ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανακατεύει την τράπουλα ο Ακιντζί, χωρίς πλήρεις απαντήσεις

Τι άλλαξε από το Κρανς Μοντανα και εντεύθεν και ποια η στάση της Τουρκίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα πάνω κάτω θέλει να φέρει ο Μουσταφά Ακιντζί στο κατά τα άλλα ακινητοποιημένο κυπριακό, κι ενώ αναμένονται εκλογές στην Τουρκία. Στέλνοντας το μήνυμα για συζήτηση του πλαισίου Γκουτιέρες, επί της ουσίας στέλνει τη μπάλα της επικοινωνιακής διαχείρισης εν πρώτοις του θέματος στον Πρόεδρο Αναστασιάδης. Θέλει μάλιστα όπως λένε πηγές να καταδείξει και πάλι πως δεν είναι η τ/κ πλευρά που επιδιώξει αδιέξοδα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την ίδια ώρα, από την περίοδο ακόμη και του Κρανς Μοντανα, με τον ΓΓ των ΗΕ να δίνει από τότε το πλαίσιο για να ξεμπλοκάρει η συζήτηση, τονίζει πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν βάσει αυτού.

Ωστόσο όλο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει, η πλευρά Ακιντζί δεν είχε αναφέρει το πλαίσιο Γκουτέρες ως βάση συζήτησης, ενώ παρέμενε στη ρητορική ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για τον καταμερισμό εξουσίας στο κοινό κράτος, και στην Κύπρο δεν είναι δυνατόν να παραγνωριστεί ο παράγοντας της ασφάλειας. Αυτά ήταν τα βασικά σημεία στα οποία κινείτο μέχρι πρότινος ο Ακιντζί. 

Αυτό που αναφέρεται στο πλαίσιο Γκουτέρες για την αποτελεσματική συμμετοχή είναι πως απαιτείται περαιτέρω συζήτηση, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση, ωστόσο ως ήδη αναφέρθηκε αυτή είναι η θέση των τ/κ και για αυτό κάνει λόγο για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας της Ε/κ πλευράς.

Για την ασφάλεια το πλαίσιο Γκουτέρες αναφέρει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που θέλουμε είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι συνέχιση του παλαιού. Θέλουμε τον τερματισμό του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος και της Συνθήκης Εγγυήσεων. Η παρούσα κατάσταση πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφαλίσεων που όλοι οι Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες θα νιώθουν ασφαλείς.

Και από ένα εύρωστο μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης που θα περιλαμβάνει εξωτερικά στοιχεία (διεθνές τμήμα: ΗΕ, πολυεθνική δύναμη και φιλικές χώρες). Οι εγγυήτριες δεν μπορούν να εφαρμόζουν και να ελέγχουν τον εαυτό τους  

Τι λέει η Τουρκία;

Τόσο Τούρκοι αξιωματούχοι όσος και από τα κατεχόμενα είχαν δηλώσει από την περίοδο του Κρανς Μοντανα και εντεύθεν πως το πλαίσιο Γκουτιέρες δεν είναι βάση συζήτησης. Επίσης πως δεν μπορεί να λάβει εκ νέου χώρα μια διαπραγμάτευση ως γινόταν ως τώρα. Δηλαδή μέσα στα πλαίσια των ΗΕ.

Μόλις πρόσφατα ο Αχμέντ Τσαβούσογλου μιλώντας για μια λύση στο κυπριακό από τα κατεχόμενα, έκανε λόγο για άλλα σχέδια πλην της ΔΔΟ. Ήρθε μάλιστα σε διαφωνία μαζί του ο Μουσταφά Ακιντζι, ενώ τη γραμμή Τσαβούσογλου ακολούθησε και η Σιμπέλ Σιμπερ.

Ποια είναι η θέση πλέον της Τουρκίας στα όσα δηλώνει ο Ακιντζί, είναι ένα πρώτο ερώτημα που προκύπτει από τη Λευκωσία. Κι αυτό γιατί όπως λένε οι ίδιες πηγές, με ευθύνη της Τουρκίας το πλαίσιο Γκουτέρες δεν ευοδώθηκε στο Κρανς Μοντανα.

Ούτως ή άλλως νοούμενου ότι μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία δεν αναμένονται θεαματικές κινήσεις στο κυπριακό, αναμένεται λίαν συντόμως να διαφανεί ποια θα είναι η στάση της Άγκυρας κι αν συμφωνεί με τα λεγόμενα Ακιντζί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση