ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:58
 

Ανοίγει τα χαρτιά της η ExxonMobil

Ο αμερικανικός κολοσσός θέτει επί τάπητος τις διεθνείς ενεργειακές προοπτικές και σκιαγραφεί το ερευνητικό πρόγραμμα εντός της ΑΟΖ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αρχή γενομένης από σήμερα, το επόμενο εικοσαήμερο κρίνεται ως πολύ σημαντικό για τις ενεργειακές προοπτικές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και τα επόμενα βήματα των εταιρειών που έχουν εξασφαλίσει άδεια για έρευνες σε ένα ή και περισσότερα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Το ενεργειακό εικοσαήμερο θα ξεκινήσει από την Πύλη Αμμοχώστου στις 11.45 π.μ όπου για πρώτη φορά η ExxonMobilθα ανοίξει τα χαρτιά της για τους ερευνητικούς προγραμματισμούς στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ.

Η παρουσίαση θεωρείται πολύ σημαντική και έρχεται σε μια περίοδο που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η γεώτρηση στο διπλανό τεμάχιο 11 έχει δείξει σαφή εικόνα για τις ενεργειακές δυνατότητες του τεμαχίου. Ένας επιπρόσθετος λόγος που κάνει τη σημερινή παρουσίαση ενδιαφέρουσα είναι πως η παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας, την παρούσα περίοδο στην Λευκωσία, μεταφράζεται ως επιβεβαίωση των προθέσεών της αλλά και στήριξη της κυβέρνησης στα ενεργειακά. Μετά την παρουσίαση, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξει ο δρόμος και για τις ανακοινώσεις από πλευράς Υπουργείου Ενέργειας για το τεμάχιο 11.

Ισχυρή ψήφος

Η εκδήλωση με διοργανωτή την ExxonMobilέχει έχει ως γενικό θέμα «Διεθνείς Ενεργειακές Προοπτικές και Ερευνητικό Πρόγραμμα στην Κυπριακή ΑΟΖ» Η παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού στην παρουσίαση καταδεικνύει το βαθμό αξιολόγησης από πλευράς Λευκωσίας. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος θα προσφωνήσει την παρουσίαση θα αναφερθεί στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τη σημασία που επιδεικνύεται σε πολιτικό επίπεδο από την παρουσία εταιρειών του μεγέθους της ExxonMobil στις κυπριακές θάλασσες για ερευνητικούς σκοπούς.

Πάντα σε πολιτικό επίπεδο η παρουσίαση μεταφράζεται ως μια ισχυρή ένδειξη των προσθέσεων των Αμερικανών ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα παραμένει αμετάβλητη. Οι πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι την Τρίτη το βράδυ ήθελαν έναν από τους αντιπροέδρους της ExxonMobil να είναι στην παρουσίαση κατά την οποία αναμένεται να παρουσιαστεί το πρόγραμμα της εταιρείας. Από τις λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν οι ομιλητές από πλευράς ExxonMobil θα παρουσιάσουν τον οδικό ερευνητικό χάρτη του τεμαχίου 10. Αυτό το οποίο είναι γνωστό είναι ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει μια γεώτρηση προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί αν υπάρξει επέκταση του προγράμματος με την πραγματοποίηση και δεύτερης γεώτρησης.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», κατά την περίοδο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις εκεί συναντήσεις του με υψηλόβαθμα στελέχη της ExxonMobil είχε διερευνήσει το ενδεχόμενο έναρξης του ερευνητικού προγράμματος τέλος 2017 αρχές 2018. Ωστόσο, η απάντηση που είχε πάρει από τους Αμερικανούς ήταν για τέλος πρώτου εξαμήνου αρχές του δεύτερου του 2018.

Ποσότητες και τερματικό

Η παρουσίαση της ExxonMobil έχει τεράστιο ενδιαφέρον και για έναν επιπλέον λόγο: το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να προδιαγράψουν τις ευρύτερες κινήσεις τους στην περιοχή στον τομέα της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. Μια από αυτές τις κινήσεις που συζητείται έντονα είναι το κατά πόσο η ExxonMobil με την Qatar Petroleum μπορούν να κάνουν πράξη τις υποδομές επεξεργασίας ΦΑ με ένα τερματικό υγροποίησης επί κυπριακού εδάφους. Ένα θέμα που, όπως όλα δείχνουν, είναι μέσα στις προθέσεις Αμερικανών και Καταρινών εάν και εφόσον οι υπό αναζήτηση ποσότητες μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια επένδυση.

Η ώρα των αριθμών

Στην Λευκωσία πηγές έλεγαν στην «Κ» ότι η παρουσίαση της ExxonMobil ανοίγει το δρόμο και για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης Total-Eni στο τεμάχιο 11. Ως προς το χρόνο των ανακοινώσεων οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι συγκεχυμένες. Υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τις ανακοινώσεις ακόμα και κατά το πρώτο μισό της επόμενης εβδομάδας, υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες που υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου. Πάντα σε επίπεδο πληροφοριών οι ενδείξεις που υπάρχουν για τις ενεργειακές δυνατότητες του τεμαχίου 11 είναι άκρως ενθαρρυντικές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση