ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Αρνητικά τα πρώτα συμπεράσματα των Τ/κ για τις δηλώσεις Αναστασιάδη

Σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο Ε/κ ηγέτης επιχειρεί να αλλοιώσει το περιεχόμενο του αιτήματος των Τ/κ για ασφάλεια και εγγυήσεις.

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Οι δηλώσεις και προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού, δεν βρίσκουν θετικό αντίκτυπο στα Κατεχόμενα. Καθώς αναμένεται η αντίδραση του «Προεδρικού», τα κεντρώα και δεξιά κόμματα απορρίπτουν τις ιδέες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Αρνητική είναι και η αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) για τα όσα ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος στο ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας.

«Ο Αναστασιάδης προτείνει τη συζήτηση της ομοσπονδίας, δίχως τον καταμερισμό της εξουσίας και του πλούτου, κάτι που επιβάλλει η ομοσπονδία. Και στοχεύει στην επίτευξη αυτού του στόχου με συζητήσεις γύρω από αποκεντρωμένη διοίκηση, περιορίζοντας την πολιτική ισότητα των Τ/κ», υπήρξε η πρώτη γραπτή δήλωση του Αντιπροέδρου της «κυβέρνησης» και «Υπουργού Εξωτερικών» σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο Ε/κ ηγέτης επιχειρεί να αλλοιώσει το περιεχόμενο του αιτήματος των Τ/κ για ασφάλεια και εγγυήσεις. Ο ίδιος υπενθυμίζει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ομοσπονδία σημαίνει ο καταμερισμός της πολιτικής εξουσίας και του πλούτου. Σε αντίθεση με αυτή την πραγματικότητα, ο Ε/κ ηγέτης προτείνει περισσότερη αυτονομία για το τ/κ κράτος με αντάλλαγμα τον περιορισμό της συμμετοχής των Τ/κ στους ομοσπονδιακούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Η ε/κ πλευρά στέλνει στην τ/κ κοινότητα το μήνυμα «να παραχωρήσουμε περισσότερες εξουσίες στα ιδρυτικά κράτη με αντάλλαγμα την οπισθοχώρηση των Τ/κ στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας». Ο κ. Οζερσάι υπενθυμίζει ότι η αρχή της πολιτικής ισότητας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο κ. Οζερσάι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Αναστασιάδης και η ε/κ ηγεσία δεν επιθυμούν να μοιραστούν την πολιτική εξουσία με την τ/κ πλευρά.

Το ερώτημα του Όζερσαϊ

Ακόμη, η ε/κ πλευρά θέτει υπό αμφισβήτηση το κοινό όραμα, στο οποίο αναφέρθηκε στην έκθεση του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και αποτελεί προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Εν κατακλείδι, ο κ. Όζερσαϊ θέτει το εξής ερώτημα: «Εφόσον δεν επιθυμείτε να μοιραστείτε τον πλούτο στην θάλασσα, δυσκολεύεστε να μοιραστείτε τις κοινές εξουσίες και για αυτό τον λόγο επιχειρείτε να αλλοιώσετε την πολιτική ισότητα μας, τότε για ποιο λόγο επιμένετε στην ομοσπονδιακή λύση που βασίζεται στον καταμερισμό της εξουσίας και του πλούτου;»

Αρνητική αντίδραση και από την τ/κ δεξιά

Αρνητική υπήρξε και η πρώτη «ανάγνωση» της τ/κ δεξιάς, ο νέος ηγέτης της οποίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί να εμπλουτίσει μπαγιάτικο πιλάφι με νερό και να το παρουσιάσει ως νέα σούπα».

Ο Ερσίν Τατάρ ασκώντας κριτική στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου, τόνισε ότι ο κ. Αναστασιάδης στοχεύει στο τέλος των τουρκικών εγγυήσεων και στη μη αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Ακόμη επιχειρεί να θέσει υπό κατοχή τα δικαιώματα των τ/κ στους υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Τατάρ κάλεσε την τ/κ κοινότητα να αποδεχθεί το δικό της ξεχωριστό «κράτος» και να αναζητήσει νέες οδούς για να ενταχθεί στην διεθνή κοινότητα με αυτό.

Η τ/κ Αριστερά διαψεύδει τον Πρόεδρο για κινητή τηλεφωνία

«Τα τ/κ δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν τον δικό τους κώδικα TADIG, που τα διαχωρίζει από τα τουρκικά δίκτυα. Με αυτό τον κώδικα συνδέονται με όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά δίκτυα». Αυτό τονίζει ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός, ο οποίος διαψεύδει τις θέσεις που πρόβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τορός, η τ/κ πλευρά δεν στοχεύει στην αναβάθμιση της θέσης της στην διεθνή κοινότητα μέσα από το ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, δεν τίθεται ζήτημα κλασικού μοντέλου περιαγωγής σε περίπτωση επίλυσης του προβλήματος.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Αδειλίνη

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X