραμένει σε θέση θεατή. Για αυτό τον λόγο, έγινε δεκτή η αρχή της αποτελεσματικής συμμετοχής σε επίπεδο κυβερνητικού συμβουλίου. Για ποιο λόγο δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις άλλες δομές της ομοσπονδίας.

Απαντώντας σε ερώτημα τ/κ δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να εξηγήσει τις πραγματικότητες σχετικά με την ομοσπονδιακή λύση, τις συγκλίσεις, αλλά και το γεγονός ότι ομοσπονδία δεν σημαίνει διοίκηση της πλειοψηφίας εις βάρος της κοινότητάς του.

Στα πλαίσια ενός άλλου ερωτήματος τ/κ δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι οι ε/κ και τ/κ είναι αυτοί που θα καθορίσουν την «μοίρα» της Κύπρου.

Εγγυήσεις και χρονοδιάγραμμα

Μιλώντας για το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί να δει τις δυο κοινότητες να συνυπάρχουν σε αυτά τα εδάφη με ασφάλεια. Την ίδια στιγμή η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την άλλη.

Σε ότι αφορά το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος, ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για μια διαδικασία που δεν θα πρέπει να είναι μακρόχρονη. Άλλωστε, τίθενται ζητήματα όπως το μέλλον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και το φυσικό αέριο. Επίσης οι δυο κοινότητες έχουν «κουραστεί» και το ίδιο ισχύει και για την διεθνή κοινότητα. Ο κ. Ακιντζί απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σε τελική ανάλυση, η νέα διαδικασία θα είναι περιορισμένη χρονικά με μερικούς μήνες, ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Οι σχέσεις Ακιντζί με την Άγκυρα

Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με την Άγκυρα και τον Κουντρέτ Όζερσαϊ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι εξουσιοδοτήθηκε από την τ/κ κοινότητα να διαπραγματευθεί το Κυπριακό. Κάποιοι κύκλοι στην τ/κ κοινότητα ζητούν από την «Βουλή» να του αφαιρέσει το καθήκον του διαπραγματευτή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην «παράδοση» της τ/κ πλευράς.

«Η υποστήριξη της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι αναγκαία», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε όλα τα ζητήματα οι εμπλεκόμενες πλευρές ενδέχεται να φέρουν διαφορετικές απόψεις.

Για τον Όζερσαϊ ανέφερε πως εξουσιοδοτήθηκε από την τ/κ κοινότητα να διαπραγματευθεί το Κυπριακό

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι στο παρελθόν η Τουρκία παρουσίασε θετικά σημάδια για την συμβολή της στην λύση.

Η ασφάλεια, ελευθερία των τ/κ και η μη επανάληψη των γεγονότων του 1963, είναι ο κοινός στόχος της τ/κ ηγεσίας και της Τουρκίας, υπογραμμίζει ο κ. Ακιντζί.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με την «κυβέρνηση», ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι δεν τον ενοχλεί η προβολή απόψεων και ότι θεωρεί ότι υπάρχουν «κοινές συνιστάμενες». Καμία πλευρά δεν επιθυμεί την επανεξέταση της πολιτικής ισότητας. Όλες οι πλευρές επιδιώκουν μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, δίχως ανοιχτή την άκρη.

Το καταληκτικό μήνυμα προς του Ε/κ

«Είχαμε αρκετά βάσανα σε αυτά τα εδάφη», ήταν το καταληκτικό μήνυμα του κ. Ακιντζί προς την ε/κ πλευρά. Ο κ. Ακιντζί συνέχισε τονίζοντας ότι αυτά τα εδάφη και ο θαλάσσιος πλούτος αρκεί για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

Η μια πλευρά θα πρέπει να προσεγγίζει την άλλη ως «συνέταιρο». Οι δυο πλευρές έχουν την δυνατότητα να μετατρέψουν αυτήν την γεωγραφία, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, σε περιοχή (πεδίο) φιλίας (συνεργασίας).

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο χρόνος κυλά, και στο μέλλον οι εμπλεκόμενες πλευρές ενδέχεται να μετανιώσουν για τον χρόνο που χάθηκε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ