ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί:Το τουρκικό δημοψήφισμα δε σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις

Παραγωγική η συνάντηση Γιούνκερ - Ακιντζί για το Κυπριακό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνοντας ότι βρήκε κατανόηση σε όλες του τις συναντήσεις, τις δύο τελευταίες μέρες, στην έδρα της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ακιντζί είπε πως «είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση, με τον Γενικό Γραμματέα χθες, και με την Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, με αμοιβαία κατανόηση σε όλες τις συναντήσεις».

«Όπως ξέρετε είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε τις συνομιλίες μας για την Κύπρο, ύστερα από όλα όσα συνέβησαν. Ελπίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα οριοθετήσουν το δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την Τρίτη και δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ευχέρεια χρόνου για να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας, διότι η χρονιά του 2017 περιέχει πολλά ρίσκα», επεσήμανε

«Μέσα από τη λύση θέλουμε να δούμε ότι η ασφάλειά μας είναι καλυμμένη, ότι η πολιτική μας ισότητα είναι καλυμμένη, ότι οι ελευθερίες μας και τα στοιχεία που οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικά θα είναι ε

Αναφερόμενος στα ρίσκα του 2017 δήλωσε πως το ένα είναι το ζήτημα των υδρογονανθράκων και το άλλο «οι επικείμενες εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά», κατά την έκφρασή του.

«Η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη αρχίσει, μπορούμε να το δούμε. Τους επόμενους μήνες πρέπει να ορίσουμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο ώστε να προχωρήσουμε με τις λεπτομέρειες. Μπορούμε να το κάνουμε; Αν δουλέψουμε σκληρά και συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και βούληση υπάρχει τρόπος, αν όμως θέλεις να προχωρήσεις σε λύση δεν μπορείς να πάρεις όλα αυτά που θέλεις. Θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός», επεσήμανε.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε με ένα τρόπο ώστε οι αρχές που θέλετε να δείτε να ενσωματώνονται σε αυτή τη λύση να παραμείνουν», πρόσθεσε.

«Μέσα από τη λύση θέλουμε να δούμε ότι η ασφάλειά μας είναι καλυμμένη, ότι η πολιτική μας ισότητα είναι καλυμμένη, ότι οι ελευθερίες μας και τα στοιχεία που οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικά θα είναι εκεί», ανέφερε.

«Τότε θα είναι δυνατόν για προτείνω τη συμφωνία στο 'λαό' μου και ο Νίκος Αναστασιάδης στο δικό του 'λαό'», σημείωσε.

Ανέφερε πως «χρειάζεται να δουλέψουμε με ένα τέτοιο τρόπο και να έχουμε τα Ηνωμένα Έθνη να παρεμβαίνουν περισσότερο μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων ώστε να κλείσουμε τα κενά. Όχι διαμεσολάβηση, όχι επίσημη παρουσίαση προτάσεων από τα ΗΕ, δεν εννοώ αυτό. Αλλά μπορούν να βοηθήσουν να συμφωνήσουμε», επεσήμανε.

Τέλος αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο κ. Ακιντζί είπε πως δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις συνομιλίες. «Πάντα με κατηγορούν ότι προσπαθώ να καθυστερήσω λόγω αυτού, δεν είναι αλήθεια, δεν ήταν ποτέ αλήθεια. Είναι ξεχωριστό ζήτημα, είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και αυτοί θα αποφασίσουν. Οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν για άλλους λόγους, και ελπίζουμε ότι αυτοί οι λόγοι δεν θα συνεχίσουν να μας μπλοκάρουν και στην επόμενη φάση», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα

«...και ο Προδρόμου σταθερά σε Colloquium γκαιμπελισμού!!!»
Ai Em  |  09:57

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Τώρα θα αρχίσουν τα αλαλάζοντα τύμπανα και οι γκρανκάσες της ακροδεξιάς και του ούτω καλούμενου ενδιάμεσου ...»
Ai Em  |  10:42

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση