ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάγκη να τα βρουν στους όρους, χωρίς όρους, Αναστασιάδης-Ακιντζί

Δεν ειπώθηκε κάτι περί χρονοδιαγράμματος από την κ. Λουτ, θα επιστρέψει σύντομα η διπλωμάτης για να ξεκινήσει η διαδικασία, εκτιμούν πηγές

Το πήγαινε έλα της Τζέιν Λουτ και οι συναντήσεις της την Τετάρτη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί αντίστοιχα, έφερε στην επιφάνεια τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την έναρξη εκ νέου συνομιλιών για το κυπριακό. Με πιο απλά λόγια, η κ. Λουτ θα ξεκινήσει μια διαδικασία για να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει μια ελεγχόμενη συζήτηση ανάμεσα στις πλευρές, και με το περιεχόμενο να διαμορφώνεται από τα θέματα που θα βάλει η κάθε πλευρά στο τραπέζι. Η διαδικασία αυτή του πήγαινε έλα δεν θα είναι ανοιχτού τέλους όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά το περιεχόμενο απασχολεί έντονα την ε/κ πλευρά. 

Κάτι που και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή του με τη διπλωμάτη δεν το έκρυψε. Από τη μια το πλαίσιο Γκουτέρες. Η ε/κ πλευρά θέλει να υπάρχει μέσα στους όρους αναφοράς, κανονικά θα το θέλει και η τ/κ πλευρά. Αλλά επανέρχεται η συζήτηση για το αν μιλάμε για την 30η Ιουνίου ή για την 4η Ιουλίου; Επίσης την ε/κ πλευρά απασχολεί το τι θα γίνει με θέσεις/συγκλίσεις από τις οποίες έχει υπαναχωρήσει η τ/κ πλευρά, συν του ζητήματος της απόσυρσης του χάρτη που είχε κατατεθεί. Για τα ζητήματα αυτά, για την ώρα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Άρα λοιπόν, συνάγεται πως εκείνο το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Αναστασιάδης στην κ. Λουτ, ίσως το βασικότερο, είναι το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά θέματα ανοιχτά στο κυπριακό και θα πρέπει όλα αυτά να συνθέτουν τους λεγόμενους όρους αναφοράς για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. 

Από τη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό

Όπως είπαν πηγές, πρέπει οι πλευρές να τα βρουν στους όρους, χωρίς όρους, για να υπάρξει συνέχεια. 

Όλη πάντως αυτή η ανησυχία από την πλευρά Αναστασιάδη, άπτεται στο επιχείρημα που επαναλάμβανε συχνά ο ίδιος για το ότι απαιτείται προετοιμασία επί όλων των θεμάτων και όχι συζήτηση εκ του μηδενός. Ο δε όγκος της προετοιμασίας αυτής, μόλις τώρα αρχίζει και πάλι να γίνεται αντιληπτός. Αφενός μεν, για να συνεχίσουν οι δυο πλευρές συνομιλίες, αυτοί οι όροι αναφοράς θα πρέπει να συμφωνηθούν και από την τ/κ πλευρά. Αμφότερες δηλαδή οι πλευρές να πουν "ναι είμαστε σύμφωνοι πως αυτά είναι που πρέπει να συζητήσουμε άρα πάμε παρακάτω", με το παρακάτω να είναι σύμφωνα με πηγές επανέναρξη συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού, στο εγγύς μέλλον. Το να μην υπάρξει συμφωνία ούτε καν στους όρους αναφοράς, πηγές δεν θέλουν να το προκαταλάβουν για την ώρα. 

Ξεκινά η δουλειά της Λουτ

Για να μπορέσουν αυτοί οι όροι αναφοράς να πάρουν σάρκα και οστά λοιπόν και να επαναρχίσουν συνομιλίες, θα πρέπει η κ. Λουτ να επιφέρει καρπούς με τη δουλειά που θα κάνει από εδώ και στο εξής. Αυτή είναι η οποία θα έχει επαφές με τις δυο πλευρές για τη σχηματοποίηση των όρων, ουσιαστικά όμως η δουλειά της ξεκινά από σήμερα Πέμπτη. 

Αναχωρεί από την Κύπρο το πρωί, και μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον ΓΓ των ΗΕ πως οι πλευρές είναι διατεθιμένες να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη σύνθεση των όρων αναφοράς. Αυτούς δε τους όρους αναφοράς, υπενθυμίζεται πως τους είχε συμπεριλάβει και ο ΓΓ των ΗΕ στην έκθεσή του. Στη συνέχεια, λένε οι πληροφορίες, και πριν έρθει και πάλι Κύπρο κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει σύντομα, θα έχει και πάλι επαφές στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα και στην Άγκυρα. 

Σε όρους αναφοράς είχε αναφερθεί και ο ΓΓ των ΗΕ 

Θα επανέλθει κατόπιν στην Κύπρο και θα ξεκινήσει το πήγαινε έλα στις πλευρές, με ορίζοντα όπως λέει το ρεπορτάζ της "Κ", ίσως τον Φεβρουάριο ή τον ερχόμενο Μάρτιο, για να αρχίσουν συνομιλίες εκτός Κύπρου. Αν όλα φυσικά πάνε σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζονται και οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στους όρους αναφοράς. Κι αυτό γιατί διαφαίνεται πώς η άρνηση Ακιντζί για επανεκίννηση συνομιλιών εντός χώρας δεν έχει αλλάξει, σημείο στο οποίο η ε/κ δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση, εφόσον όπως επαναλαμβάνεται, έχει γίνει καλή προετοιμασία. 

Το... βουνό 

Στην πράξη όλα τα προαναφερόμενα σημαίνουν πως όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά στο κυπριακό, το... βουνό των 100 και πλέον θεμάτων, θα τα βρει μπροστά της η κ. Λουτ. Και είναι θέματα που δεν έχουν όλα να κάνουν με τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. Υπάρχουν μείζονα για την ε/κ πλευρά θέματα που δεν έχουν συζητηθεί, όπως είναι τα οικονομικά της λύσης, και τα οποία αποκλείεται να μην συμπεριληφθούν στους όρους αναφοράς.  

Ακόμη και πριν την επιστροφή Έιντε στη Νορβηγία, το εν λόγω ζήτημα παρέμενε στα μετόπισθεν του κυπριακού, και με τον ίδιο τον διπλωμάτη να αναφέρεται γενικά και αόριστα σε αυτό όταν ερωτούνταν σχετικά. Είναι δεδομένο πως θα το θέσει η ε/κ πλευρά, όπως εκείνο του ελέγχου των τραπεζών στα κατεχόμενα, θέμα για το οποίο είχαν γραφτεί πολλά πέριξ της άρνησης των κατοχικών αρχών για συνεργασία με κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. 

Είναι δεδομένο πως θα το θέσει η ε/κ πλευρά, αυτό της οικονομίας των κατεχομένων

Στόχος έτσι της κ. Λουτ βάσει όλων των προαναφερομένων, είναι να γίνει μια ελεγχόμενη συζήτηση που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια διαπραγμάτευση εκτός Κύπρου τις δυο πλευρές, και εννοείται βεβαίως πως ο παράγων Τουρκία θα έχει και πάλι ειδικό βάρος στο τι έπεται και τι πρόοδος θα καταγραφεί ή όχι. Αρμόδιες πηγές πάντως επαναλαμβάνουν πως η βάση λύσης από ε/κ πλευράς, δεν αλλάζει. 

Σημειώνεται πάντως πως ήδη Αναστασιάδης-Ακιντζί, έχουν συμφωνήσει να μην πάνε σε τελετή διάνοιξης των οδοφραγμάτων στις 12 του μήνα. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση