ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζητείται διέξοδος στη «Σουπιά» - εξαήμερη αναμονή με ελπίδες

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για μετά την ερχόμενη Πέμπτη – στάσιμη η κατάσταση στο τεμάχιο 3

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δέκα μέρες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και στο τεμάχιο 3, με την παρουσία οκτώ πολεμικών μέσων της Τουρκίας. Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για άρση των αδιεξόδων που έχουν προκληθεί από την προκλητική παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, δεν είναι σε θέση να πουν έστω και με σχετική βεβαιότητα τι μέλει γενέσθαι.

Όλες οι πλευρές εμφανίζονται να τηρούν στάση αναμονής μιας και οι δίαυλοι επικοινωνίας, σε διπλωματικό επίπεδο, παραμένουν ανοιχτοί. Μοναδική αχτίδα φωτός σε ένα περιβάλλον, με κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα, παραμένουν κάποιες διπλωματικές εκτιμήσεις ότι η τάση επιδείνωσης της όλης κατάστασης φαίνεται να απομακρύνεται, τουλάχιστον για το επόμενο τριήμερο.

Η ίδια εικόνα μεταφέρεται και από πρόσωπα που γνωρίζουν την καθημερινότητα στην περιοχή από την προπερασμένη Παρασκευή. Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές δεν βλέπουν εκτόνωση της όλης κατάστασης, με αποχώρηση του πολεμικών πλοίων της Τουρκίας, πριν την εκπνοή του επόμενου επταημέρου. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στο τεμάχιο 3 και σε σημείο προς την πλευρά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Οι συγκρατημένες εκτιμήσεις που καταγράφονται σε διπλωματικό επίπεδο και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, αυτό της αποχώρησης, συγκλίνουν πως αυτή θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δείχνει πως πρόκειται για υποχώρηση.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, ενδεχομένως να γίνει διαφοροποίηση του πλάνου ολοκλήρωσης των εργασιών στο στόχο «Σουπιά», που σημειωτέον δεν βρίσκεται μέσα στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που Τουρκία και ψευδοκράτος προβάλουν παράνομες διεκδικήσεις.

Αμέτοχη η ΕΝΙ

Για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες ο CEO της ΕΝΙ τοποθετήθηκε δημόσια για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας πως η εταιρεία απλά παρακολουθεί τα όσα φαίνεται να διαδραματίζονται στο παρασκήνιο για άρση των προκλήσεων λέγοντας πως «δεν είναι υπό τον έλεγχό μας, αλλά αποτελεί διπλωματικό ζήτημα».

Ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, όχι τυχαία, υποστήριξε πως η εταιρεία του προγραμμάτισε και επιχείρησε να πραγματοποιήσει τη γεώτρηση σε σημείο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφορά που παραπέμπει σαφέστατα, ότι το σημείο γεώτρησης είναι εκτός σφαίρας των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων. Ωστόσο ο κ. Ντεσκάλτσι, στα όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, συμπεριέλαβε και τη Γαλλία στις χώρες εκείνες που συζητούν για αναζήτηση λύση στο όλο πρόβλημα. «Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Κύπρος βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα» είπε.

Παρασκηνιακά η εταιρεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι το γεωτρύπανο που παραμένει σε αδράνεια ανοιχτά της Λεμεσού και σε διεθνή ύδατα, δεν θα μετακινηθεί πριν την ερχόμενη Πέμπτη. Διαβεβαίωση που ικανοποιεί την κυβέρνηση και που μεταφράζεται ως κίνηση που δεν εξασθενίζει το ενεργειακό πρόγραμμα εντός της ΑΟΖ. Η εταιρεία στις εδώ επαφές φαίνεται να έχει ενημερώσει πως, υπό προϋποθέσεις οι ερευνητικές εργασίες μπορούν να ολοκληρωθούν πριν το τρυπάνι αποχωρήσει από την περιοχή λόγω προγραμματισμένων εργασιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X