ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Αναστασιάδης: Όχι σε εκ περιτροπής αν δεν λυθούν άλλα ζητήματα

Κάποιοι ενημερώνονται μονομερώς από συγκεκριμένη πηγή και μου αποδίδουν ευθύνες λέει ο Πρόεδρος φωτογραφίζοντας το ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας έκλεισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο OMEGA TV εξηγώντας πως δεν θα προχωρήσει αν δεν λυθούν άλλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργικότητα του κράτους. Ο ίδιος υπογράμμισε πως διακύβευμα για τον ίδιο στο κυπριακό αποτελεί το να υπάρξει ένα βιώσιμο λειτουργικό κράτος και όχι ένα μόρφωμα που θα ενέχει κινδύνους κατάρρευσης την επόμενη μέρα. Δηκτικός ήταν απέναντι στο ΑΚΕΛ υποστηρίζοντας πως ενημερώνεται από συγκεκριμένες πηγές που του αποδίδουν ευθύνες. Αίσθηση προκάλεσε και η λακωνική απάντηση ως προς τις προειδοποιήσεις τους για εθνικό τσουνάμι, αναφέροντας πως δεν ασχολείται με καιρικά φαινόμενα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για νέο αδιέξοδο σημειώνοντας πως το διακύβευμα είναι ένα βιώσιμο λειτουργικό και ευρωπαϊκό κράτος και όχι ένα μόρφωμα που θα προκαλεί από την πρώτη στιγμή είτε εντάσεις, είτε προβλήματα είτε κινδύνους κατάρρευσης την επομένη της σύστασής του. Όπως είπε στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια να επιτευχθεί επανένωση μέσω ενός σχήματος που έχουν ακολουθήσει όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι.

Δεν ασχολούμαι με καιρικά φαινόμενα

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στα περί εθνικού τσουνάμι που ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας πως δεν ασχολείται με καιρικά φαινόμενα. «Ο καθένας» όπως είπε οφείλει να προβληματίζεται για την επόμενη μέρα, ο στόχος δεν μετατίθεται αλλά δε μπορεί κανείς να μου απαγορεύσει να προβληματίζομαι για το μέλλον αυτού του τόπου αυτό που υπαγορεύει στον καθένα η κοινή λογική είναι να προβληματίζεται, να ασκείται το μυαλό και να μην είναι αγκυλωμένο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε και για την εισήγησή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία που όπως είπε στόχο είχε να διασφαλίσει ανησυχίες και να αποτρέψει δυσκολίες. «Ακούω ότι κάποιοι επιμένουν στην ισχυρή κυβέρνηση. Κάνετε ισχυρή κεντρική κυβέρνηση για να μη λειτουργεί το κράτος και να καταρρεύσει» σημείωσε.

Μιλώντας για δημοσιεύματα που τον φέρουν να βάζει άλλες προτάσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, έστρεψε τα πυρά του προς το ΑΚΕΛ σημειώνοντας πως υπάρχει μία έντονη προσπάθεια παραπληροφόρησης από κάποιους οι ποίοι όπως είπε πιστεύουν ό,τι ενημερώνονται από συγκεκριμένη πηγή και υιοθετούν ως αληθή τα όσα λέει συγκεκριμένη πηγή προσπαθώντας να του αποδώσουν ευθύνες. «Οι πολιτικές μου κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μακριά από το τι λέει ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος είτε πολιτικός ηγέτης είτε πολιτικός» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. Σημείωσε μάλιστα πως «αν είμαστε υπεύθυνοι ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για προβληματισμό και να δούμε τι μπορεί να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στον τόπο». Όπως είπε δεν μπορεί «45 χρόνια μετά να μη μας προβληματίζει τι θα γίνει σε μία περίπτωση αδιεξόδου» συμπληρώνοντας πως αυτό θα πρέπει να απασχολεί τον κάθε υπεύθυνο ηγέτη.

Αγνώριστη η Κύπρος σε ένα χρόνο

Μιλώντας για τις επικρίσεις στο Κραν Μοντανά σημείωσε πως τα περιθώρια θα εξαντλούνταν αν δεχόταν εγγυήσεις μόνιμη παραμονή στρατού και την αποδοχή ίσως μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων. «Σε ένα χρόνο η Κύπρος θα ήταν αγνώριστη από πλευράς πληθυσμιακής σύνθεσης και αναλογίας» σημείωσε.

Συνεννοημένοι με Exxon

Κληθείς να σχολιάσει για το φυσικό αέριο και για το κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο εξόρυξής του χωρίς τη λύση του κυπριακού, ο Νίκος Αναστασιάδης διερωτήθηκε: «Δηλαδή θέλετε να πείτε πως αν η Exxon Mobil θέλει να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο δεν θα μπορεί να το αξιοποιήσει γιατί θα φοβάται τις απειλές κάποιας άλλης χώρας;» ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο έχει συζητηθεί με τον αμερικανικό κολοσσό. «Εδώ ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια λέτε να ξοδεύουν για να ανακαλύψουν φυσικό πλούτο και να μας δώσουν πιστοποιητικό;» διερωτήθηκε. Μιλώντας για το αν αυτό θα συμβάλει θετικά ή αρνητικά στην επίλυση του κυπριακού ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως η εξόρυξη φυσικού αερίου ενδεχομένως να συμβάλει είτε θετικά είτε αρνητικά στην επίλυση του κυπριακού. «Εμείς είχαμε πάντα θετική προσέγγιση αν η άλλη πλευρά βλέπει πως μπορεί να οικειοποιηθεί ή να καταχραστεί και να σφετεριστεί και τον φυσικό πλούτο όπως τις περιουσίες των Ε/κ λυπούμαι πάρα πολύ είναι κάτι το αδιανόητο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δε έγινε αποδεκτή η παραίτηση Λακκοτρύπη

Την αποκάλυψη πως ο Γιώργος Λακκοτρύπης υπέβαλε την παραίτησή του μετά από την γκάφα του χαλουμιού έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζοντας πως δεν έγινε αποδεκτή.

Ενοχλημένος για την εμπλοκή του γραφείου του

Την ενόχλησή του για την εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης στις πολιτογραφήσεις εξέφρασε στη συνέντευξή του ο Νίκος Αναστασιάδης από πλευράς ανταγωνιστών της Κύπρου σημειώνοντας πως άλλες περίπου δέκα χώρες ακολουθούν την ίδια πρακτική υπογραμμίζοντας πως το ποσοστό της πολιτικής παραχώρησης υπηκοοτήτων αγγίζει μόλις το 0,3%. «Δε μπορεί να στοχοποιείται η Κύπρος και να υπάρχουν και συνήγοροι για πολιτικές σκοπιμότητες. Έγινε ολόκληρος σάλος να δοθεί ο κατάλογος παρόχων στην Κύπρο. Που επικεντρώθηκε η προσοχή; Στο άλλοτε γραφείο μου» σημείωσε διευκρινίζοντας πως οι 41 αιτήσεις κατατέθηκαν στο γραφείο του. Όπως είπε γνώριζε τον λόγο που κάποιοι επέμειναν στην δημοσιοποίηση των ονομάτων υπογραμμίζοντας πως δεν επιτρέπει να αφήνονται αιχμές όταν δεν υπάρχει λόγος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X