ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Aνεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Σκληραίνει περαιτέρω τη στάση της με μπαράζ απειλών η Αγκυρα, προκαλώντας πρόσθετο προβληματισμό

Της Δώρας Αντωνίου

Ανεβάζει το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Αγκυρα, διαλύοντας τις όποιες προσδοκίες εκτόνωσης. Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επικρίνει ως ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας τη στάση της Ελλάδας και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να γίνουν παραχωρήσεις σε Αιγαίο, Κύπρο και Αν. Μεσόγειο

Χθες, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Πραγματοποιήθηκε γενική αξιολόγηση των εξελίξεων στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Ειδικότερα υπογραμμίστηκε ότι παρακολουθούνται με ευαισθησία η στάση και οι κινήσεις της Ελλάδας που έρχονται σε αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αποφασίστηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν παραχωρήσεις στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Ανακοίνωση που μάλλον προϊδεάζει για συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο και όχι για εκτόνωση της έντασης.

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ειδικότερα, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πτήση επιστροφής του στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρω - τουρκικής Συνόδου Κορυφής, διέλυσαν την όποια προσδοκία υπήρχε ότι η Αγκυρα θα μεταβάλει τη στάση και τους σχεδιασμούς της ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρέπεμψε το θέμα στην τουρκική Δικαιοσύνη, ενώ προχώρησε σε έμμεση διασύνδεση ανάμεσα στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και στους δύο Ελληνες κρατουμένους. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι στις συνομιλίες με την ευρωπαϊκή ηγεσία στη Βάρνα «ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μη συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία». Με αφορμή αυτή την αναφορά Ερντογάν, προέκυψε η αχρείαστη επιπλέον περιπλοκή από την τουλάχιστον ατυχή δήλωση του κ. Κατσίκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ούτε λίγο ούτε πολύ, προέτρεψε σε παράκαμψη της Δικαιοσύνης και ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. «Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική Δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα». Οπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και από βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ο κ. Δημήτρης Καμμένος κάλεσε τον κ. Κατσίκη να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών.

Αντιδράσεις κομμάτων

Παραπέμποντας στη διάκριση των εξουσιών ως θεμελιώδη αρχή του Συντάγματος, η Ν.Δ. έκανε λόγο για απόψεις που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση. Για επικίνδυνη προσπάθεια συσχετισμού των δύο υποθέσεων έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ αδιανόητη χαρακτήρισε την αναφορά Κατσίκη ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο κ. Κατσίκης προχώρησε σε αναδίπλωση, λέγοντας ότι αναφέρθηκε σε υποθετικό σενάριο και τα όσα είπε είναι προσωπικές απόψεις του.

Βεβαίως, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ως «προσφορά στην Τουρκία» παρουσίασε τις δηλώσεις Κατσίκη η Hürriyet. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ότι δεν έχει ζητηθεί καμιά ανταλλαγή, ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως, καθώς και ότι ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δώρας Αντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X