ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:47
 

Αναστασιάδης: Χρονιά μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού το 2019

Στόχος μία λύση που η πολιτική ισότητα δεν θα οδηγεί στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος

Newsroom K

Της εγκάρδιες ευχές του για το νέο έτος σε όλους εξέφρασε μέσω τηλεοπτικού μηνύματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ανοικτή πληγή το κυπριακό παρά όπως είπε τις έντονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν. Σημείωσε πως στόχος είναι μία λύση που ο σεβασμός στην πολιτική ισότητα δεν θα οδηγεί στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος «με προβλεπτές για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τις δυσμενείς συνέπειες».

Χαρακτήρισε το 2019 ως έτος μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του κράτους αλλά και χρονιά υλοποίησης των έργων υποδομής.

Ανοικτή πληγή η κατάσταση

Στο μήνυμα του προς το λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον χρόνο που μας πέρασε τονίζοντας πως «κατέγραψε σημαντικά για την ανθρωπότητα γεγονότα, άλλα θετικά και άλλα αρνητικά».

«Για την ιδιαίτερη μας πατρίδα και παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλαμε, η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζει να αποτελεί μία ανοικτή πληγή με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτή συνεπάγεται. Προς άρση των συνεπειών με την ίδια πολιτική βούληση και με τολμηρές πρωτοβουλίες, συνεργαζόμαστε με την ειδική σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κα Λουτ, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε τέτοιους όρους αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου προκειμένου να οδηγηθούμε στην εξεύρεση μίας λύσης που θα φέρει την ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο μας. Μίας λύσης που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα ή την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων» σημείωσε.

Μίας λύσης, όπως τόνισε ο Πρόεδρος, «που ο σεβασμός της πολιτικής ισότητας δεν θα οδηγεί στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος, με προβλεπτές για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τις δυσμενείς συνέπειες».

«Αυτό που όλοι πρέπει να επιζητούμε είναι η λύση να φέρει τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα και τούτο θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων τόσο των δύο κοινοτήτων όσο και του συνόλου των πολιτών» είπε.

Κοινός επιβαλλόμενος προβληματισμός

Για δυσάρεστες πραγματικότητες που καταγράφονται, ή διαμορφώνονται στην κατεχόμενη πατρίδα μας μίλησε ο κ. Αναστασιάδης σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν επιτρέπουν ούτε συνθήματα για καθησυχασμό, ούτε εμμονές σε θέσεις που δεν οδηγούν στο επιθυμητό».

«Στη νέα προσπάθεια που καταβάλλουμε απαιτείται τόλμη αλλά και αυστηρή συνέπεια σε όσα αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός φυσιολογικού, λειτουργικού και σύννομου με τα ευρωπαϊκά θέσμια ομοσπονδιακού κράτους. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλούμε για μόνιμη ειρήνη και κοινό μέλλον» τόνισε.

Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε πως «προς αυτό τον στόχο θα εργαστώ ακούραστα αναλώνοντας το σύνολο των δυνάμεων μου».
Παράλληλα ευχήθηκε προς τους τ/κ «να κατανοούν πως τερματισμός τη παρούσης κατάστασης και της αβεβαιότητας που δημιουργεί θα είναι η μόνη με βεβαιότητα προοπτική για ένα λαμπρό από κοινού μέλλον».

Πρωτοβουλίες και προσπάθειες του 2018

Για τις πρωτοβουλίες και της προσπάθειες η οποίες δεν περιορίστηκα για μόνο στο εθνικό μας πρόβλημα, έκανε αναφορά ο Πρόεδρος, τονίζοντας πως αυτές «επεκτάθηκαν και κάλυψαν σωρεία θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του κράτους».
«Ενδεικτικά και μόνο θα ήθελα να αναφέρω πως, στηριγμένοι στις υγιείς βάσεις που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε ένα εκ των υψηλοτέρων δεικτών ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έφτασε στο 4%. Είχαμε την υψηλότερη μείωση στην ανεργία η οποία περιορίστηκε στο 7,3%».

Κάνοντας μία σύντομη αναφορά για την κρίση στον Συνεργατισμό, ανέφερε πως διαχειριστικέ « με αποφασιστικότητα, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως επαναφέραμε την χώρα στην επενδυτική βαθμίδα με σημαντικά για την οφέλη».

Τέταρτη χρονιά με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε για τέταρτη χρονιά «είχαμε όχι απλώς ισοσκελισμένους, αλλά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Στον τομέα της ενέργειας, προχωρήσαμε παρά τις απειλές και παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος».

Αποτέλεσμα της συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είπε ο πρόεδρος ήταν να «προχωρούμε με συνέπεια στην υλοποίηση της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με σταδιακή υλοποίηση των προνοιών για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Μέσα στο ίδιο κλίμα συνεργασίας, εντάσσεται και η μεταρρύθμιση στον τομέα του τουρισμού με την κατάργηση του ΚΟΤ και τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού. Ταυτόχρονα θέσαμε τις βάσεις για μία σειρά άλλων ρυθμίσεων που στόχο έχουν τη συνέχιση της πολιτικής για αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που οι ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίζουν, αλλά και εκείνες που θα βελτιώσουν την καθ ημέρα ζωή των πολιτών και θα καταστήσουν το κράτος πιο λειτουργικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό».

Προσδοκίες για το 2019

Εκφράζοντας τις δικές του προσδοκίες, ο Πρόεδρος είπε πως «θα είναι μία χρονιά καθοριστική για το μέλλον της πατρίδας μας, μία χρονιά δημιουργικού διαλόγου που θα φέρει την ειρήνη την σταθερότητα και την προκοπή για το σύνολο του λαού μας. Παράλληλα θα είναι μία χρονιά μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμό του κράτους με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη που έχει ανάγκη της προστασίας και των υπηρεσιών της πολιτείας, των νέων που έχουν δικαίωμα στο μέλλον».

Παράλληλα ανέφερε πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις θα επιφέρουμε ή θα ολοκληρώσουμε τις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:

1. Στον τομέα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ευάλωτες ομάδες.
1α Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, που σε συνδυασμό με τον Περί Αφερεγγυότητας νόμο και τις πρόνοιες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προστατεύει πλήρως την πρώτη κατοικία.

1β. Τον Γενάρη εξαγγέλλεται ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής με προτεραιότητα την δημιουργία ταμείου κοινωνικής στέγασης, αλλά και πολεοδομικών και άλλων κινήτρων που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα στέγης, αλλά και θα ωθήσει σε ανάπτυξη ακριτικές, περιαστικές και περιοχές της υπαίθρου.

1γ. Αυξάνονται οι συντάξεις και τα ωφελήματα ομάδων πληθυσμού που οι απολαβές τους ευρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, και καταργούνται αποκοπές σε μισθούς

2. Στον τομέα της Υγείας, από την 1η Ιουνίου εφαρμόζεται οριστικά και αμετάκλητα το πρώτο στάδιο του ΓΕΣΥ όπως έχει προγραμματιστεί.
Με την ευκαιρία καλώ όλους τους συντελεστές στον τομέα της Υγείας σε συνεργασία, ώστε μία μεταρρύθμιση που χρωστά το κράτος στους πολίτες να εφαρμοστεί χωρίς ή με τα ελάχιστα προβλήματα.
3. Στην Παιδεία, σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα ολοκληρώσουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που καλύπτει το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τα μαθησιακά αποτελέσματα, τις αξιολογήσεις, την ειδική εκπαίδευση, την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, την ασφάλεια και υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών.

4. Το 2019 θα είναι μία καθοριστική χρονιά και για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα είναι ο στόχος μας.

5. Παράλληλα με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στοχεύουμε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων που θα διατίθενται για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

6. Ριζικές θα είναι και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους με στόχο την ταχεία απονομή και αποτελεσματικότερη πάταξη της παρανομίας.

Προς την ίδια κατεύθυνση ευρίσκονται και οι μεταρρυθμίσεις στο Αστυνομικό και Πυροσβεστικό Σώμα.

7. Σημαντική θα είναι και η μεταρρύθμιση με τη δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

8. Εξίσου αποφασιστικές θα είναι και οι πολιτικές που αφορούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων, την προστασία του Περιβάλλοντος, και την οριστική υλοποίηση του σχεδίου που αφορά στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα και τις συνδεδεμένες με αυτό κοινότητες.

9. Το 2019, θα είναι η χρονιά υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής που θα βελτιώσουν σημαντικά τόσο τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας όσο και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως καταγράφονται και στον προϋπολογισμό που η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πρόσφατα.

10. Σταδιακά μετατρέπουμε την Κυπριακή Δημοκρατία μας σε πυλώνα σταθερότητας, εφαρμόζοντας μια στοχευμένη πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική».
«Μέσα από τις αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, έχουμε καταστεί γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής» επισήμανε.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος ανέφερε πως «προσβλέπω με αισιοδοξία στην πορεία που η χώρα μας θα ακολουθήσει τον καινούργιο χρόνο», ενώ παράλληλα ευχήθηκε «καλή χρονιά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X