ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποδομούσε ο Αναστασιάδης, έπαιζε άμυνα ο Μαλάς

Χωρίς είδηση και με αρκετή δόση παρελθόντος η τηλεμαχία των υποψηφίων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί το γαλλικό μοντέλο τηλεμαχίας να αύξησε τις προσδοκίες των τηλεθεατών για μία ιδιαίτερα ζωντανή διαδικασία, ωστόσο τα διαδικαστικά θέματα, όπως ο χρόνος των υποψηφίων αλλά και το άγνωστο του ρόλου των πολύ περισσότερων –σε σχέση με το γαλλικό πρότυπο- δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο πλατό επισκίασαν εν πολλοίς την ουσία όπως οι θέσεις και η επιχειρηματολογία των δύο υποψηφίων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης προσπάθησε να αποδομήσει τον Σταύρο Μαλά, ως πολιτικά άπειρο επαναλαμβάνοντας συχνά πως είχε λανθασμένη πληροφόρηση σε αρκετά θέματα. Έδωσε έτσι σε πολλούς την εικόνα της αλαζονείας. Ο Σταύρος Μαλάς σε πολλές περιπτώσεις έπαιξε αμυντικά, αναλαμβάνοντας ακόμη και τον ρόλο του δημοσιογράφου υποβάλλοντας ερωτήσεις. Δεν έδωσε πολλές απαντήσεις στο πώς θα προχωρήσει σε ζητήματα οικονομίας και έχασε την ευκαιρία να στρέψει τα φώτα πάνω του ανακοινώνοντας τον υπουργό οικονομικών του, όπως άλλωστε υποσχέθηκε. 

Χάθηκαν στους κανόνες

Τηλεμαχία γαλλικών προδιαγραφών επεδίωξε ο Νίκος Αναστασιάδης και την πέτυχε τουλάχιστον μερικώς. Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου κατέβαλε μία σημαντική προσπάθεια να τηρήσει κατά γράμμα το γαλλικό μοντέλο, καθορίζοντας την ίση απόσταση μεταξύ των υποψηφίων αλλά και την σωστή θερμοκρασία. Ο μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και όχι δύο όπως προορίζεται στο γαλλικών προδιαγραφών debate προκάλεσε σχετική αμηχανία στο πότε θα έπρεπε κάποιος από αυτούς να επεμβαίνει. Αίσθηση προκάλεσε παράλληλα και το γεγονός ότι ο Σταύρος Μαλάς αναλάμβανε συχνά τον ρόλο του δημοσιογράφου υποβάλλοντας στον κ. Αναστασιάδη ερωτήσεις, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης τον ρόλο του συντονιστή στο θέμα του χρόνου. 

Αποδόμηση Μαλά

Ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε μία πιο επιθετική προσέγγιση σε σχέση με την πρώτη τηλεμαχία στην οποία «χάθηκε» στις σημειώσεις του. Σταυρώνοντας τα χέρια του, γελώντας, σχολιάζοντας σκωπτικά κατά τις τοποθετήσεις του κ. Μαλά επιχείρησε να τον αποδομήσει και να τον παρουσιάσει ως πολιτικά άπειρο, ο οποίος έπαιρνε πληροφόρηση από τα στελέχη του ΑΚΕΛ για τα όσα διαμείβονταν στο κυπριακό: «Μη βασίζεστε πάνω στα fake news εδώ βασιζόμαστε στα πραγματικά γεγονότα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης στις επικρίσεις του κ. Μαλά για την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για την εκ περιτροπής προεδρία. «Με λυπεί πάρα πολύ κ. Μαλά δεν είστε ενήμερος, δεν σας ενημέρωσαν καλά» ήταν η τοποθέτηση του κ Αναστασιάδη σε σχόλιο του Σταύρου Μαλά για τις 4 ελευθερίες. «Νομίζω ότι σέβεστε αυτούς που με ενημερώνουν και έχουν αρκετή επάρκεια» ανταπάντησε ο Σταύρος Μαλάς φωτογραφίζοντας τον Τουμάζο Τσελεπή.

Επίθεση άνοιγμα σε Ενδιάμεσο και άρωμα Τσελεπή

Η επιρροή του έμπειρου επικεφαλής του γραφείου του ΑΚΕΛ γα το κυπριακό Τουμάζου Τσελεπή, φάνηκε ιδιαίτερα κατά την έναρξη της τηλεμαχίας, όταν ο Σταύρος Μαλάς μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι, επικρίνοντας τον κ. Αναστασιάδη για τα στάση του στο Κραν Μοντάνα και πιέζοντάς τον στο ότι απέτυχε να επιρριφθούν ευθύνες στην Τουρκία για το ναυάγιο αλλά και για ζητήματα με τα οποία υπάρχει διφωνία με τον κ. Κοτζιά. Ο Σταύρος Μαλάς επιχείρησε και αρχικά κατάφερε, να κερδίσει τις εντυπώσεις με τις δεικτικές ερωτήσεις του προς τον Νίκο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο στη συνέχεια έδωσε την εντύπωση πως μπήκε στον ρόλο του δημοσιογράφου παρά του υποψηφίου για την προεδρία που είχε ως στόχο να περάσει τα δικά του μηνύματα. Αξίζει να σημειωθεί πως έκανε προσπάθεια να ανοίξει την πόρτα προς το ακροατήριο του ενδιάμεσου χώρου υποστηρίζοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε περισσότερες υποχωρήσεις.

Τα γραφήματα που κέρδισαν εντυπώσεις

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τις τοποθετήσεις του στο κεφάλαιο της οικονομίας επικεντρώθηκε στο τι παρέλαβε. Το γεγονός ότι παρουσίασε τα γραφήματα για τις πωλήσεις ακινήτων επί των ημερών διακυβέρνησης Χριστόφια που ήταν αρνητικά και τις πωλήσεις ακινήτων επί θητείας Αναστασιάδη τα οποία ήταν θετικά. Έδωσε απαντήσεις στον Σταύρο Μαλά ο οποίος χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις χρηματοδοτήσεις στην έρευνα, παρουσιάζοντάς του στοιχεία για τα ποσά που δαπανήθηκαν και παραχωρήθηκαν σε ερευνητικά προγράμματα και φτάνουν τα 400 εκατομμύρια.

Το τάμπλετ Μαλά και η χαρτούρα Αναστασιάδη

Το ηλικιακό χάσμα διαφάνηκε στην τηλεμαχία, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να τοποθετηθεί παρουσιάζοντας έγγραφα, ενώ ο Σταύρος Μαλάς με το τάμπλετ του. Τα έγγραφα Αναστασιάδη κρίθηκαν από κάποιους ως αδυναμία του κ. Αναστασιάδη να συμβαδίσει με την τεχνολογία. Η χρήση τάμπλετ από πλευράς Μαλά, ενώ αναμενόταν να αποκομίσει θετικά σχόλια,μάλλον προκάλεσε αρνητικά σχόλια με το ακροατήριο του Νίκου Αναστασιάδη να τον καταγγέλλει για ηλεκτρονικά "σκονάκια"!

Σιγόνταραν οι υπουργοί

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Νίκος Αναστασιάδης είχε και τη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου τουλάχιστον στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Οι υπουργοί προσπαθούσαν να δώσουν απαντήσεις στα όσα έλεγε ο Σταύρος Μαλάς συμβάλλοντας επίσης στην προσπάθεια αποδόμησής του. Ενδεικτικό το tweet του υπουργού ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, όπου χαρακτηρίζοντας αδιάβαστο τον Σταύρο Μαλά επεσήμανε πως, σε αντίθεση με την τοποθέτηση του κ. Μαλά, ότι το Ισραήλ έκανε πρόταση στην Κύπρο το 2012 για να εξάγει το φυσικό του αέριο μέσω Κύπρου κι εμείς το απορρίψαμε, η πραγματικότητα είναι πως το Ισραήλ μόλις τον Ιούνιο του 2013 ενέκρινε πολιτικές για εξαγωγή φυσικού αερίου. Στο ίδιο πλαίσιο και ο υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης όταν υπέδειξε πως το 2011 επί διακυβέρνησης Χριστόφια ο Βάσος Σιαρλή παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΟΑΥ τον Μάρτιο του 2012 και ο ΟΑΥ έμεινε ακέφαλος μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

Ο Σταύρος Μαλάς αν και μπήκε δυναμικά στο κυπριακό, δεν ακολούθησε την ίδια δυναμική και στην εσωτερική διακυβέρνηση, μπαίνοντας σε μία διαδικασία μάλλον αμυντική. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ αναμενόταν πως θα ανακοίνωνε τον υπουργό οικονομικών του, γυρίζοντας το παιχνίδι πάνω του και βγάζοντας είδηση που θα επισκίαζε οτιδήποτε άλλο, επέλεξε να τον κρατήσει ως δυνατό χαρτί μάλλον για τις επόμενες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση