ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:11
 

Συνεχίζει το blame game ο Ακιντζί, προς ε/κ πλευρά-ΗΕ

Μια συμφωνία, η οποία δεν θα φέρει την έγκριση της τ/κ πλευράς δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, όπως τονίζει.

Newsroom K

Στα πλαίσια της ομιλίας με την οποία απευθύνεται στην κοινότητα του με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της «ΤΔΒΚ», ο Μουσταφά Ακιντζί υπενθυμίζει ότι πριν από έναν χρόνο είχε ευχηθεί ότι η ε/κ πλευρά θα ακολουθούσε το παράδειγμα της τ/κ ηγεσίας και θα εξασφαλιζόταν η λύση. Επίσης, πριν από έναν χρόνο, ο κ. Ακιντζί είχε αναφερθεί στη σημασία της ανασυγκρότησης της τ/κ πλευράς, λέγοντας πως δεν έχει την πολυτέλεια να πραγματοποιεί βήματα με βάση την πεποίθηση ότι «όπως να΄ναι με τη λύση όλα θα φτιάξουν». Έναν χρόνο μετά από τις προαναφερόμενες προειδοποιήσεις οι ανησυχίες της τ/κ πλευράς επιβεβαιώθηκαν όπως τονίζεται και οι διασκέψεις δεν έδωσαν ένα θετικό αποτέλεσμα. Υπογραμμίζοντας αυτό το σημείο, ο κ. Ακιντζί επισημαίνει ότι η ε/κ πλευρά δεν ανταποκρίθηκε με θετικό τρόπο στα βήματα της τ/κ ηγεσίας, τήρησε μια μη ρεαλιστική γραμμή, η οποία παραγνώριζε το πλαίσιο Γκουτέρες, κι αντί να ανταποκριθεί θετικά στο άνοιγμα της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας επέμεινε για «μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατό».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η ε/κ πλευρά απέδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για τον καταμερισμό εξουσίας στο κοινό κράτος και αναφέρει ότι στην Κύπρο δεν είναι δυνατόν να παραγνωριστεί ο παράγοντας της ασφάλειας. Η τ/κ πλευρά πρεσβεύει την άποψη ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την άλλη και προβάλλει την άποψη ότι όσο ενισχύεται το κλίμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις των δυο πλευρών τόσο θα μειωθεί η ανάγκη στα στρατεύματα. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε μια ημέρα. Η τ/κ πλευρά ζητά από την ε/κ πλευρά να πάψει να υποβαθμίσει (παραβλέπει) τον ρόλο της τ/κ πλευράς και να επιχειρεί να επικοινωνήσει-διαπραγματευτεί απευθείας με την Τουρκία. Μια συμφωνία, η οποία δεν θα φέρει την έγκριση της τ/κ πλευράς δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, όπως τονίζει.

Η νέα περίοδος στις συνομιλίες

Η ε/κ πλευρά πρέπει να αλλάξει την νοοτροπία της και να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς

Ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι στην νέα περίοδο η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ και οι Ε.Ε. καλούνται να αναλάβουν ρόλο στο Κυπριακό και ασκεί κριτική στον ΓΓ του Σώματος με το σκεπτικό ότι επιχειρεί να μοιράσει τις ευθύνες (για το ναυάγιο) έτσι ώστε να τηρηθεί μια ισορροπημένη στάση. Η τ/κ πλευρά είναι αυτή που άνοιξε τον δρόμο για τις διασκέψεις και αυτό έγινε δεκτό πίσω από κλεισμένες πόρτες, τονίζει. Μια επιπρόσθετη πηγή προβληματισμού του κ. Ακιντζί αποτελούν οι επιτροπές Ad-hoc, όταν  η εναρμόνιση της τ/κ κοινότητας με τις νόρμες της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας. Στην συνέχεια, ο κ. Ακιντζί προβάλλει την άποψη ότι πλέον δεν φέρουν νόημα οι απομονώσεις που επιβάλλονται στην τ/κ πλευρά.

Σύμφωνα με τον τ/κ ηγέτη η ταυτόχρονη απομόνωση της τ/κ πλευράς και η κριτική στην εξάρτηση της από την Τουρκία είναι δείγμα διπροσωπίας ενώ κάνει αναφορά και στο μέλλον των συνομιλιών. Αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεση της για την συνέχιση των συνομιλιών με αναποτελεσματικό και μη εποικοδομητικό τρόπο για άλλα 50 χρόνια.

Η επανάληψη των ίδιων μεθόδων και λαθών, δίχως έναν τερματικό σταθμό θα οδηγήσει τις δυο πλευρές σε παρόμοιο αποτέλεσμα. «Θα μπορούσε να συζητηθεί ένα σχέδιο (σύμφωνα με το οποίο) ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας ή ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που θα διοριστεί με την έγκριση των δυο πλευρών, με τη μέθοδο των έμμεσων συναντήσεων (συνομιλιών), θα μπορούσε να εξερευνήσει το ενδεχόμενο της ανάδυσης ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας. Σε περίπτωση που αναδυθεί ένα τέτοιου είδους πλαίσιο συμφωνίας θα μπορούσε να προγραμματιστεί μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος για διαπραγματεύσεις», τονίζει.

Για να συμβούν τα προαναφερόμενα, ο κ. Ακιντζί υπογραμμίζει την σημασία της πολιτικής βούλησης. Η ε/κ πλευρά πρέπει να αλλάξει την νοοτροπία της και να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς, καταλήγει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση