ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης: Τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσουν πολλά που αφορούν την δικαιοσύνη

Συνάντηση θα έχει την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις 21 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος θα παρουσιάσει σειρά από νομοσχέδια που ήταν προγραμματισμένα και είχαν ετοιμαστεί, για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, και ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα της Κυβέρνησης προς τους κατόχους αξιογράφων που διαμαρτύρονται λόγω των όσων τεκταίνονται στον τομέα της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα πρέπει τις επόμενες των ημερών να μας απασχολήσουν πολλά είτε που αφορούν τη Δικαιοσύνη είτε που αφορούν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ως αποτέλεσμα της δημιουργηθείσας κατάστασης και της αμφιβολίας ως προς την απόδοση του δικαίου προς κάθε πολίτη».

Ερωτηθείς αν η Πολιτεία έχει τρόπους να δει μηχανισμούς που να ρυθμίζουν ζητήματα όπως αυτά που βιώνουμε σήμερα στον τομέα της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «υπάρχουν, ναι».

Στις 21 Ιανουαρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει συνάντηση μαζί μου παρουσιάζοντας μια σειρά από νομοσχέδια που ήταν προγραμματισμένα και είχαν ετοιμαστεί για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης».

«Έχω απόλυτη συνείδηση του ιστορικού μου χρέους»

Ο Πρόεδρος σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’, τόνισε πως «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχω απόλυτη συνείδηση του ιστορικού μου χρέους, το οποίο πρώτα και πάνω από όλα ορίζεται από την ευθύνη να οδηγήσω την πατρίδα μας στην απαλλαγή από την απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα βιώνουμε - και την ίδια ώρα να διασώσουμε και να προστατεύσουμε κάθε έννοια δικαίου, κάθε ανθρώπινο δικαίωμα - αλλά και οποιαδήποτε ανοχή που θέτει εν αμφιβόλω την ασφάλεια και ευημερία στην Κύπρο».

Την ίδια στιγμή τόνισε πως «πρόκειται για μία κατάσταση δυνητικά επικίνδυνη και οφείλουμε, πρώτος από όλους εγώ ο ίδιος, αλλά και συλλογικά όλοι μας ο καθένας από τον δικό του χώρο, να εργαστούμε για να έρθει ειρήνη στον τόπο μας, να δημιουργήσουμε μία χώρα ευημερούσα, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των πολιτών της, ανεξαρτήτως, θρησκείας ή εθνικότητας».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε κατ΄επανάληψη μέσα από τολμηρές θέσεις, μέσα από τολμηρές αποφάσεις να πετύχουμε την ειρήνη και σταθερότητα, με στόχο πάντα να δημιουργήσουμε ένα κράτος που θα μπορούσε να είναι πραγματικά κυρίαρχο, πραγματικά ανεξάρτητο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα, απαλλαγμένο από κατοχικούς στρατούς, στα πλαίσια πάντα των αρχών των ΗΕ και των ευρωπαϊκών αξιών» είπε.

Επισήμανε παράλληλα πως «κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως δεν υπάρχουν δύο ταχυτήτων κράτη της Ευρώπης, πως δεν υπάρχουν δύο ειδών ανθρώπινα δικαιώματα. Εκείνα των υπολοίπων Ευρωπαίων και αυτά που υπολείπονται για τους Κύπριους πολίτες. Και αυτό είναι το καλύτερο και το μεγαλύτερο εχέγγυο και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Το είχα τονίσει κατ΄ επανάληψη, το είχα διαμηνύσει προς την Τουρκία, αλλά και προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Δυστυχώς, οι απαράδεκτες αξιώσεις οδήγησαν στο ναυάγιο του Κραν Μοντανά, μια προσπάθεια που ήταν ίσως από τις σημαντικότερες που κατεβλήθησαν με την ελπίδα ότι κατ΄αυτό τον τρόπο θα μπορούσε επιτέλους απαλλαγμένοι από τις εξαρτήσεις, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό και λειτουργώντας ως κράτος ευρωπαϊκό να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης».

«Και τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες, και τώρα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Κανένας δεν αισθάνεται άνετα όταν παρακολουθεί να συνεχίζεται η κατοχή, όταν παρακολουθεί να συνεχίζεται να τουρκοποιείται το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Όμως την ίδια ώρα και ο καθένας έχει υποχρέωση να αναλάβει τις ευθύνες του, έτσι ώστε το κομμάτι που βρίσκεται ελεύθερο, που φιλοξενεί τους Ελληνοκύπριους, το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην περάσει στον κίνδυνο να μετατραπεί σε κοινότητα» σημείωσε.

Επίσης ανέφερε πως «είναι υποχρέωση του καθενός να λάβει υπόψη βασικές αρχές και να κωφεύσει στις σειρήνες που θέλουν ή νομίζουν ότι για την εμμονή τάχα – εμείς είμαστε υπέρμαχοι του διαλόγου – σε ένα διάλογο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ή ότι τάχα για τη μη ύπαρξη διαλόγου – και αυτό να λέγεται ενώπιον Πρέσβεων ξένων χωρών – ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Με λυπεί ειλικρινά γιατί αντί της ενότητας, αντί της ρεαλιστικής αντιμετώπισης και αντί να κωφεύουμε στα όσα λέγονται, καλό θα ήταν να ακούμε τις θέσεις είτε της Τουρκίας είτε των Τουρκοκυπρίων ή κάποιων εκ των Τουρκοκυπρίων που ξεκάθαρα διαμηνύουν τι είναι αυτό που διεκδικούν. Αν κάποιοι συμφωνούν μαζί τους ας το πουν ευθαρσώς» είπε χαρακτηριστίκα.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι«εγώ δεν διστάζω και δεν θα διστάσω να πάρω αποφάσεις για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα και ιδιαίτερα τέτοιες αποφάσεις που θα διασώζουν τον Κυπριακό Ελληνισμό και θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την πορεία μας μέσα στην Ευρώπη και αυτό πιστεύω θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τον αείμνηστο Εθνάρχη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση