ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Η τ/κ πλευρά είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει νέα σχέδια μετά το ναυάγιο

Η ε/κ πλευρά συμμετείχε στις διασκέψεις για το Κυπριακό λόγω της πίεσης που άσκησε η τ/κ πλευρά, υποστήριξε ο τ/κ ηγέτης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε σημαντικές δηλώσεις, οι οποίες αφορούν το μέλλον του Κυπριακού προέβηκε ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Ο τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι η ηγεσία του δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει βιαστικά βήματα στο Κυπριακό.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του, ο κ. Ακιντζί προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η ε/κ πλευρά συμμετείχε στις διασκέψεις του Μοντ Πελεράν, της Γενεύης και του Κρανς Μοντάνα εξαιτίας της πίεσης που άσκησε η τ/κ πλευρά. Σε αυτές τις διασκέψεις η ε/κ πλευρά παρέμεινε αντιμέτωπη με ανοίγματα της τουρκικής πλευράς, υποστηρίζει.

«Αυτό (τα ανοίγματα της τ/κ πλευράς) τα είδαν ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και οι τρίτες χώρες. Η ε/κ πλευρά δεν ήταν έτοιμη για αυτό. Για αυτό τον λόγο τα λόγια του Έιντε αποτελούν αφορμή για ξέσπασμα μεγάλων καυγάδων. Το γεγονός ότι το δηλώνει ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ τους ανησυχεί πολύ», δηλώνει ο κ. Ακιντζί.

Μιλώντας σε μια διοργάνωση του τ/κ τομέα των οικοδομών, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι εξαιτίας του ναυαγίου στο Κυπριακού δεν σταματά η ζωή και η τ/κ πλευρά είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει νέα σχέδια.

Στη συνέχεια, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στη σημασία της ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της «ΤΔΒΚ».

Δήλωσε δε, ότι η ηγεσία του δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στην σύγκρουση της ε/κ πλευράς με τον κ. Έιντε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το πρόσχημα ότι δεν συνέβαλε στη λύση στις πρόσφατες διασκέψεις.

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η αποδοχή του ποσοστού της τάξης του 29,2% από την τ/κ πλευρά προκάλεσε πανικό στην ε/κ πλευρά στο Μοντ Πελεράν.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από όλους να αποχωρήσουν από την αίθουσα συσκέψεων, ενώ μου δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος», ισχυρίστηκε ο κ. Ακιντζί.

«Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να καθοριστεί ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη», υποστηρίζει.

Υπογράμμισε ότι στη δε περίπτωση της Γενεύης, για μια ακόμη φορά η τ/κ πλευρά ήταν έτοιμη για λύση. Το ίδιο όμως δεν ίσχυε για την περίπτωση της ε/κ πλευράς.

«Η ε/κ πλευρά παρέμεινε αντιμέτωπη με ένα χάρτη. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δήλωσε ότι δεν ήταν έτοιμη. ΗΕλλάδα και η ε/κ πλευρά μετέβησαν στο Κρανς Μοντάνα με την πεποίθηση ότι η τουρκική πλευρά δεν θα πραγματοποιούσε άνοιγμα στο ζήτημα των εγγυήσεων.

Ωστόσο, η κίνηση της τουρκικής πλευράς προκάλεσε έκπληξη στην ε/κ πλευρά», ανέφερε. Συνέχισε ισχυριζόμενος ότι στο Κρανς Μοντάνα η ε/κ πλευρά επιχείρησε να χρεώσει την αποτυχία στην τουρκική πλευρά. 

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του κ. Έιντε, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι αυτές δεν τον ικανοποιούν πλήρως.

Ο κ. Ακιντζί προβλέπει ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει την πολιτική ισορροπιών.  Θεωρεί δε ότι σημείο εκκίνησης για το Κυπριακό δεν είναι οι υφιστάμενες παράμετροι αλλά η νοοτροπία της ε/κ πλευράς. Για να επιτευχθεί λύση θα πρέπει η ε/κ πλευρά πρέπει να αλλάξει ριζικά την νοοτροπία της.

«Ίσως συμβεί αυτό στην συνέχεια», τόνισε ο κ. Ακιντζί.

Συσχέτισε το πρόβλημα της νοοτροπίας με το αδιέξοδο στο ζήτημα με της κινητής τηλεφωνίας. Η ε/κ πλευρά επιμένει ότι οι τ/κ εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είναι παράνομες. Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις των αγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των πυροσβεστικών οχημάτων.

Τέλος, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι «πό τώρα και στο εξής βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κοινοτικό ζήτημα. Χρειαζόμαστε χρόνο και έδαφος για να δημιουργήσουμε κοινή λογική. Δεν θα βιαστούμε. Στην νότια Κύπρο υπάρχουν εκλογές. Ο ΟΗΕ ζήτησε από εμάς σοβαρές εκτιμήσεις-αναλύσεις. Ωστόσο η ζωή στην χώρα συνεχίζεται».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X