ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Άρχισε η ονοματολογία για τη νέα ηγεσία του ΔΗΚΟ

Μεταξύ των καταστατικών αλλαγών και η αύξηση των αντιπροέδρων σε τρεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε εσωκομματικές εκλογές οδηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα βάσει άλλωστε και των καταστατικών του διατάξεων. Στις 10 Ιουνίου θα διεξαχθεί το εκλογικό συνέδριο, ενώ θα προηγηθεί πολιτικό καταστατικό συνέδριο στις 6 Μαΐου. Ανάμεσα στις καταστατικές αλλαγές αναμένεται να γίνει και η αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων από μία σε τρεις αλλά και άλλες αλλαγές που όπως λέγεται στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του κόμματος. Όπως όλα δείχνουν ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν θα έχει ανθυποψήφιο, ωστόσο για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας άρχισε ήδη να εκδηλώνεται δειλά ενδιαφέρον στελεχών.

Αύξηση των αντιπροέδρων

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, στο πολιτικό και καταστατικό συνέδριο, στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του κόμματος, ωστόσο όπως αναφέρεται δεν τίθεται ζήτημα μεγάλων αλλαγών σε πολιτικές θέσεις. Ήδη υπάρχει η φημολογία για ξεκαθάρισμα του μητρώου του κόμματος. Κίνηση που ξεκίνησε το 2015, με την ηγεσία να αποστέλλει επιστολές σε όλα τα μέλη να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους. Το αν όσοι δεν απέστειλαν τα στοιχεία τους διαγραφούν είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Δεν πρόκειται να μπει ζήτημα περιορισμού ορίου θητειών, ωστόσο αναμένεται η αύξηση των αντιπροέδρων στο πρότυπο του ΔΗΣΥ, από μία θέση σε τρεις. Υπενθυμίζεται πως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χρίστος Πατσαλίδης είχε παραιτηθεί λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές. Κίνηση που έκανε και ο Νικόλας Παπαδόπουλος ως αντιπρόεδρος του κόμματος το 2013, λόγω της διαφωνίας του με την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

Χωρίς ανθυποψήφιο

Μετά το καταστατικό συνέδριο θα ακολουθήσει το εκλογικό στις 10 Ιουνίου. Χωρίς ανθυποψήφιο θα οδηγηθεί όπως όλα δείχνουν στην επανεκλογή του ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Όχι γιατί δεν υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη διαγραφεί ή βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός. Δηκοϊκές πηγές επισημαίνουν πως η διαγραφή των εν λόγω στελεχών έγινε την πιο καλή συγκυρία. Και αυτό γιατί το όλο ζήτημα θα έκλεινε μια και καλή μέχρι και το εκλογικό συνέδριο του κόμματος. Υπήρξε αρχικά το σενάριο διεκδίκησης από πλευράς του βουλευτή Λεμεσού Άγγελου Βότση, ως πρόταση συναίνεσης και μετριοπάθειας. Υποψηφιότητα που θα μπορούσε να στηρίξει η εσωκομματική αντιπολίτευση, ωστόσο μετά τις καρατομήσεις, ένα τέτοιο σενάριο κρίθηκε αδύνατο. 

Φεύγει ο Μάρκος

Πάντως, αν και ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν θα έχει ανθυποψήφιο αναμένεται να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον στις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας. Σημειώνεται πως ο Μάρκος Κυπριανού έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, ενώ στον στενό περίγυρό του αναφέρει πως δεν ενδιαφέρεται ούτε για την ευρωβουλή, όπως άλλωστε διαρρέετο το τελευταίο διάστημα. Ήδη για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου έχει εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον ο γ.γ του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας, μέσα από συνέντευξή του στην «Κ». Ο Μαρίνος Μουσιούττας θεωρείται μορφή συναίνεσης καθώς ο ίδιος έχει αποφύγει να συμπαραταχθεί σε στρατόπεδα και κρατά δεσμούς και με την κυπριανική πλευρά. Από το κάδρο ωστόσο δεν πρέπει να εκλείπει ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και αυτή τη φορά. Ήδη υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν πως καλή επιλογή θα ήταν η υποψηφιότητα του Άγγελου Βότση για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου καθώς με αυτό τον τρόπο θεωρείται πως θα κλείσουν μια και καλή οι εσωκομματικές πληγές. Το αν ο ίδιος το τολμήσει είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Ανοίγει πάντως σίγουρα η ηγετική πυραμίδα, καθώς πέραν από της θέσης του γενικού γραμματέα που αυτή τη στιγμή κατέχει ο Μαρίνος Μουσιούττας θα υπάρξει ενδιαφέρον και για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων, εάν βεβαίως εγκριθεί αυτή η πρόταση στο καταστατικό συνέδριο. Ποιοι θα διεκδικήσουν είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Νικόλα Παπαδόπουλο όπως η βουλευτής Λευκωσίας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αλλά και ο νυν εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης. Ο Χρύσης Παντελίδης δεν είναι μέλος στα συλλογικά όργανα, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η παρουσία του θα ενισχυθεί με τη νέα θητεία του Νικόλα Παπαδόπουλου, ίσως ως μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου και όχι στην ανώτατη πυραμίδα. Στην ονοματολογία που ακούγεται μπαίνει και το όνομα του βουλευτή Λεμεσού Πανίκου Λεωνίδου, ο οποίος ήρθε έντονα στο εσωκομματικό προσκήνιο ως πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση