ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Όφελος από μη αναγνωρισμένο «κράτος»

Μετά το Κραν Μοντάνα καμία αντιπροσωπεία από την ΕΕ δεν έχει μεταβεί στα κατεχόμενα, ανέφερε ο τ/κ ηγέτης

ΚΥΠΕ

Η ύπαρξη μιας κοινότητας και ενός κράτους με τις προδιαγραφές της ΕΕ, ακόμα και εάν δεν αναγνωρίζεται, δεν αποτελεί ζημιά αλλά αντιθέτως είναι προς όφελος όλων, «και οι πρώτοι που θα επωφεληθούν θα είναι οι γείτονές μας οι Ε/κ», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κατά την σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Διπλωματών με τίτλο «Ένα βήμα μπροστά» που πραγματοποιείται στο «αμερικανικό πανεπιστήμιο» Κερύνειας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί σε ομιλία του στη σύνοδο ανέφερε ότι μετά το Κραν Μοντάνα και εδώ και 5 μήνες, λόγω εμποδίων που θέτει η «νότια» Κύπρος στις εργασίες της ad hoc επιτροπής για την τεχνική βοήθεια που αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος, των τροφίμων και τα τελωνεία στη «βόρεια Κύπρο», καμία αντιπροσωπεία από την ΕΕ δεν έχει μεταβεί στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε για τις δηλώσεις του πριν από τη σύνοδο και το μήνυμα στήριξης της «βόρειας» Κύπρου, τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Διπλωματών, Günther Meinel από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει το μήνυμα στους αρμοδίους της ΕΕ ότι οι Τ/κ, ως κοινότητα και ως «κράτος», δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από την ΕΕ παρά το ότι είναι μια κοινότητα κοσμική, δημοκρατική που ενστερνίζεται τις αξίες της Ένωσης και με το ναι στο σχέδιο Ανάν είχε εκφράσει τη βούλησή της να ενταχθεί στην ΕΕ. Αναμένει, πρόσθεσε, στήριξη από τον κ. Meinel και στο θέμα της μη λειτουργίας της ad hoc επιτροπής για την εναρμόνιση των Τ/κ με το κεκτημένο.

Από τη βοήθεια της ΕΕ, συνέχισε, επωφελήθηκε μόνο η «νότια» Κύπρος λέγοντας ότι η οικονομική βοήθεια προς τους Τ/κ έγινε στο πλαίσιο του σχετικού κανονισμού και ήταν μικρή σε σχέση με τις ανάγκες της «βόρειας» Κύπρου, όπως ανέφερε.

Μιλώντας στους διπλωμάτες, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό άρχισαν από το 1968 μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς στο Λίβανο, το 1972 έφτασαν πολύ κοντά σε λύση με αλλαγές για την τ/κ πλευρά στο Σύνταγμα του 1960, αλλά όπως έγραψε και ο Γλαύκος Κληρίδης στο βιβλίο του – είπε – επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν ήθελε, η λύση δεν έγινε. Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στις συμφωνίες 1977 και 1979, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν το 2004 ήταν ένας πολύ σημαντικός σταθμός, υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο έγινε αποδεκτό από τους Τ/κ, αλλά απορρίφθηκε από τους Ε/κ και δεν εφαρμόστηκε.

Από τότε που ανέλαβε ο ίδιος, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί οι πιο εντατικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, υπήρξε πρόοδος και εξέλιξη στα θέματα διακυβέρνησης, οικονομίας και ΕΕ αλλά τον τελευταίο χρόνο, λόγω των προεδρικών εκλογών, ο Ε/κ ηγέτης – όπως είπε – απομακρύνθηκε από τη λύση. Οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν, την Γενεύη και το Κραν Μοντάνα, συνέχισε, έγινε λόγω της προσπάθειας της τ/κ πλευράς ενώ η ε/κ προσήλθε σε αυτές «σέρνοντας τα πόδια της» (κωλυσιεργώντας).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X