ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Ο Αναστασιάδης δεν προτείνει, επιβάλλει προϋποθέσεις

Δεν προτείνει κάτι νέο ο Αναστασιάδης αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την άποψη ότι η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη δεν προτείνει κάτι νέο στις συνομιλίες, αλλά επιβάλλει στην τ/κ πλευρά προϋποθέσεις για την σύγκληση της νέας Διάσκεψης της Γενεύης, προβάλλει σε νέο μήνυμα του ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. 

Ο Μουσταφά Ακιντζί, σε τοποθέτηση που βρίσκει αντίκτυπο στα τ/κ μέσα, αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη. Ισχυρίζεται ότι κατάθεσε προτάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από την τ/κ πλευρά. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, η τ/κ πλευρά δεν είναι δυνατόν να τηρήσει σιωπηλή στάση, όπως αναφέρει. Κατά τον ίδιο, ο Αναστασιάδης επιθυμεί στην Γενεύη να διευθετηθεί πρώτα από όλα το κεφάλαιο του εδαφικού. Στην συνέχεια θα συζητηθούν οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Τέλος, θα διευθετηθούν τα εναπομείναντα κεφάλαια. Αυτή η πρόταση δεν συμβαδίζει με το Κοινό Ανακοινωθέν. Κανένας τ/κ ηγέτης δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Επαναφέρει παράλληλα το θέμα της πολιτικής ισότητας, της αποτελεσματικής συμμετοχής των τ/κ στις αποφάσεις της ομόσπονδης κυβέρνησης και της εκ περιτροπής προεδρίας, σημειώνοντας ότι αναμένει τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα.

Αναφέρει δε ότι ο κ. Αναστασιάδης επιθυμεί να κλείσει τα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας-εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα αποδοχής μιας τέτοιας πρότασης.

Ο τ/κ ηγέτης υπενθυμίζει τα όσα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο σημείο που έφτασαν οι εξελίξεις για να επιτευχθεί η λύση, ενώ προτείνει την διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων σε μια «παράλληλη διαδικασία» με αυτήν, στην οποία θα διευθετηθεί και το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Δεν είναι δυνατόν οι πλευρές να αναμένουν το κλείσιμο ενός κεφαλαίου για να ξεκινήσει η συζήτηση σε ένα άλλο κεφάλαιο. Οι πλευρές αναμένουν να δουν τις εξελίξεις στο άλλο κεφάλαιο καθώς συζητούν ένα άλλο κεφάλαιο. Με αυτό τον τρόπο χάνεται πολύτιμος χρόνος, χρόνια, αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης. 

Η τ/κ πλευρά προτείνει τον καθορισμό ημερομηνίας για την σύγκληση της νέας διάσκεψης, εντός Ιουνίου, ενώ επιμένει για την σημασία της «παράλληλης διαδικασίας». Γνωρίζει πολύ καλά ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Προειδοποιεί ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να έρθουν στο προσκήνιο εντάσεις.

Η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει να παραμένει προσκολλημένη στο Κοινό Ανακοινωθέν και στο ανακοινωθέν της Διάσκεψης της Γενεύης. Ωστόσο, δεν πρόκειται να αποδεχθεί προϋποθέσεις που δεν συμβαδίζουν με αυτά τα κείμενα.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Αποφάσισα να μην δημοσιοποιήσω τα πρακτικά του Κρανς Μοντάνα

«Εχω την εντυπωση οτι ο Προεδρος εχασε τον αυτοελεγχο του...μετα απο θυμους,καυγαδες και απειλες...δεν ...»
Φοιβος  |  20:58

Χριστοδουλίδης: Πρόκληση νέων τετελεσμένων με Μαρωνίτικα χωριά

«Οι τ/κ συνεχεια θα μας φερνουν προ τετελεσμενων μια και εμεις δεν εχουμε ουτε το θαρρος να παρουμε αποφασεις ...»
Φοιβος  |  20:31

Έιντε: Τα ΗΕ δεσμευμένα στη στήριξη της διαδικασίας στο Κυπριακό

«Απόλυτα σωστός ο Φοίβος. Οι Τούρκοι θα λύσουν το κυπριακό από μόνοι τους. Δεν μας χρειάζονται εμάς. ...»
Μιχαήλης  |  17:37

Θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά του Κρανς Μοντάνα το Προεδρικό

«Είναι ακατανόητα αυτά που λες. Δεν βγάζουν νόημα. Ποιο είναι το κόμμα παρωπιδοφόρων στο οποίο αναφέρεσαι? ...»
Μιχαήλης  |  17:29

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ξεκινά η επιστροφή Μαρωνιτών

Ξεκινά η επιστροφή Μαρωνιτών

Η τ/κ πλευρά θα ανακοινώσει οδικό χάρτη για την επιστροφή των Μαρωνιτών στις οικίες τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος μου δεν είναι η συνομολόγηση μίας ευκαιριακής συνεργασίας με το ΑΚΕΛ αλλά να κερδίσουμε τις εκλογές είπε ο κ. Μαλάς

Επίσημη πρώτη ΑΚΕΛ-Μαλά

Θα προτείνουμε πολιτικές μακριά από ακρότητες στηριγμένες στην αξιοπιστία είπε ο Σταύρος Μαλάς
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ