ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απέσυρε τον χάρτη για το εδαφικό ο Ακιντζί

Ο Μπαρίς Μπουρτζού δήλωσε ότι ο χάρτης επιστράφηκε στον Ακιντζί το Δεκέμβριο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η τουρκοκυπριακή πλευρά απέσυρε τον χάρτη για το εδαφικό που κατέθεσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό, ύστερα από απαίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει δημοσίευμα της ειδησεογραφική ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίμπρις.

«Έγινε γνωστό ότι αποσύρθηκε ο χάρτης που κατάθεσε η τουρκική πλευρά στον ΟΗΕ ύστερα από αίτημα του Προέδρου Μουσταφά Ακιντζί», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. 

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, τον Δεκέμβριο, ο Συντονιστής της Αποστολής Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ στις Διαπραγματεύσεις, Sergiy İllarianov επέστρεψε στον κ. Ακιντζί τον χάρτη που φυλασσόταν στην Γενεύη, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για το εδαφικό.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του τ/κ πρακτορείου ειδήσεων, ο εκπρόσωπος τύπου της τ/κ πλευράς, Μπαρίς Μπουρτζού επιβεβαιώνει την εξέλιξη. Ο ίδιος δηλώνει τα εξής: «Τον Δεκέμβριο (ο χάρτης) παραδόθηκε στον Πρόεδρο μας, παρουσία της διαπραγματευτικής ομάδας. Έτσι, αυτήν την στιγμή στο τραπέζι δεν υπάρχει καμία πρόταση για το εδαφικό. Στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις στα έξι κεφάλαια, έλαβαν χώρα με βάση την αρχή ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία σε κανένα κεφάλαιο αν δεν συμφωνηθούν όλα τα κεφάλαια».

Σιντίκ: Τα ΗΕ επέστρεψαν το χάρτη για το εδαφικό μετά από αίτημα Ακιντζί

Τα Ηνωμένα Έθνη επέστρεψαν το χάρτη για το εδαφικό που κατατέθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στις 11 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από τα κατεχόμενα ότι η τ/κ πλευρά απέσυρε το χάρτη για το εδαφικό που κατέθεσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Σιντίκ είπε ότι «ύστερα από αίτημα του κ. Ακιντζί, τα ΗΕ επέστρεψαν το χάρτη που είχε καταθέσει στις 11 Ιανουαρίου του 2017 στη Γενεύη», προσθέτοντας ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος και Αναπληρωτής Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ενημέρωσε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αυτή την εξέλιξη.

«Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως αυτό τέθηκε στο Κραν Μοντανά τον Ιούλη του 2017», κατέληξε ο κ. Σιντίκ.

Σημειώνεται ότι όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μπαρίς Μπουρτζού, εκπρόσωπος του Ακιντζί, δήλωσε ότι μετά το Κραν Μοντάνα, η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι απέσυρε όλες τις προτάσεις της και στη συνέχεια ο Ακιντζί είπε στα Ηνωμένα Έθνη ότι αποσύρεται ο χάρτης που είχε καταθέσει ο ίδιος και ζήτησε όπως του επιστραφεί.

Όπως είπε ο Μπουρτζού, ο χάρτης επιστράφηκε στον Ακιντζί το Δεκέμβριο, στην παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για το εδαφικό.

Είπε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν για έξι θέματα και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν όλα.

ΣΧΟΛΙΑ

Χαιρετώ τον Άντρο Κυπριανού..............

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση