ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλητικός ο Ερντογάν κατά Κύπρου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν θα παραμείνει θεατής»

Kathimerini.gr

Σε προκλητικά υψηλούς τόνους κινήθηκε χθες σύσσωμη η τουρκική ηγεσία, με αφορμή τη χθεσινή 43η επέτειο της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο, που οδήγησε στη διχοτόμηση και τη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν θα παραμείνει θεατής, καθώς ο τουρκοκυπριακός λαός βιώνει δεινά εξαιτίας της διαιώνισης του αδιεξόδου και αντιμετωπίζει περιορισμούς, οι οποίοι δεν έχουν καμία νομική βάση».

Εν συνεχεία, ο κ. Ερντογάν επέρριψε ευθύνες για το ναυάγιο στο Κραν-Μοντανά στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ελευθερίας και της σταθερότητας στο νησί της Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πέρα από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, η τουρκική αντιπροσωπεία στα Κατεχόμενα ήταν, όπως αναμενόταν, υψηλού επιπέδου και (με την αρνητική έννοια) ιδιαίτερα εκδηλωτική. Πέρα από τον Τούρκο πρωθυπουργό, που, από τα Κατεχόμενα, επανέλαβε ότι οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «επικίνδυνες», ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οσο γίνονταν αυτές οι δηλώσεις, στο οικόπεδο 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ το ωκεανογραφικό «Μπαρμπαρός», παρακολουθούμενο από τη φρεγάτα «Γκοτσέαντα», συνέχιζε τις έρευνες, έχοντας, μάλιστα, ποντισμένο και καλώδιο μήκους πέντε μιλίων. Στην ευρύτερη περιοχή, πάντως, υπήρχε και χθες διακριτική αλλά ορατή παρουσία γαλλικών αλλά και αμερικανικών ναυτικών μονάδων.

Χθες το βράδυ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση προς τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, ο οποίος το πρωί δημοσιοποίησε μια δήλωσή του για τα 43 χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα». Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου, καθίσταται σαφές ότι η Αγκυρα θεωρεί τα παρεμβατικά δικαιώματά της στην Κύπρο μη διαπραγματεύσιμα.

«Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία έδειξε στον κόσμο εκείνη την ημέρα (σ.σ.: της εισβολής στην Κύπρο), μέσω της “ειρηνευτικής επιχείρησης”, ότι δεν θα επέτρεπε στην “ένωση” να πραγματοποιηθεί και στους Τουρκοκυπρίους ότι δεν είναι μόνοι τους». Εν συνεχεία, τονίζεται ότι «η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη να μην επιτρέψει στον κοινό αγώνα Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων, όπως εκφράστηκε από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, να κατευθυνθεί ενάντια στην ύπαρξη και την ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων».

Στη δήλωσή του ο κ. Κοτζιάς είχε αναφερθεί στις πάγιες ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, ως προς τη διαιώνιση των εγγυήσεων, την παρουσία του κατοχικού στρατού στη Βόρεια Κύπρο, τον τουρκικό εποικισμό και τις καταστροφές που επέφερε το 1974 ο «Αττίλας». Σ

τη δήλωσή του, ο κ. Κοτζιάς κατέληξε ότι «η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν ενωμένες τον τιτάνιο αγώνα τους για τα δίκαια του ελληνισμού, της Κύπρου και του κυπριακού λαού, και για την αποκατάσταση της ελευθερίας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας του κυπριακού κράτους. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να απαλλαγεί η Κύπρος από τα τουρκικά στρατεύματα, να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκυπρίους να ζήσουν σε ένα δημοκρατικό κράτος χωρίς την μπότα των τουρκικών στρατευμάτων».

Στην τουρκική ανακοίνωση απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στρ. Ευθυμίου, μιλώντας για «κατάφωρη διαστρέβλωση γεγονότων και δηλώσεων». Και ζήτησε από τον ομόλογό του «να σεβαστεί τουλάχιστον τη σημερινή θλιβερή ημέρα όπου συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από την επέλαση του “Αττίλα”, το δράμα των χιλιάδων Ελληνοκυπρίων προσφύγων, αγνοουμένων και θυμάτων της πολιτικής της Τουρκίας αλλά και των Τουρκοκυπρίων που οδηγήθηκαν στη νύκτα της στρατοκρατίας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση