ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Φεύγει ο Έιντε, δεν έρχεται αντικαταστάτης

Τη δική του εκδοχή για το ναυάγιο στο Κυπριακό κατέθεσε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Φεύγει ο Έιντε και δεν θα έρθει αντικαταστάτης δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

«Όταν εμείς αναζητούσαμε λύση εκείνοι είχαν ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες τους» δήλωσε σε υψηλούς τόνους από το Κρανς Μοντάνα ο Ακιντζί.

Τη δική του εκδοχή για το ναυάγιο στο Κυπριακό κατέθεσε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα τ/κ και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε χαρακτηριστικά ότι απέτυχε η τελευταία προσπάθεια της γενιάς του και εύχεται ότι οι επόμενες γενιές θα σημειώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

«Δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την προσπάθεια την οποία χαρακτήριζα ως η τελευταία προσπάθεια της γενεάς μας», δήλωσε ο τ/κ ηγέτης, προσθέτοντας πως «πιστεύουμε ότι πράξαμε το καθήκον μας για αυτό τον στόχο».

Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι «από άποψη συνείδησης, είμαστε ήσυχοι».

Η τ/κ πλευρά διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης σημείωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε δε πως η τ/κ πλευρά κατέβαλε προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια ομόσπονδη δομή με βάση τις αρχές της ισότητας, ασφάλειας, ελευθερίας και διζωνικότητας.

Τα αιτήματα του γ.γ. του ΟΗΕ και ανταπόκριση της τ/κ πλευράς

Αναφερόμενος στη συμφωνία της 4ης Ιουνίου, ο κ. Ακιντζί θεωρεί ότι στη Νέα Υόρκη καθορίστηκαν κάποιες αρχές της λύσης για το εδαφικό, την πολιτική ισότητα, το περιουσιακό, την ίση μεταχείριση των πολιτών Ελλάδας και Τουρκίας, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί η τελική λύση σε περίπτωση που σημειωθεί πρόοδος σε αυτά τα πεδία. Ζήτησε επίσης την τροποποίηση των θέσεων της τ/κ πλευράς στο εδαφικό, βήματα από την ε/κ πλευρά στα πεδία της πολιτικής ισότητας, της αποτελεσματικής συμμετοχής. Επιπλέον, βήματα ζήτησε και στα πεδία του περιουσιακού, της ισότητας των πολιτών Τουρκίας-Ελλάδας.

Ακόμη, πρόσθεσε, ότι ενδέχεται να προκύψουν συγκλίσεις στο πεδίο της ασφάλειας.

Για την τροποποίηση του συστήματος των εγγυήσεων υπήρξε η ανάγκη για διάσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων.

Η τ/κ πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της για τα προαναφερόμενα ζητήματα (στην Ελβετία) αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

Ο ίδιος τόνισε ότι η πλευρά του πραγματοποίησε άνοιγμα στο εδαφικό. Η δε, ε/κ πλευρά κατάθεσε έγγραφο με το οποίο απέρριπτε την εκ περιτροπής προεδρία. Στη συνέχεια τροποποίησε τη θέση της ζητώντας ανταλλάγματα στον χάρτη και στο ζήτημα της ασφάλειας (μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις).

Τις τελευταίες ώρες της διάσκεψης, η ε/κ πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί τον χάρτη του Σχεδίου Ανάν, ανέφερε.

Ωστόσο, η ε/κ πλευρά δεν αποδέχθηκε τη συνολική επανεξέταση του συγκεκριμένου σχεδίου. Επέλεξε να εστιάσει μονάχα σε κάποια στοιχεία του.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι δεν ήταν εφικτό να συνεχιστούν οι συνομιλίες με αυτό τον τρόπο. Αναφερόμενος στο περιουσιακό, ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά εστίασε σε μοντέλο που προέβλεπε την μεγαλύτερη ικανοποίηση ιδιοκτητών περιουσίας που θα επέστρεφαν σε περιοχές που θα επέστρεφε η τ/κ πλευρά στην ε/κ πλευρά.

Η τ/κ πλευρά επιχείρησε να αποφύγει το καθεστώς ασάφειας για τους πολίτες του βορρά, τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως για αυτό τον λόγο η τ/κ πλευρά απαίτησε κριτήρια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του κεφαλαίου του περιουσιακού, υπενθυμίζοντας τον αντίκτυπο των εξελίξεων στο περιουσιακό και την οικονομία.

Κριτική στην ε/κ πλευρά

Παρά τα προαναφερόμενα, με επιμονή, η ε/κ πλευρά επιχείρησε να μετατρέψει την διάσκεψη σε μια διάσκεψη για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Αυτό υπογραμμίζει ο κ. Ακιντζί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι δεν υπήρχαν μεγάλα εμπόδια στο ζήτημα της ίσης μεταχείρισης Τούρκων και Ελλήνων πολιτών. Στην συνέχεια, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε ότι η τ/κ πλευρά ζήτησε από την ε/κ πλευρά να μη προβάλλει την θέση «μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις».

Ωστόσο, η ε/κ πλευρά επέμενε σε αυτή την θέση.

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι παρά τα βήματα καλής θελήσεως της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, η ε/κ πλευρά απέφυγε να «απαντήσει» σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

«Ειπώθηκε ότι ενδέχεται να έρθει ο Μπιν Αλί Γιλντιρίμ. Πρότεινα να λάβει παράταση μερικών ημερών η διάσκεψη σε περίπτωση που έρθουν οι υπόλοιποι Πρωθυπουργοί. Αυτό το αίτημα το μεταβίβασα στον γ.γ. ΟΗΕ. Να μην τελειώσουμε ξαφνικά τη διάσκεψη. Ας έρθουν και οι Πρωθυπουργοί. Ωστόσο, καθώς εμείς καταθέταμε τις προτάσεις μας, οι αποσκευές ήταν έτοιμες. Όχι οι δικές μας αποσκευές όμως, οι αποσκευές των άλλων, για να αποχωρήσουν σήμερα το πρωί. Μάλλον ήταν καθορισμένη η ώρα της πτήσης τους», τόνισε.

«Δεν είναι το τέλος του κόσμου»

«Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Εμείς στην Κύπρο θα βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσουμε ως κοινότητα με την τιμή μας. Σήμερα μπορεί να αντιμετωπίζουμε αδικία. Η μια κοινότητα εντάχθηκε στην Ε.Ε. και ελέγχει από μόνη της το κράτος. Αλλά δείτε αυτή την όμορφη χώρα. Βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης δίχως να συμμετάσχει σε αυτή. Και εμείς πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχουμε σε αυτή την κοινότητα ως μια σύγχρονη, δημοκρατική και κοσμική κοινωνία», ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Ακιντζί επεσήμανε πως: «Έβλεπα ότι η σημερινή προσπάθεια θα ήταν πιο δύσκολη από αυτή που πραγματοποιήθηκε πριν από 14 χρόνια. Τελικά ήταν δύσκολη. Πραγματικά, ήταν πολύ δύσκολη. Θεωρώ ότι από σήμερα και μετά, θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη για τις επόμενες γενιές. Δεν μπορούμε να θέσουμε εμπόδια στις επόμενες γενιές. Οι προηγούμενες γενιές μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Επιχειρήσαμε να διορθώσουμε αυτή την εικόνα, να ενώσουμε (το νησί), αλλά δεν το πετύχαμε. Ελπίζω ότι οι επόμενες γενιές θα πράξουν κάτι καλύτερο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση