ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απομονωμένος ο Ακιντζί

Ο τ/κ ηγέτης συγκρούεται με την Άγκυρα για την ομοσπονδιακή λύση

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε καθεστώς πολιτικής απομόνωσης βρίσκεται από χθες ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού τύπου επιχειρεί να αντισταθεί στις πιέσεις της Άγκυρας για την έναρξη της συζήτησης σχετικά με την λύση των δυο κρατών.

Η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Gaktv, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το «Προεδρικό» σήμερα δίνει στην δημοσιότητα νέες πληροφορίες και διαρροές σχετικά με την επίμαχη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την τ/κ πολιτική ηγεσία.

(Μεβλούτ Τσαβούσογλου)

Χθες, η τ/κ ιστοσελίδα μετέδιδε την πληροφορία ότι ο κ. Τσαβούσογλου έθεσε στο τραπέζι την προοπτική της λύσης των δυο κρατών ή της συνομοσπονδίας, η οποία βρήκε θετική ανταπόκριση από τα κόμματα της Δεξιάς και της κεντροδεξιάς. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα τήρησε «παθητική» στάση απέναντι σε αυτήν πρόταση. Σιωπηλή ήταν και η αντίδραση των τ/κ σοσιαλδημοκρατών.

Σήμερα, η τ/κ ιστοσελίδα συνεχίζει τις διαρροές για την σημαντική σύσκεψη με πληροφορίες από το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ). Πηγή από το κόμμα ισχυρίζεται ότι σε αντίθεση με τα όσα ακούστηκαν πριν από λίγες ώρες, το ΚΚΔ βρέθηκε στο πλευρό του κ. Ακιντζί.

(Μεβλούτ Τσαβούσογλου-Μουσταφά Ακιντζί)

«Είναι ορθή η πληροφορία ότι στο Προεδρικό έλαβε χώρα σύγκρουση και ο πρόεδρος Ακιντζί δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να συζητήσω ποτέ κάτι άλλο εκτός την ομοσπονδία». Ωστόσο, δεν αληθεύει η πληροφορία ότι το ΚΚΔ δήλωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα στο κομματικό συμβούλιο», τονίζει η πηγή, η οποία προσθέτει: «Ένα πράγμα που είναι σε θέση του ΚΚΔ (η ομοσπονδία) μπορεί να αλλάξει μονάχα από τα μέλη του ΚΚΔ».

Η ίδια πηγή αναφέρεται και στην στάση που τήρησε το ΡΤΚ και τονίζει τα εξής: «Ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουρφάν Έρχιουρμαν δήλωσε ότι «μπορούμε να το συζητήσουμε (την λύση δυο κρατών)». Στην συνέχεια ζητήθηκε η άποψη του αρχηγού του ΚΚΔ. Εκείνος απάντησε: Δεν τίθεται τέτοιου είδους ζήτημα». 

(Τουρφάν Έρχιουρμαν)

Σύμφωνα με την πηγή της τ/κ ιστοσελίδας στην συνέχεια έλαβαν χώρα οι εξής πληροφορίες: «Αντιμέτωπος με αυτήν την απάντηση ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου απεύθυνε την εξής ερώτηση: «Η άποψη σας θα είναι ίδια και στην περίπτωση που οι ε/κ ανακοινώσουν ότι δεν αποδέχονται την ομοσπονδία;». Ο ηγέτης του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ παρείχε την εξής απάντηση: Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Διότι η ομοσπονδία είναι μια θέση 40 ετών του ΚΚΔ. Μόνο τα μέλη του ΚΚΔ μπορούν να αποφασίσουν για την αλλαγή αυτής της θέσης».

Τον Γκουττέρες συναντά ο Τσαβούσογλου

Εν τω μεταξύ, μετά την συνάντηση του με τους τ/κ πολιτικούς αρχηγούς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη για μια εκδήλωση του ΟΗΕ.

(Αντόνιο Γκουτέρες)

Στην Νέα Υόρκη, ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Σε αυτήν την συνάντηση η τουρκική πλευρά δεν αποκλείεται να φέρει στο προσκήνιο τα περίφημα εναλλακτικά σχέδια της.

Η απομόνωση του κ. Ακιντζί

Το περιεχόμενο των συζητήσεων στο «Προεδρικό» δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τον κ. Ακιντζί, τον κύκλο του και τις ηγεσίες των τ/κ κομμάτων. Ο κ. Ακιντζί επιλέγει σιγή ιχθύος απέναντι στις νέες εξελίξεις.

(Μουσταφά Ακιντζί)

Ωστόσο, η έλλειψη διάψευσης και η σιωπή των τ/κ κομμάτων ρίχνουν φως σε μια νέα εξέλιξη. Στην νέα περίοδο, επιδεινώνεται η θέση του κ. Ακιντζί και των δυνάμεων που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής.

Ένα άλλο πεδίο προβληματισμού είναι το κοινό μέτωπο του «όχι» που αναδύεται στο τ/κ πολιτικό προσκήνιο και ορθώνει εκ νέου το ανάστημα του, με την ανοιχτή πλέον υποστήριξη της Άγκυρας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Προδρόμου: Έτοιμοι για Τριμερή ακόμα και τον Οκτώβριο

«Ρωτείστε και τον Άντρο τoν φίλο του Ακιντζί αν συμφωνεί!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Σήμερα στην «Κ»: Πώς ΗΠΑ και Ρωσία έστρωσαν χαλί στην Τουρκία

«Τελικά τρεις ανάγωγοι, φιλοχρήματοι και ανιστόρητοι κυβερνούν τη Γή μας!»
ΑΚΑ  |  10:11

Προειδοποιεί για κυρώσεις ο Τραμπ, θα ανταποδώσουμε λέει ο Τσαβούσογλου

«Όταν αφήσεις την άρκαστη και απλώσει, δύσκολα την εξολοθρεύεις! Ακούς κύριε Τραμπ? »
ΑΚΑ  |  08:43

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X