ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενώπιον Γενικού Εισαγγελέα οι αγωγές κατά του Πρύτανη

Αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γ. Γεωργίου που έκανε λόγο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κόντρα μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου ξέσπασε κατά την διάρκεια της επιτροπής παιδείας της βουλής εξ αφορμής της αποδέσμευσης κονδυλίων πέραν των 14 εκατομυρίων για το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το ποσό των κονδυλίων αφορούσε Συντήρηση και Λειτουργία Μηχανογραφικών, Ηλεκτρονικών και άλλων Συστημάτων, Νομικά Έξοδα αλλά και Κατασκευαστικές και Βελτιωτικές Εργασίες. Στο ποσό για τα νομικά έξοδα συμπεριλαμβάνεται κονδύλι για τους νομικούς συμβούλους του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτι που έφερε την αντίδραση του βουλευτή ο οποίος στα πλαίσια της Επιτροπής Παιδείας κατηγόρησε τον Πρύτανη ότι ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου, χειρίζεται προσωπικές υποθέσεις του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι αυτό συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος επισημαίνοντας ότι για το εν λόγω θέμα, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Όπως είπε πρόκειται για έξι ιδιωτικές αγωγές που αφορούν στην συμπεριφορά του Πρύτανη απέναντι σε άτομα εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, τα οποία δεν σχετίζονται με την διεκπεραίωση των καθηκόντων του.

Αναφορικά με τις αγωγές κατά των υπευθύνων του κράτους και κρατικών αξιωματούχων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε στο ΡΙΚ ότι τα έξοδα των αγωγών καλύπτονται από το κράτος.  Ταυτόχρονα επισήμανε ότι σε μια από τις υποθέσεις που τον κατηγορούν για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, παρενέβη ο ίδιος προσωπικά για να μην πάρουν περισσότερα χρήματα για έργα που εκτέλεσαν στο Πανεπιστήμιο μεγαλοεργολάβοι. Παράλληλα τόνισε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν και άλλες υποθέσεις του Πανεπιστημίου πήραν το νόμο της δικαιοσύνης, με την νομική υπηρεσία να κρίνει τις ενέργειες που έγιναν από το πανεπιστημιακό ίδρυμα ως ορθές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι μέσα από την συζήτηση των θεμάτων ή των σταυρωμένων κονδυλίων του Πανεπιστήμιου Κύπρου, η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι θα αποδεσμεύσει όλα τα σταυρωμένα κονδύλια.

Ο Γενικός Ελεγκτής, συνέχισε, εισηγήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι θα πρέπει να υπάρξει μια οριζόντια προσέγγιση σε όλους τους Οργανισμούς στο πως επιλέγονται τα δικηγορικά γραφεία στη βάση κάποιων κριτηρίων.

«Και είναι πολύ σωστό να εφαρμοστεί. Ζητήσαμε από τον Γενικό Ελεγκτή να ενημερώσει και τα άλλα Πανεπιστήμια ώστε να καθιερωθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία και να επιλέγονται δικηγορικά γραφεία στη βάση πιο ανοικτών προκηρύξεων», σημείωσε.

Σε σχέση με το κατά πόσο δικαιολογούνται να καλύπτονται τα έξοδα που σχετίζονται με προσωπικές αγωγές κατά του Πρύτανη, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση το Υπουργείο Οικονομικών τους είχε διαβεβαιώσει ότι σε όλη την δημόσια διοίκηση αγωγές που γίνονται εναντίον υπευθύνων ή εναντίον προσωπικού του κράτους καλύπτονται τα έξοδα αυτά από το κράτος είτε με παροχή υπηρεσιών μέσω της Γενικής Εισαγγελίας είτε ακόμα και στις περιπτώσεις δικηγορικών ή άλλων εξόδων.

Όπως είπε, στην περίπτωση του Πρύτανη υπάρχουν αγωγές οι οποίες είναι προσωπικές εις βάρος του και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισε να εκπροσωπηθεί ο Πρύτανης από τους νομικούς συμβούλους του Πανεπιστημίου.

«Τώρα κατά πόσο και σε ποιο βαθμό μπορεί να δικαιολογηθεί μια τέτοια απόφαση, δηλαδή μπορεί ο εκάστοτε Πρύτανης ή ο εκάστοτε Διοικητικός ή οποιοσδήποτε αξιωματούχος κάθε οργανισμού να παίρνει απόφαση το Συμβούλιο του ότι οποιαδήποτε μορφή κατηγορίας κάνει ή ξεστομίσει οποιεσδήποτε δηλώσεις θα πρέπει να τον καλύπτει ο Οργανισμός. Νομίζω αυτό αφήνεται στην κρίση του Δ.Σ.», πρόσθεσε.

«Αν είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του, υπερασπιζόμενος τα καθήκοντα και τα συμφέροντα του οργανισμού, ναι τότε θα πρέπει το Συμβούλιο να αποφασίσει πάνω σε αυτή την βάση», είπε.

Για το συγκεκριμένο θέμα την δική του θέση έκφρασε και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάνθος Μαυρομμάτης. Συγκεκριμένα μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε ότι η κάθε περίπτωση εξετάζεται αναλυτικά και ξεχωριστά, πριν ληφθεί απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο για το αν θα αναλάβουν τον χειρισμό οι νομικοί σύμβουλοι του Πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι σε έξι περιπτώσεις αγωγών εναντίον του Πρύτανη θα έπρεπε να τις αναλάβουν οι νομικοί σύμβουλοι του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το όλο θέμα που δημιουργήθηκε το ΑΚΕΛ δεν συγκατατέθηκε στην αποδέσμευση του ποσού που αφορά τα λογισμικά προγράμματα και τα νομικά έξοδα.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση