ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:30
 

Aνακοινώνουν δικοινοτική κινητοποίηση ΠΕΟ και τ/κ οργανώσεις

Κάλεσαν τους δύο ηγέτες να αποφύγουν τις εκατέρωθεν κατηγορίες και να εργαστούν για λύση αρχών που να υπηρετεί τα συμφέροντα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την κοινή τους πεποίθηση ότι η προσπάθεια για λύση του Κυπριακού θα πρέπει αυτή τη φορά να πετύχει καθώς τα περιθώρια για την επανένωση της Κύπρου στενεύουν ασφυκτικά, διατύπωσαν σήμερα η ΠΕΟ και τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως οι: DEV-IS, KTOS, KTOEÖS, KTAMS, BES KOOPSEN, DAU-SEN.
 
Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσαν για την 1η Σεπτεμβρίου που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, κάλεσαν τους δύο ηγέτες να αποφύγουν τις εκατέρωθεν κατηγορίες και να εργαστούν για λύση αρχών που να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων και προανήγγειλαν την διοργάνωση παλλαϊκής, δικοινοτικής κινητοποίησης στις αρχές Οκτωβρίου με απαίτηση τη λύση.
 
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, οι οργανώσεις υιοθέτησαν κοινή διακήρυξη, η οποία διαβάστηκε στη διάσκεψη Τύπου από τον ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση και την πρόεδρο της KTOEÖS, Σελμά Εϊλέμ, και την οποία συνυπογράφουν συνολικά 86 οργανώσεις, κόμματα και κοινωνικές κινήσεις και από τις δύο κοινότητες.
 
«Ο κοινός αγώνας των Κυπρίων εργαζομένων για λύση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου, είναι κομμάτι του αγώνα των λαών όλου του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη» σημειώνεται στην κοινή διακήρυξη.
 
Προστίθεται ότι «για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και γενικότερα για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους αυτού του τόπου, η λύση του Κυπριακού παραμένει επείγουσα ανάγκη. Καμία κατάκτηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή όσο η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη».
 
Η διαδικασία για λύση του Κυπριακού, σημειώνεται, «η οποία συνεχιζόταν για πολύ καιρό στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ και των αρχών που αποδέχτηκαν οι πλευρές, διακόπηκε στην τελευταία διάσκεψη στην Ελβετία. Η πρόσφατη επίσκεψη και οι επαφές της κ. Λουτ στην Κύπρο, ως ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι φανερό ότι σηματοδοτούν μια ύστατη προσπάθεια από πλευράς του διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το σημείο που έχει διακοπεί στο Κραν Μοντανά, με στόχο τη θετική κατάληξη και το άνοιγμα του δρόμου για τη λύση του Κυπριακού» αναφέρει η κοινή διακήρυξη.
 
Οι οργανώσεις εκφράζουν την πεποίθηση ότι «αυτή η προσπάθεια θα πρέπει αυτή τη φορά να πετύχει για το καλό της κοινής μας πατρίδας. Τα περιθώρια για την επανένωση της Κύπρου στενεύουν ασφυκτικά γι’ αυτό η νέα προσπάθεια πρέπει να τύχει αποφασιστικής στήριξης από τους εργαζόμενους και την κοινωνία ευρύτερα, και με την όσο το δυνατό πιο ενεργητική και μαζική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα» προειδοποιούν.
 
«Σήμερα για ακόμη μια φορά καλούμε και τους δύο ηγέτες να αποφύγουν τις εκατέρωθεν κατηγορίες και να εργαστούν με αμοιβαία καλή θέληση και αποφασιστικότητα, για μια λύση αρχών που να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων» αναφέρουν.
 
Υπογραμμίζουν εκ νέου την αφοσίωσή τους σε μια αμοιβαία αποδεκτή διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση, που να σέβεται τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
 
Σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη, οι οργανώσεις αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία να καλέσουν συνδικάτα, πολιτικά κόμματα, και μαζικούς κοινωνικούς φορείς που εκπροσωπούν Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους και συμμερίζονται την κοινή αγωνία για το μέλλον της ειρήνης στην Κύπρο, εντός Σεπτεμβρίου σε πλατιά και αντιπροσωπευτική συνάντηση με στόχο την πραγματοποίηση μεγάλης παλλαϊκής, δικοινοτικής κινητοποίησης αρχές Οκτωβρίου.
 
Ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, απαντώντας σε ερώτηση είπε πως στόχος είναι να συγκεντρωθεί όσος περισσότερος κόσμος κι από τις δύο κοινότητες για να στηρίξει ενεργά τη διαδικασία για τη λύση.
 
«Αν οι εξελίξεις είναι τέτοιες που να βοηθούν θα πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα συλλαλητήρια που έχουν γίνει για  στήριξη της κοινής επιθυμίας για λύση. Έχουμε συναποφασίσει ότι είναι ώρα να ενεργοποιηθούμε όσο γίνεται περισσότερο έτσι ώστε η φωνή εκείνων που θέλουν λύση να ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατά» είπε.
 
Σε ερώτηση κατά πόσον οι Ε/κ, η πλειοψηφία των οποίων είπε «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004, θα αλλάξουν στάση, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αν υπάρξει συμφωνημένη λύση στα πλαίσια τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί, η πλειοψηφία και των δύο κοινοτήτων θα τη στηρίξει».
 
Εξαρτάται, σημείωσε, «σε πολύ μεγάλο βαθμό - σχεδόν απόλυτα - από τον τρόπο που οι δύο ηγέτες θα λειτουργήσουν σε αυτή τη διαδικασία και οι δικές μας οι κινητοποιήσεις εκεί στοχεύουν. Να υπάρξει συμφωνία την οποία είμαστε σίγουροι ότι η πλειοψηφία του κυπριακού λαού θα τη στηρίξει».
 
Μετά το πέρας της διάσκεψης, οι οργανώσεις μετέβησαν στο Μνημείο Πεσόντων δίπλα από το κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη

Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ

O κ. Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει με τους ομολόγους του στην 22η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X