ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:27
 

Ακιντζί: Ενδιάμεση φόρμουλα η ρήξη στην ΑΟΖ

Ηχηρά μηνύματα δια μέσου του CNNTÜRK στέλνει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το ζήτημα της ΑΟΖ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας πραγματοποίησε σημαντικές δηλώσεις στο τουρκικό δίκτυο CNNTÜRK για την κυπριακή ΑΟΖ. Η τ/κ ιστοσελίδα Haberkıbrıs αναμεταδίδει αυτές τις δηλώσεις και τονίζει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί χρειάζονται συμβιβαστικές, «ενδιάμεσες» φόρμουλες όπως τις ονομάζει, στο ζήτημα της ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι ακόμη έτοιμη για την τελική λύση του Κυπριακού Προβλήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Ακιντζί προειδοποιεί ότι η τ/κ πλευρά, σε συνεργασία με την Τουρκία θα ξεκινήσει δικές της έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Διότι αυτός ο πλούτος είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους ε/κ», τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, στην σύγχρονη Κύπρο σημείο εκκίνησης για όλα τα προβλήματα είναι η αντίληψη της ε/κ πλευράς ότι όλα ανήκουν στην ίδια. Το ίδιο συμβαίνει και στο ζήτημα της ΑΟΖ. Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι η ε/κ πλευρά που το 1963 «έδιωξε» από την Κυπριακή Δημοκρατία τους ε/κ, σήμερα επιχειρεί να επεκτείνει «τα όρια της κυριαρχίας της» και να θέσει υπό την κατοχή της τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου.

Για να τερματιστεί η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, η ε/κ πλευρά καλείται να παραιτηθεί από την αδιάλλακτη γραμμή της. Αυτό υπογραμμίζει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος καλεί την ε/κ πλευρά να συμβάλλει στην λύση και δηλώνει τα εξής: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μετατροπή αυτού του πεδίου από πεδίο αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, παρά το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη σήμερα για την λύση του Κυπριακού, με διάλογο, θα μπορούσαν να βρεθούν «ενδιάμεσες φόρμουλες» για συμφωνία με τους τ/κ.

Η προειδοποίηση του Ακιντζί

Στην συνέχεια των δηλώσεων του, ο κ. Ακιντζί δηλώνει τα εξής: «Σε αντίθετη περίπτωση αυτό που θα συμβεί είναι το εξής: Όπως εκείνοι θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν έρευνες και διεξάγουν έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και οι τ/κ, σε συνεργασία και συμπαράσταση με την Τουρκία, θα καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια».

Σύμφωνα με την Haberkıbrıs, ο κ. Ακιντζί, στην συνέχεια τονίζει το εξής: «Και φυσικά, σε συνεργασία με την Τουρκία, με το καράβι γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία πριν από λίγο χρονικό διάστημα, και εμείς θα ξεκινήσουμε εργασίες. Διότι αυτός ο πλούτος είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους ε/κ».

Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών η ηγεσία του προειδοποίησε επανειλημμένα την ε/κ πλευρά και πρότεινε την δημιουργία μιας δικοινοτικής επιτροπής. Η τ/κ πλευρά πρότεινε το εξής: «Να εξερευνήσουμε από κοινού αυτόν τον κοινό πλούτο να μετατρέψουμε αυτό το ζήτημα από πεδίο αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας». Η απάντηση της ε/κ πλευράς σε αυτήν την πρόταση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ακιντζί, υπήρξε η εξής: «Αυτό το ζήτημα δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την δική μας περιοχή δικαιοδοσίας. Δεν συζητάμε (αυτό το ζήτημα) με τους ε/κ».

Η στρατηγική της ε/κ πλευράς για ΑΟΖ σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η ε/κ πλευρά, επωφελούμενη από την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με κάποιες χώρες της περιοχής, σε συνεργασία με την Ελλάδα, επιχείρησε να συνάψει συμμαχίες στην ΑΟΖ με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η ε/κ πλευρά επιχειρεί να φέρει αντιμέτωπη την Τουρκία με τις Μεγάλες Δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος τονίζει το εξής: «Αυτό φαίνεται από τις εταιρίες που διάλεξαν. Παραχώρησαν άδεια για έρευνα στην Exxon Mobil η οποία είναι μια αμερικανική εταιρία. Ο πρώην CEO είναι ο νυν Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η ΕΝΙ που πρωταγωνιστεί στην νέα συζήτηση είναι μια ιταλική εταιρία. Η δε Total είναι γαλλική. Παραχωρώντας άδειες σε αυτές τις εταιρίες, κατά μια έννοια, οι ε/κ επιχειρούν να φέρουν αντιμέτωπη την Τουρκία με αυτά τα κράτη».

Ο κ. Ακιντζί υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την νέα προσπάθεια της ε/κ πλευράς προσθέτει τα εξής: «Τίθεται το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου East-Med. Το East-Med είναι ένα σχέδιο μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας, παρακάμπτοντας την Τουρκίας. Η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει κονδύλιο εκατομμυρίων Ευρώ για την υποδομή (αυτού του σχεδίου)».

Το κάλεσμα του κ. Ακιντζί

Στην συνέχεια ο κ. Ακιντζί προβάλλει την εξής θέση: «Αντί (το East-Med) θα μπορούσε να συζητηθεί ένα σχέδιο που θα παρείχε ευκαιρίες για να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στους ε/κ και τους τ/κ, τις χώρες της περιφέρειας, την Κύπρο και την Τουρκία καθώς επίσης, την Τουρκία και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να μεταφερθεί το φυσικό αέριο που θα ανακαλυφθεί στην Κύπρο, μαζί με το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ, δια μέσου της Τουρκίας και στοχεύοντας στις ανάγκες της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αυτή η διαδρομή, δια μέσου της Τουρκίας, είναι η πιο σύντομη, πρακτική, γρήγορη και φτηνή. Δυστυχώς οι ε/κ δεν προτίμησαν αυτήν την λογική (φόρμουλα) και την συνεργασία. Ξεκίνησαν μια προσπάθεια που παρέχει έδαφος για σενάρια αντιπαράθεσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Υπάρχουν σοβαρά λάθη: εκεί που πρέπει να γραφτεί τ/κ γραφεται ε/κ. Δεν βγαίνει νόημα. Ας το διορθώσει κάποιος

Κυριάκος Τζιαμπάζης

Κτίσαμε μια χώρα στην οποία ούτε οι Έλληνες ούτε οι Τούρκοι της Κύπρου πιστέψαμε πραγματικά ποτέ. Την κτίσαμε το 1960 και την ξηλώσαμε τρία χρόνια μετά, το 1963 με την απόπειρα του ίδιου του συνιδρυτή της να τροποποιήσει το Σύνταγμα, στο οποίο είχε ορκισθεί πίστη και σεβασμό. Την ξηλώσαμε επίσης δημιουργώντας ελληνικές και τουρκικές παραστρατιωτικές οργανώσεις με τους κυβερνητικούς ηγέτες και από τις δυο πλευρές να είναι επικεφαλής, από το παρασκήνιο! Την ξηλώσαμε ακόμα γιατί οι ελληνοκύπριοι αλαζονικά πιστέψαμε πως ελέγχαμε τα πάντα στον χώρο μας. Νικος Ρολανδης

Russ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση