ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Σε ισχύ οι παράμετροι του ΟΗΕ

Σημαντικά μηνύματα από τον τ/κ ηγέτη για το μέλλον του Κυπριακού

Από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επαφές με τους εκπροσώπους της εξουσίας και της τ/κ κοινότητας, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας έστειλε σημαντικά μηνύματα για το Κυπριακό.

Ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε να εννοηθεί ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ παραμένουν σε ισχύ. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ πέθαναν, τους ρίχνουμε στον κάδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί, και είπε τα εξής: «Οι παράμετροι δεν έφταιγαν. Δεν μπορούμε να απαρνηθούμε την διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα, την εκ περιτροπής προεδρία που εντάχθηκε στο πλαίσιο Γκιουτέρες με την δική μας προσπάθεια και τις προσπάθειες των ηγεσιών μας. Αυτά τα σημεία δεν είναι προβληματικά. Το πρόβλημα αφορά την νοοτροπία της ε/κ πλευράς που δεν πιστεύει και δεν εναρμονίζεται με αυτές τις αρχές».

Απευθυνόμενος σε μέλη της τ/κ κοινότητας της Βρετανίας, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι από τώρα και στο εξής η προσπάθεια λύσης θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, να αποδίδει σημασία στα χρονικά περιθώρια και να έχει την μορφή «πακέτων». «Δεν επιθυμούμε αναποτελεσματικές συνομιλίες που θα διαρκέσουν άλλα 50 χρόνια», τόνισε ο κ. Ακιντζί.

Στα πλαίσια της τοποθέτησης του, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η τ/κ κοινότητα δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μειονότητα του κυπριακού κράτους ή σε επαρχία του τουρκικού κράτους. Σε περίπτωση νέου αδιεξόδου στο Κυπριακού, η τ/κ κοινότητα θα συνεχίσει την πορεία της με το δικό της «κράτος». Σε περίπτωση λύσης θα λάβει μέρος στον νέο συνεταιρισμό ως «ισάξιο» μέλος.
Επίσης, ο κ. Ακιντζί προέβαλλε την άποψη ότι η ε/κ πλευρά επιχειρεί να διακόψει τα δεσμά της κοινότητας του με την Τουρκία.

«Οι Ε/κ ονειρεύτηκαν»

Ο κ. Ακιντζί, είπε ότι σήμερα η διαδικασία επίλυσης είναι πιο δύσκολη σε σχέση με το 2004 και αναφερόμενος στις πρόσφατες διασκέψεις τόνισε: «Οι Ε/κ ονειρεύτηκαν στις συνομιλίες την ολοκληρωτική απόσυρση της Τουρκίας από το νησί. Αυτός δεν ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος. Ωστόσο, θα μπορούσε να διατηρηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο σε λογικό επίπεδο-πλαίσιο. Και εμείς προτείναμε αυτό. Η τ/κ πλευρά και η Τουρκία έπραξαν λογικά. Ωστόσο, η μαξιμαλιστική πρόταση τους, περί «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» δεν μας παρείχε ευκαιρία για συμφωνία. Εξίσου, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Ε.Ε., αλλά ούτε και η Βρετανία δεν μας κατηγόρησαν για το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Φάνηκε ξεκάθαρα ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο. Ωστόσο, στα έγγραφα που προέκυψαν οι δυο πλευρές έλαβαν ίσους ρόλους. Δεν αναφέρθηκαν οι πραγματικότητες. Αδικήθηκε η ΤΔΒΚ».

Το μέλλον του Κυπριακού

Ο κ. Ακιντζί είπε επίσης ότι στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ερωτήθηκε για το αν υπάρχει ακόμη ελπίδα για λύση. Ο ίδιος έδωσε την εξής απάντηση: «Η ελπίδα είναι μια όμορφη λέξη. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ωστόσο, για να μην πεθάνει η ανθρωπότητα πρέπει να πράξει κάτι. Όλοι πρέπει να πράξουν το καθήκον τους. Η ε/κ πλευρά πρέπει να αναθεωρήσει την νοοτροπία της με σοβαρό τρόπο. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό εξουσιών μαζί μας. Το κατεστημένο παγιώθηκε με τα χρόνια που πέρασαν. Αυτές είναι οι πραγματικότητες. Στη μια πλευρά του κατεστημένου υπάρχει η ε/κ δημοκρατία, η οποία από το 1963 έχει θέσει υπό κατοχή της το κράτος, το αναγνωρισμένο κράτος. Έχουν κυριεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ότι αφορά τον καταμερισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την μετατροπή της σε ομοσπονδία. Αυτό δεν το κατάφεραν. Και στην δική μας την πλευρά υπάρχει το κατεστημένο. Δεν επιθυμούμε να επιστρέψουμε τα εδάφη που αποκτήσαμε μετά το 1974. Εγώ πραγματοποίησα βήμα λαμβάνοντας πολιτικό ρίσκο. Αποδέχθηκε το 29,2 στο εδαφικό. Ονειρεύτηκαν την ολοκληρωτική απόσυρση της Τουρκίας από την Κύπρο. Ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό. Σήμερα στο νησί υπάρχει η εξής συζήτηση: Εξακολουθεί να υπάρχει ή όχι η στήριξη της τάξης του 65% στο Σχέδιο Ανάν; Και αυτό πρέπει να το δηλώσουμε με ειλικρίνεια. Πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση