ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άρχισαν οι αντιδράσεις για την «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία

Καταστροφική θεωρεί τυχόν συζήτηση για χαλαρή ομοσπονδία ο Άντρος-Εξηγήσεις ζητά ο Νικόλας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας που ξεκίνησαν να συζητούνται στο εθνικό συμβούλιο της Δευτέρας, άρχισαν να συζητούνται ήδη τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο με τα πολιτικά κόμματα να αντιδρούν ήδη.

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Τρίτης Καταστροφική χαρακτήρισε τυχόν συζήτηση πρότασης για χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Αν και δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε την όποια συζήτηση σεβόμενος τη δέσμευση που δόθηκε στο εθνικό συμβούλιο για εμπάργκο δηλώσεων μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου, σημείωσε πως κάποιοι δεν θέλουν πραγματικά τη λύση της ομοσπονδίας, ούτε να μοιραστούν, την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και ενδεχομένως να ψάχνουν τεχνάσματα για να ξεφύγουν.

Υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο στη βάση του οποίου συζητούμε τόσα χρόνια είναι η διζωνική/δικοινοτική ομοσπονδία ανέφερε πως «αν πούμε ότι εγκαταλείπουμε το συγκεκριμένο πλαίσιο, τότε θα ενταφιάσουμε την προοπτική λύσης και θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση».
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τέλος ότι αν και εφόσον κάποια πράγματα πάρουν σάρκα και οστά, τότε το κόμμα του θα αντιδράσει πολύ έντονα.

Εξηγήσεις για τον όρο αποκεντρωμένη ομοσπονδία ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. Κληθείς να σχολιάσει τα περί χαλαρής ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εξηγήσει τι εννοεί, πόσο χαλαρή θα είναι και κατά πόσο θα είναι λειτουργικό και βιώσιμο το κράτος.

«Στο στάδιο που είμαστε, επικρατεί έντονος προβληματισμός και τα δεδομένα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά». Σημείωσε ωστόσο πως δεν συμφωνεί με την κινδυνολογία που αναπτύσσεται. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε πως το αφήγημα ότι η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού και φταίνε οι Ελληνοκύπριοι για τη μη λύση πρέπει να σταματήσει. Το πρόβλημά μας, επεσήμανε, είναι η Τουρκία.

Στο κάδρο η συνέντευξη Αβέρωφ

Έντονη συζήτηση υπήρξε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να έρχεται σε αντιπαράθεση με το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη για τα περί χαλαρής ομοσπονδίας, με τον κ. Χριστοφίδη, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Αβέρωφ Νεοφύτου στην «Κ» να κάνει λόγο για οργανωμένη προσπάθεια ΔΗΣΥ-Προεδρικού αλλαγής σε χαλαρή ομοσπονδία. O Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές αναφέροντας στον κ. Χριστοφίδη οτι σενάρια και υπονοούμενα από κάποιους που τσιμέντωσαν το status quo σε άλλους. 

 

Κλειστά χαρτιά η ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ θα τοποθετηθεί στο σύνολο της ενημέρωσης που θα έχουν τα κόμματα, στις 23 Οκτωβρίου όπου έχει οριστεί νέα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος .
"Σε κάθε περίπτωση, όλοι όσοι ανησυχούν ότι η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ας αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες για το ότι αυτή την τακτική, μέχρι σήμερα, όχι μόνο την στήριξαν αλλά ήταν και επιλογή τους. Συνεπώς οι ανησυχίες που εκφράζουν είναι μομφή προς την δική τους πολιτική.
Η θέση της ΕΔΕΚ ήταν και είναι από την αρχή ξεκάθαρη: η όποια διαδικασία στο κυπριακό θα πρέπει να στηριχθεί στην πραγματική υφή του προβλήματος ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και αυτή η πτυχή θα πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό, όπως περιλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ".

Ανοικτή σε συζήτηση η Συμμαχία

Ανοικτή σε συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων παρουσιάζεται η Συμμαχία Πολιτών, "Ως Συμμαχία Πολιτών κρίνουμε θετικό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια επιμονής σε μια άκαρπη προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει διάθεση για συζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Όταν το επιχειρήσαμε τον Φλεβάρη του 2015 με το πολυσέλιδο έγγραφο Στρατηγικού Σχεδιασμού για ανατροπή της κατοχής μέσα από τη λύση του Κυπριακού που καταθέσαμε στο εθνικό συμβούλιο υπήρξε πλήρης άρνηση για συζήτηση. Έστω και αργά φαίνεται ότι κάποιοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως όσο επιμένουμε στις συνταγές του παρελθόντος που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές θα καταλήγουμε πάντα στα ίδια αποτελέσματα" αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Απορρίπτουν κάθε μορφή συνομοσπονδίας, διχοτόμησης οι Οικολόγοι
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ξεκαθάρισε σήμερα ότι το Κίνημα απορρίπτει κάθε μορφή διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας ή λύσης του Κυπριακού που να οδηγεί σε συνομοσπονδία ή διχοτόμηση σε οποιαδήποτε μορφή και, κατ` επέκταση, κάθε μορφή συγκαλυμμένης διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις του στα Γραφεία του Κινήματος, είπε πως το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εξέτασε σε συνεδρίαση της Πολιτικής του Επιτροπής και της θεματικής Επιτροπής Κυπριακού, χθες το βράδυ, την ενημέρωση που παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε σχέση με τις τελευταίες συζητήσεις για το Κυπριακό και ιδιαίτερα τις λεπτομέρειες γύρω από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η θέση του Κινήματος, μετά και τη χθεσινή ενημέρωση, παραμένει σταθερή. Απορρίπτουμε κάθε μορφή διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας ή λύσης του Κυπριακού που να οδηγεί σε συνομοσπονδία ή διχοτόμηση σε οποιαδήποτε μορφή. Στα πλαίσια αυτά απορρίπτεται και κάθε μορφή συγκαλυμμένης διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας» σημείωσε ο Γιώργος Περδίκης.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες των συζητήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στις 23 του Οκτώβρη και πρόσθεσε ότι το Κίνημα έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο συγκεκριμένων γραπτών προτάσεων που θα καταθέσει στις 23 Οκτωβρίου και το οποίο αποτελεί τη δική του εισήγηση για την πρόταση που πρέπει να κατατεθεί ενώπιον του κ. Γκουτέρες. Η πρόταση, όπως ανέφερε, θα αφορά και το πρόβλημα «που φαίνεται να επανέρχεται ως δαμόκλεια σπάθη και ως απειλή σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη φράση χαλαρή ομοσπονδία, αλλά «αναφέρεται σε μια συζήτηση που μπορεί να ενδιαφέρει τους Τουρκοκύπριους, διότι ήταν η πάγια θέση των Τουρκοκυπρίων για περισσότερες εξουσίες στις δύο περιφέρειες». Ήδη, είπε ο Γιώργος Περδίκης, από την εποχή των διαπραγματεύσεων Χριστόφια – Ταλάτ υπήρξε μια «μη ικανοποιητική σύγκλιση», που συνεχίστηκε και από τον Νίκο Αναστασιάδη. «Συνεπώς εμείς θεωρούμε ότι καλώς ή κακώς -μάλλον κακώς- το θέμα αυτό έχει κλείσει ήδη σαν σύγκλιση υπέρ των Τουρκοκυπρίων, άρα το να το ξανανοίξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτείνοντας ακόμα περισσότερες παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκύπριους, άνευ ουσιαστικών απ’ ό,τι φαίνεται ανταλλαγμάτων, νομίζω ότι δεν είναι μια σώφρων κίνηση» σημείωσε.

Εναντίον και ο Ομήρου

Εναντίον της χαλαρής ομοσπονδίας τάσσεται ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι η χαλαρή ομοσπονδία θα ακύρωνε τη διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς για λύση με μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, με ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας και ότι αποτελεί καθήκον η απόρριψή της.

«Η δημοσιοποιηθείσα και μη διαψευσθείσα, ως πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο «προς προβληματισμό», περί χαλαρής ομοσπονδίας, η εγκατάλειψη της μέχρι τώρα θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς για ισχυρή κεντρική Κυβέρνηση, συνιστά σοβαρό κίνδυνο εκτροπής που θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, αν υλοποιηθεί, σε δικέφαλο κράτος, διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διχοτόμηση», αναφέρει ο κ. Ομήρου σε γραπτή του δήλωση την οποία δίνει στη δημοσιότητα.

Στην πραγματικότητα, προσθέτει, «μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά εν τοις πράγμασι, αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής και διευκόλυνση επίτευξης του μόνιμου τουρκικού στόχου για διαχωρισμό και διχοτόμηση». Σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής «είναι καθήκον μας να απορρίψουμε και να ματαιώσουμε μια τέτοια εξέλιξη που θα ακυρώνει τη διαχρονική μας θέση για λύση με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, με ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση